Kirjeenvaihtajan kommentti: Luodista selvinnyt Trump nousee marttyyrin asemaan

Yhdysvalloissa on surullisen pitkä historia poliittisessa väkivallassa ja salaliittoteoriat vilisevät jo sen suhteen mikä taho on ampumisen takana. Luodista selviytyminen voi vahvistaa Trumpin vaaliasetelmia, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Useita laukauksia, kiljahduksia ja Trump kumartuu puhujäpöntön taakse Pennsylvaniassa. Salaisen palvelun agentit rientävät auttamaan entistä presidenttiä ja ylös noustessaan Trumpin oikean korvan puolelta näyttää valuvan verta kasvoille. Viranomaisten mukaan ampuja on kuollut, mutta hän ehti tiettävästi tappaa yhden ja haavoittaa kahta paikalla ollutta henkilöä.

Presidentti Joe Biden piti lyhyen puheen pian ampumisen jälkeen, missä hän kutsui tekoa sairaaksi ja tuomitsi poliittisen väkivallan. Bidenin mukaan teko on yksi syy lisää yrittää yhdistää kahtiajakautunut kansa. Ampuminen tapahtui kesken kiivaimman vaalitaistelun ja Bidenin kampanja ilmoitti keskeyttävänsä kaikki poliittiset mainokset. Poliittisissa mainoksissa hyökätään Yhdysvalloissa usein vasta puolta vastaan eikä Biden haluaa näyttäytyä tapahtumien jälkeen epäsopivalta.

Miten salamurhayritys pääsi tapahtumaan?

Viranomaisten mukaan tekoa tutkitaan salamurhan yrityksenä ja se on kohahduttanut koko Yhdysvaltoja. Ensinnäkin se on jo kysymysmerkki, miten se pääsi tapahtumaan, sillä Trump on salaisen palvelun suojeluksessa. Miljardööri Elon Musk vaatii sosiaalisen median palvelu X:ssä jo salaisen palvelun johtajan eroa.

Trumpin tukija antoi haastattelun uutistoimisto BBC:lle, että he näkivät ennen ampumista kampanjatilaisuuden läheisen rakennuksen katolla miehen ryömimässä kiväärin kanssa. Tukijan mukaan he yrittivät näyttää poliisille merkkiä, mutta Trump jatkoi puhettaan eikä kukaan näyttänyt reagoivan ennen kuin kuultiin laukauksia.

Trump voi kampanjan mukaan hyvin, mutta entisen presidentin murhayritys on erittäin vakava asia. Kampanjan mukaan lyhyt pyörähdys paikallisessa sairaalassa riitti eikä pidempää hoitoa tarvittu. Tekoa tutkitaan mahdollisena salamurhan yrityksenä ja Trumpille tilanne oli varmasti pelottava. Jos katsoo kylmästi isoa kuvaa, niin vaalitaistelun näkökulmasta tilanne on hänelle kuitenkin otollinen. Republikaanisenaattori Mike Lee vaatikin tapahtuneen jälkeen kaikkien Trumpiin kohdistuvien rikossyytteiden kumoamista, jotta “amerikkalaiset voivat parantaa haavansa”.

"Taistele, taistele, taistele"

Trump on jo päivitetty Wikipedian artikkeliin, missä listataan Yhdysvaltain salamurhattuja ja murhayrityksestä haavoittuneita presidenttejä. Trump on siellä muun muassa Theodore Rooseveltin ja Ronald Reaganin seurassa. Trump ymmärsi nopeasti ampumisen jälkeen, että tilanne voi vain vahvistaa häntä, sillä Trump nosti nyrkin ylös kannattajilleen kävellessä pois lavalta. Veri kasvoissa salaisen palvelun saattamana Trump huusi “taistele, taistele, taistele” ja kannattajat vastasivat “USA, USA”.

Trumpin pitäisi astua suuren yleisön eteen ensi viikolla republikaanien puoluekokouksessa Wisconsinissa. Paikalle odotetaan urheiluareenallisia republikaaneja, Trumpin tukijoita ja myös vastapuolen protestoijia. Turvatoimet olivat tapahtumassa pääsijalla jo ennen ampumista, mutta nyt republikaanipuolueessa mietitään pitäisikö suunnitelmia muuttaa. Turvatoimia on lisätty myös New Yorkin poliisin toimesta Trump Towerissa.

Huoli poliittisesta väkivallasta kasvaa

Näyttävän veriteon jälkeen viranomaisten huolena on aina kopioijat. Huoli on aito myös Trumpin epäillyn salamurhaajan kohdalla, varsinkin kuin ampuja pääsi aseensa kanssa sen verran lähelle entistä presidenttiä, että olisi voinut tappaa hänet. Trumpin onneksi luoti pyyhkäisi korvaa, mutta huolena on, että “melkein onnistuminen” saattaa motivoida seuraavaa yrittäjää. Ei ole myöskään varmuutta toimiko Trumpin ampuja yksin.

Yhdysvallat on syvästi kahtiajakautunut, kahden poliittisen puolueen maa. Trumpin murhayritys vahvistaa entisestään myrkyllistä me vastaan he -kulttuuria. Ennen kuin saamme tietoa tekijästä, argumentit kuuluvat “Trump suunnitteli tämän itse” tai “demokraattien vasemmisto on tämän takana”. Äärioikeisto levittää jo sosiaalisessa mediassa ilman todisteita väitteitä, että ampuja olisi antifasistisesta organisaatiosta Antifasta.

Kun Trump hävisi vuoden 2020 presidentinvaalit, äärioikeistolaiset liikkeet ilmoittivat olevansa sisällissodassa ja tammikuun kuudentena osa heistä ja muita Trumpin tukijoita murtautui kongressitalolle. Trump sanoo aina kannattajilleen tilaisuuksissa, että “he eivät ole minun perässäni, vain teidän, minä vain seison teidän edessänne”. Nyt Trump on ottanut luodin heidän puolestaan.

Lue myös:

    Uusimmat