Kommentti: Salaisen palvelun emämoka vaatii vastausta – huhumylly käynnistyi heti

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin salamurhayritys on karmea tapaus ja malliesimerkki Yhdysvaltain politiikan surkeasta jamasta. Mutta se herättää myös kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia vielä pitkään, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti.

Kuva Trumpista verisenä, nyrkki pystyssä huutaen “Fight, fight, fight!”, salaisen palvelun ympäröimänä jää historiaan. Ensinnäkin, se on vaikuttava kuva, mutta toisekseen, se korostaa Trumpin ja hänen kannattajiensa erikoista suhdetta ja uhmakkuutta. Yleensä salamurhan yrityksen kohteeksi joutunut kiitää paikalta pois millisekunnissa, Trump jouduttiin raahaamaan pois lavalta agenttien toimesta.

Mutta ennen kaikkea amerikkalaiset ja kansainväliset mediat ovat täyttyneet kysymyksistä, mitä tapahtui? Mikä oli tämä salaisen palvelun emämunaus?

Salaisen palvelun emämoka 

Yhdysvalloissa asuessani olen töideni puolesta viettänyt paljon aikaa kampanjakentillä ja nähnyt läheltä, miten yksityiset turvallisuuspalvelut sekä salainen palvelu toimivat. 

Yhden asian olen pistänyt aina merkille, ihan sama, missä kampanjatilaisuudessa olen ollut: läheisten rakennusten katot ovat aina täynnä agentteja ja turvamiehiä.

Miten ihmeessä siis tässä kyseisessä tilaisuudessa Pennsylvaniassa, yhden talon katto oli jäänyt vartioimatta?

On täysin aiheellista, että monet republikaanipoliitikot ovat vannoneet käynnistävänsä pikaiset tutkimukset siitä, miten ampuja onnistui väistelemään salaisen palvelun agentteja, kiipeämään läheiselle katolle ja ampumaan useita laukauksia ennen kuin hänet ammuttiin.

Esimerkiksi CNN:n analyysin mukaan rynnäkkökiväärillä varustautunut ampuja oli vain 120-150 metrin etäisyydellä Trumpista.

Lisäksi, esimerkiksi BBC Newsin silminnäkijähaastatteluissa kerrotaan, miten osa katsojista oli nähnyt ampujan, Thomas Matthews Crooksin, ryömivän katolla kiväärin kanssa. Katsojat olivat osoitelleet häntä ja huitoneet poliisille ja salaisen palvelun agenteille merkiksi siitä, että katolla on ampuja. Mitään ei tapahtunut, Trumpin annettiin jatkaa puhetta ja pian häntä ja sivullisia ammuttiin.

OMA Trump amupuminen 14072024
Havainnekuva näyttää ampujan, Trumpin ja lainvalvonnan tarkka-ampujan sijainnit tapahtumahetkellä.

Biden ja Obama kommentoivat

Niin karmea ampumistapaus kuin onkin - yksi sivullinen ja ampuja menettivät henkensä - tapaus saa Trumpin näyttämään entistäkin paremmalta. Trump sanoo aina taistelevansa amerikkalaisten puolesta, nyt hänellä on konkreettinen taisteluarpi sen tueksi.

Lisäksi, Yhdysvalloissa entistä tai nykyistä presidenttiä ei olla yritetty salamurhata sitten Ronald Reaganin vuonna 1981.

Istuva presidentti Joe Biden sekä entiset presidentit Barack Obama ja George W. Bush ovat ilmaisseet syvän järkytyksensä tapahtuneesta. Biden sanoi lehdistötilaisuudessa “yrittäneensä soittaa Donaldille”, mutta ei ollut saanut häntä vielä kiinni.

Herää väistämättä ajatus: tarvittiin vain aseväkivaltaa, että demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaat voivat osoittaa sympatiaa toisiaan kohtaan Yhdysvaltain erittäin tulehtuneessa poliittisessa ympäristössä.

“Salaliitto”

Luonnollisesti kun Yhdysvalloista puhutaan, vaihtoehtoiset teoriat ovat jo alkaneet levitä.

Salaisen palvelun mokailu, se että Trump jouduttiin raahaamaan pois lavalta ampumisen jälkeen, koska hän halusi jäädä pumppaamaan nyrkkiään (laukaukset olivat jo loppuneet, mutta tiesikö Trump, että läheisellä katolla ollut ampuja oli saanut surmansa) ja se, että tapaus saa Trumpin näyttämään hyvältä, ovat käynnistäneet salaliittoteoriamyllyn siitä, että ampuminen oli suunniteltu, mahdollisesti Trumpin kampanjan toimesta.

Mitään todisteita tästä ei tietenkään ole.

Ampujasta tiedetään toistaiseksi se, että hän oli rekisteröitynyt republikaanipuolueen jäsen, mutta oli lahjoittanut rahaa myös demokraattipuolueelle. Ampumisen motiivi on FBI:n mukaan edelleen epäselvä.

Neljä istuvaa presidenttiä on kuollut luotiin, Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley ja John F. Kennedy. Tämän lisäksi, Ronald Reagania ja Theodore Rooseveltia ammuttiin, mutta he selvisivät.

Nyt Trump voidaan lisätä tämän listan jatkoksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat