Se oli politiikan norppalive. Täysistuntotaukoa lukuun ottamatta kansalaiset saivat tuijottaa perustuslakivaliokunnan suljettua ovea koko päivän aamukahdeksasta lähtien eduskunnassa.
Lausunto kuitenkin valmistui ja sote on edelleen elossa, vaikka nitkutellen. Medioissa ehdittiin jo veikata hallituksen kaatumista. Ne puheet siirtyvät myöhempään aikaan, kun asiasta päästään äänestämään.
Hallituksen enemmistö on äärimmäisen niukka, vain 101. On epäselvää, ehditäänkö sotesta ja sen valinnanvapaudesta vielä äänestää heinäkuun alussa.
Perustusvaliokunta kritisoi odotetusti ja reippaasti erityisesti valinnanvapauden tiukkaa aikataulua ja hankkeeseen liittyvää rahoitusta. Valiokunta totesi painokkaasti, ettei sosiaali- ja terveyspalveluiden ja maakuntauudistuksen rahoitus saa olla esteenä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiselle.
Mutta tärkein viesti oli kuitenkin se, että perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa eli sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Nyt ratkaisun avaimet ovat siellä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta mietintö tulee vielä takaisin perustuslakivaliokuntaan eli eduskunnan aikataulut ovat kovilla.
Perustuslakivaliokunnnan puheenjohtaja Annika Lapintie muistutti, että heille on varattava riittävästi aikaa mm. tietosuojan ja eu-notifikaation pohtimiseen. Lisäksi rahoitus on iso kysymys.
Perustuslakivaliokunta on ollut kovan paineen alla ja myrskyn kohteena, koska viime viikolla valiokunnasta vuodettiin yksityiskohtainen lausuntoluonnos medioille. Jarrutuspuheet, vuodot, valiokunnan politisoituminen, vallastaan humaltuneet valtiosääntöoppineet. Julkinen keskustelu on ollut kovaa.
Nyt kansanedustajat olivat kasanneet rivinsä ja päivän toinen viesti liittyi valiokunnaan rooliin.
Kansanedustaja toisensa jälkeen vakuutti, että työtä on tehty riippumattomasti, huolella, ilman, että käskyjä olisi otettu hallitukselta. Valiokunnan jäsenten mielestä vuodon avulla heidän työtään yritettiin horjuttaa ja vaikuttaa sen lopputulokseen.
On selvää, että keskustelu perustuslakivaliokunnan roolista oli tarpeen ja se varmasti myös jatkuu vielä tämän prosessin jälkeenkin. Valiokunnan arvovalta huojui, mutta kesti paineen.
Kansanedustajat antoivat itselleen korkean arvosanan omasta työskentelystään.
Nyt paine siirtyy SDP:n Krista Kiurun johtamalle sosiaali- ja terveysvaliokunnalla. Kokoomuksen kipuilevan eduskuntaryhmän kanta valinnanvapauden viivästymiseen ja toteutumiseen on myös vielä auki.
Draamaa eduskunnassa siis riittää koko alkukesäksi.
Hyvin voi olla, että soten loppunäytös nähdään vasta syksyllä.