Eduskunnan konkarikansanedustajien, kokoomuslaisten Pertti Salolaisen ja Ilkka Kanervan mukaan eduskunnan työskentelytavat ovat muuttuneet järkevämmiksi.
4:01
Salolaisen mukaan työskentelytavat olivat mahdottomat, kun hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1970.
– Aikoinaan meillä oli yöistuntoja aamuyön pikkutunneille jopa neljään tai viiteenkin saakka. Tämän vuoksi vanhemmille kansanedustajille tuli sydänkohtauksia, joten lääkärit pakottivat lopettamaan yöistunnot. Nykyisin istunnot lopetetaan ruuhka-aikoinakin viimeistään ilta kymmeneltä.
– Kun tulin eduskuntaan, pienessä kopissa oli 4-5 kansanedustajaa. Yhteiskäytössä kussakin huoneessa oli vain yksi puhelin ja kirjoituskone. Ei siitä työnteosta tullut oikein mitään. Tänä päivänä työtavat ja olosuhteet ovat parantuneet huomattavasti, iloitsee Salolainen.
Salolaisen mukaan nyt päättynyt istuntovapaa ei ole mitään lomaa edustajille.
– Nyt olen ehtinyt lukea välttämättömiä kirjoja esimerkiksi Ruotsin puolustuksesta. Toki istuntovapaalle on mahtunut lomaakin, toteaa Salolainen.
Ei enää vuorisaarnoja!
3:52
Ilkka Kanerva iloitsee, että vuorisaarnat ovat vihdoin loppuneet. Kanerva valittiin eduskuntaan 1975.
– Kansanedustajat eivät enää pidä paperista ikuisesti jatkuvia vuorisaarnoja – iänikuisesti kestäviä puhelöpinöitä. Nyt keskustelut ovat enemmän väittelyitä.
– Minun on vaikea kuvitella enää täysvaltaisesti kansanedustajaa, joka ei ymmärtäisi kansainvälisyyden merkitystä Suomen sisäiseen kehitykseen. Uusi perustuslaki ja EU muuttivat eduskunnan käytäntöjä.
Kanervan mukaan eduskunta työ on kehittynyt alkuajoista.
– Eduskuntatyö on kehittynyt valovuosien verran ehkä ei nyt planettaarisesti, sillä eduskunnassa pitää olla tiettyä vakautta työskentelytavoissa. Samalla on tapahtunut hiljaista uudistumista.
Kanerva aikoo olla keväällä aktiivinen Itä-Ukraina kysymyksissä.
– Minulla on uusia ajatuksia, miten ratkaisua voidaan edistää. Nyt pitää saada tilanne vakautettua, muuten koko Eurooppaan heijastuva kriisi pilaa ilmapiirin. Meidän pitäisi Syyrian lisäksi puhua myös Ukrainasta, muistuttaa Kanerva.