Kommentti: Trumpin veriraidallisia kasvoja vastaan Bidenin on lähes mahdoton taistella

Donald Trump selvisi täpärästi salamurhaajan luodista saaden vain osuman korvalehteen, mutta Bidenin presidentinvaalikampanjaa laukaus osui suoraan sydämeen, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Presidentti Joe Biden on jo valmiiksi profiloitunut kielteisesti vanhuutensa ja epäiltyjen muistiongelmiensa vuoksi. Hän puhuu hiljaa ja hitaasti, kompastelee niin sanoissa kuin askelissakin, sekoittaa ensin Putinin ja Zelenskyin, sitten Donald Trumpin ja Kamala Harrisin toisiinsa. Hänen suoriutumistaan ovat arvioineet jo pitkään julkisuudessa kansainvälisen politiikan asiantuntijoiden lisäksi myös geriatrit.

Monet vannoutuneet demokraatitkin muun muassa näyttelijä George Clooneypitävät Bidenia liian vanhana ja heikkona jatkamaan. Presidentti on julkisuudessa vaikuttanut kovin hennolta ja hauraalta jo kauan ennen tätäkin Trumpiin verrattuna – vaikka Trump itse ei toki ole kovin paljon nuorempi hänkään.  

Mutta millainen kuvasto Bidenilla on tästä päivästä eteenpäin vastassaan?

Salamurhayrityksestä täpärästi selvinnyt Trump on nyt saanut niin kullanarvoista julkisuutta, ettei sellaista voi rahallakaan ostaa. 

Trumpin ikonisin hetki

Kuvat ja videot jossa Trump nousee turvamiestensä keskeltä, kasvot omasta verestään raidallisina, nostaa nyrkkinsä ilmaan ja huutaa ””Fight, fight, fight! ” (”Taistelkaa, taistelkaa, taistelkaa”) kansajoukkojen hurratessa rytmikkäästi U-S-A, U-S-A, kaiken taustalla liehuva Yhdysvaltain lippu tämä kaikki on niin uskomaton näky että se syöpyy suoraan poliittisen kuvaston historiaan. 

Tällaisia ikonisia kuvia katsotaan vielä vuosikymmenien päästäkin tämän rajun ja kiihkeän poliittisen aikakauden symboleina. 

Tässäkin kaameassa tilanteessa Trump onnistui innostamaan yleisönsä ja vakuuttamaan niin paikallaolevat kuin television katsojatkin omasta elinvoimaisuudestaan ja taistelutahdostaan. Mitä ikinä äänestäjä Trumpin politiikasta ajatteleekin, ainakaan hän ei näytä heikolta, hauraalta eikä valmiilta häviämään. 

Eikä siinä kaikki. Tässä kohtaa kampanjaa Yhdysvalloissa on tyypillistä keskittyä lokakampanjointiin eli omien vahvuuksien sijaan korostetaan vastustajan heikkoutta ja virheitä. Sellainen ei juuri nyt ole Bidenille mahdollista. Ilkeilyt vastakumppanille, joka on juuri selvinnyt salamurhaajan luodista kalahtaisivat vain omaan nilkkaan. Bidenin kampanjointi onkin toistaiseksi keskeytetty. Trumpia puolestaan tällainen hienovaraisuus ei sido lainkaan, hän voi kyllä jatkaa kuten ennenkin.

Bidenin pattitilanne

Tässä tilanteessa Bidenin voi olla myös vaikea vetäytyä ehdokkuudestaan, vaikka sen lopulta suostuisikin tekemään. Vetäytymistä on lähes mahdoton tehdä ilman että se näyttäisi jollakin tapaa kytkeytyvän Pennsylvanian tapahtumiin. Republikaanithan ovat jo syyllistäneet nimenomaan demokraatteja tapahtuneesta välittömästi tilanteen jälkeen, vähät siitä että ampuja on rekisteröitynyt republikaanien kannattajaksi. 

Se toki on tässä totta, että Trumpia on vuosikaudet demonisoitu niin, että maaperä on epäilemättä otollinen myös väkivallalle. Samanaikaisesti pitää tietysti muistaa sekin, että Trump itse on hartiavoimin huolehtinut vastustajiensa demonisonnista keinoja kaihtamatta.  

Paljon toki ehtii vielä tapahtua ennen marraskuun alkua. Toivottavasti ei kuitenkaan lisää väkivaltaa. Varmaa on, että Bidenin tiimi saa nyt hioa koko kampanjastrategiansa uusiksi.

Lue myös:

    Uusimmat