Konttipula ja muut meriliikenteen häiriöt voivat jatkua jopa 2023 asti – jouluostoksilla ongelmien ei pitäisi näkyä

1:49img
Häiriöt tavarakuljetuksissa jatkuvat vähintään ensi kesään.
Julkaistu 23.11.2021 18:20
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Tavara liikkuu maailman merillä vielä pitkään tavallista hitaammin. Syvimmän koronapandemian jälkeen pulaa on merillä konteista ja maalla kuljettajista. Paluu normaaliin kestää vähintään ensi kesään.

Tavarakuljetuksia ei ole erityisesti meriliikenteessä saatu toimimaan koronapandemiaa edeltäneellä tavalla.

Monin paikoin pulaa on konteista ja rahtilaivat joutuvat odottamaan välillä pitkiä aikoja päästäkseen maailmalla satamiin purkamaan vastaanottamaan rahtia.

– Tässä hyvin poikkeuksellisessa konttimarkkinaa täräyttäneessä tilanteessa yleinen arvio on se, että näin mennään vielä 2022 kesään ja ylikin. Ja ensimmäisiä äänenpainoja on nyt siitä, että mennään jopa vuoden 2023 alkuun ennen kuin ollaan uudessa normaalissa, sanoo Suomen Satamaliiton toimitusjohtaja Annaleena Mäkilä.

Kuljetushäiriöt haittaavat myös suomalaisia vientiyrityksiä, kun tuotteet eivät pääse nopeasti markkinoille. Kuluttajille ongelmat näkyvät lopulta kallistuvissa ostoksissa, jos kuljetuspulmat yhä nostavat logistiikkakustannuksia.

– Jos kustannukset jatkavat nousuaan, se tulee näkymään (hinnoissa). Huomioitavaa on myös se, että tulee uusia ympäristösäädöksiä, jotka vaikuttavat kuljetuskustannuksiin, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood.

Pysyvätkö kaikki alukset Itämerellä?

Suomelle tuo lisää haasteita se, jos varustamot siirtävät aluksiaan tuottoisemmille reiteille, pois Itämereltä.

– Tuntuu, että markkinahäiriö hakee muotoaan. Tuottoisampia markkinoita saattaa löytyä muualta kuin Itämereltä. Se olisi uusi haaste konttipulan ohella, jos aluskannassa syntyy Itämerellä saatavuuspulaa. Toistaiseksi tilanne on ollut hyvä, Mäkilä kertoo.

Suomessa ei ole vielä maaliikenteessä huutavaa pulaa kuljettajista, mutta monessa muussa maassa on. Suomessakin odotetaan, että logistiikka-alan työvoimapula pahenee tulevaisuudessa.

Ei suurta vaikutusta jouluostoksiin

Jouluostoksilla kuljetushäiriöiden ei pitäisi hyllyillä näkyä, vaikka kaupoilla on kova työ hankkia tuontitavarat laareihinsa.

– Lähtökohtaisesti kaikki tavara saadaan hyllyille, mitä halutaan, mutta aikaikkuna jouluostosten tekemiseen jää lyhyemmäksi. Tavarat saapuu myymälöihin myöhemmin kuin tavallisesti. Normaalisti meillä on joulu valmiina jo lokakuussa, mutta nyt marraskuun lopulla vielä osaa tavaroista odotellaan, kertoo SOK:n käyttötavarakaupan johtaja Virpi Viinikainen.

Suppeampaa valikoimaa voi olla lähinnä elektroniikkatuotteissa, jotka kärsivät maailmanlaajuisesta sirupulasta.

Tuoreimmat aiheesta

Kauppa