Kommentti: Trump puhuu nyt samaa kieltä kuin Putin

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä heinäkuussa 2018.
Donald Trump puhuu nyt samaa kieltä kuin Vladimir Putin. Kuvassa Trump ja Putin vuonna 2018 Helsingissä.All Over Press
Julkaistu 08.01.2025 08:54
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump haluaa Grönlannin ja Panaman kanavan Yhdysvalloille, eikä sulje pois taloudellisen tai sotilaallisen voiman käyttämistä. Trump puhuu nyt samaa kieltä kuin Putin. Molemmat haluavat matkustaa ajassa taaksepäin itselleen sopivaan ajanhetkeen: tämä aluehan oli sata vuotta sitten meidän, ja sitten tehtiin virhe. Näin kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Nämä ovat karmivia aikoja pienille maille. Sekä idässä että lännessä näköjään ajatellaan, että alueet voidaan noin vain ottaa osaksi suurempaa valtiota, jos ne ovat olleet jossain historian hetkessä isompien hallinnassa. Sekä Trump että Putin ilmiselvästi ajattelevat näin. 

Kyse on vain siitä, mikä sopiva ajankohta valitaan. 

Trumpin tiistainen kommentti mahdollisesta taloudellisen tai sotilaallisen voiman käyttämisestä Grönlannin ja Panaman kanavan hankkimisesta Yhdysvalloille herättää ymmärrettävästi tyrmistystä Tanskassa ja Panamassa. Tässähän sorkitaan todella röyhkeästi pienempien suvereenien valtioiden alueita ja suorastaan uhkaillaan niitä. Tanska on lisäksi Yhdysvaltain Nato-kumppani ja liittolainen. Trumpin ajatuksenjuoksua voi kuitenkin ikävä kyllä ymmärtää sitä kautta, että tietyssä historian hetkessä Yhdysvallat on hallinnut kumpaakin aluetta.

Lue myös: Trumpin Grönlanti-heitosta kohu: "Tätä se tulee olemaan seuraavat neljä vuotta"

Panamalta tylyt terveiset Trumpille: Kanavan hallinnasta ei neuvotella

Aikamatkailua historiassa

Omassa ajattelussaan Trump ilmeisesti kiistää Panaman kanavan luovutussopimuksen. Vuonna 1903 presidentti Roosevelt osti Panaman keskeneräisen kanavan Ranskalta 40 miljoonalla dollarilla. Yhdysvallat hallinnoi kanavavyöhykettä vuoteen 1977 saakka, sen jälkeen tehtiin luovutussopimus ja Panaman kanava luovutettiin aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti Yhdysvalloilta Panamalle vuonna 1999. 

Eli sopivan historian hetken katsoen löytyy ajankohta, jolloin Panaman kanava tosiaan on ollut Yhdysvaltain hallussa.

Grönlannin osalta Trump sanoi sanatarkasti näin: 

Ihmiset eivät oikeastaan tiedä, onko Tanskalla siihen mitään laillista oikeutta. Mutta vaikka olisikin, heidän pitäisi luopua siitä, koska me tarvitsemme sitä kansallisen turvallisuuden takia.

Yhdysvallat miehitti Grönlannin vuonna 1940 sen jälkeen, kun Saksa oli miehittänyt Tanskan. Grönlanti oli Yhdysvaltain hallinnassa toisen maailmansodan loppuun, vuoteen 1945 saakka. 

Eli jos oikein tarkasti ajankohdan valitsee, jossain kohtaa voidaan tässäkin ajatella, että Yhdysvaltojen silloinen johto teki virheen, kun Tanska "sai" Grönlannin. 

Ja juuri tällaista kieltähän myös Kremlin johto koko ajan puhuu: 

Lenin toimi "törkeästi" repiessään Venäjän irti "historiallisesta alueestaan". Nyt ukrainalaiset yrittävät vääristää tietoisuutta, miljoonien ihmisten historiallista muistia ja kokonaisia sukupolvia. Ukraina on "epäonnistunut valtio" eikä oikeastaan valtio ollenkaan. 

Nämä ovat sitaatteja Putinin kuuluisasta historiaa vääntelevästä puheesta jolla hän perusteli hyökkäystään Ukrainaan. Samaa historianpyörittelyä on kuultu myös Abhasian, Krimin ja Etelä-Ossetian kohdalla. Joka lähialueelle tuntuu Putinin logiikassa löytyvän aikakone sopivaan hetkeen maailmanhistoriassa, hyvä historiallinen peruste sille, miksi alueet pohjimmiltaan kuuluisivatkin tässä ajassa Venäjän hallintaan.  

Lue myös: Trumpin vihjailu Grönlannin viemisestä asein "kannattaa ottaa vakavasti", tutkija arvioi

Puhetta vai tekoja?

Trump on näköjään ottanut opikseen siitä, mitä idässä kehdataan sanoa naapurimaista. 

Nyt ainakin minua kiinnostaa kuitenkin Trumpin retoriikan sijaan se, mitä hän ihan käytännössä ajattelee tekevänsä. Yhdysvallat on onneksi demokraattinen valtio, jossa presidenttikään ei toimi yksin, mutta pakko sanoa, että länsimaisen puolustusliiton vetovaltion johtajan puhuessa tällaisia lauseita, pienten valtioiden johtajien selkäpiitä varmaankin karmii. 

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat