Voisi ajatella, että viime vuonna kuolleesta Matti Nykäsestä jos jostakin olisi jo kaikki sanottu, jos ei peräti enemmänkin. Mäkihyppylegendaa koskeneista kohuista näin voi ehkä tuumiakin, mutta peräjälkeen tällä viikolla ilmestyneet kirjat tekevät ennennäkemättömän perusteellisella ja tärkeällä tavalla selkoa siitä, kuka Matti Ensio Nykänen oikeasti oli, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.
Nykäsestä oli tehty aiemminkin useita teoksia. Hänen kommelluksistaan oli vuosien varrella kirjoitettu myös kirjahyllykaupalla lehtijuttuja. Vaille syväluotaavaa vastausta oli kuitenkin osin jäänyt loppuviimein kaikkein oleellisin kysymys: millainen mies kaikkien tekojen takana oli? Tähän pureutuvat ansiokkaasti Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Matin maailma – äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen (Kirjapaja) sekä Marko Lempisen ja Jussi Niemen Elämä oli laiffii (Otava).
Matti ja Nykänen
55-vuotiaana kuolleesta Nykäsestä on ollut esillä paljon yksinkertaistettuja käsityksiä. Keskustelu hänestä tapaa olla polarisoitunutta. Joko älähdetään, ettei Suomen suuresta mäkisankarista saisi sanoa pahaa etenkään hänen kuolemansa jälkeen – tai muistutetaan pahoinpitelytapauksista ja pidetään Nykästä jotakuinkin ihmishirviönä.
Keskenään samantapaisten uutuuskirjojen ansiot ovat osaltaan siinä, ettei niissä kätketä Nykäsen virheitä, mutta samalla yritetään ymmärtää, miksi Nykänen teki niin kuin teki. Syvennytään mäki-ikonin mielenliikkeisiin asiantuntijoidenkin, kuten psykologien, voimin.
LUE MYÖS: Matti Nykänen lähti sata tonnia taskussaan Thaimaahan – kaikki meni hetkessä, ystävältä pysäyttäviä sanoja tapahtumista: "On ihme, että tässä vielä istun"
Kirjat piirtävät kuvan Nykäsen kaksinaisesta persoonallisuudesta: oli julkkis-Matti ja tavis-Matti tai Matti ja Nykänen. Mies, joka oli pohjimmiltaan äärettömän kiltti ja huomaavainen, mutta joka osasi maailmantähden hahmossa olla koppava ja itsekäs ja vaatia erityiskohtelua. Mies, jolta alettiin odottaa vain voittoja, ja jonka piti vastata tähän liki kohtuuttomaksi kokemaansa ulkoiseen paineeseen.
Oli mies, joka halusi yhtäältä olla tavallinen ihminen mutta janosi huomiota ja ihailua. Oli ADHD:n kanssa elänyt vilkas mies, jonka päässä useat asiat tuottivat samanaikaisesti meteliä.
Alkoholiajattelu päälaelleen
Teokset luotaavat uudenlaista katsantoa Nykäsen ongelmiin. Tyypillisesti esimerkiksi ajatellaan, että syynä Nykäsen huonoille ja harkitsemattomille teoille oli alkoholi. Erityisesti Matin maailma -kirja kääntää tämän yhtälön päälaelleen.
Erityistason psykoterapeutti ja perheterapeutti sekä sosionomi, Nykäsen nuoresta lähtien tuntenut Petteri Sveins katsoo kirjassa Nykäsen käytösongelman lähteneen hänen päänsä sisältä: täyttyneestä ilmapallosta, joka räjähteli.
LUE MYÖS: Matti Nykäsen kaunis vastaus elämän parhaasta muistosta sai aikaan 10 minuutin syvän hiljaisuuden – ystävä pidätteli itkuaan
Nykänen lääkitsi sisäistä meteliään alkoholilla, ja vaikka hän juopuneena teki pahojaan, Sveins menee niin pitkälle, että arvelee viinan estäneen Nykästä tappamasta itseään ja hänen selvinneen sen avulla pahaa oloa ja syyllisyyttä turrutettuaan pidempään hengissä.
Kytkös mäkiuraan
Nykänen on arvostusta mäkihyppyurastaan ansainnut yhtä lailla kuin paheksuntaa teoistaan, joista osasta hänet oikeudessakin tuomittiin. Mäkiura ja sen jälkeinen oireilu ovat samalla vahvasti kytköksissä toisiinsa.
LUE MYÖS: Aavistiko Matti Nykänen kohtalonsa? Kirja: Mäkilegenda lausui viimeisen keikkansa jälkeen dramaattiset sanat
On yleissivistävää tietää, kuka poikkeuksellisiin saavutuksiin yltänyt suomalainen, jonka kohdalla puhuttiin valtiollisista hautajaisistakin, pohjimmiltaan oli. Tähän kumpikin Nykäs-uutuuskirjoista tarjoaa kiitettävän, monelta kantilta punnitun vastauksen.