Korkein oikeus ei päästä poliisia tutkimaan Helsingin Sanomien toimittajan muistitikkua

KKO
Julkaistu 20.12.2019 09:16

MTV UUTISET – STT

Poliisi ei saa tutkia eikä hyödyntää Helsingin Sanomien toimittajan kotoa takavarikoidun muistitikun sisältöä rikostutkinnassa, päätti korkein oikeus (KKO) tänään.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 jutun Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen alaisesta Viestikoekeskuksesta, ja Puolustusvoimat teki samana päivänä tutkintapyynnön uutisoinnista. Artikkelissa kerrottiin salaisen keskuksen toiminnasta, ja lähteenä käytettiin salaiseksi leimattuja asiakirjoja. KKO katsoi, että takavarikoidulta muistitikulta löytyneen tiedoston tutkiminen voi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Viestikoekeskuksesta on aiemmin kerrottu vain vähän tietoa julkisuuteen.

Lue myös: Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jupakasta väännettiin suljettujen ovien takana – KRP:n mukaan rikostutkinta on loppumetreillä

Kotietsintä toimittajan kotiin oli laillinen

Pääesikunta teki uutisoinnista tutkintapyynnön samaisena joulukuisena lauantaina, kun juttu julkaistiin. Pian tämän jälkeen jutun toiseksi kirjoittajaksi merkityn Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä ja häneltä takavarikoitiin työvälineitä, kuten tietokone ja tallennusalustoja. Toimittajaa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Etsintä tehtiin sen jälkeen kun toimittaja oli itse soittanut palokunnan paikalle. Hän oli yrittänyt hajottaa tietokoneensa vasaralla hävittääkseen lopullisesti kovalevyn sisältämät tiedot, ja kone oli alkanut savuta. Toimittaja kertoi puhelussa olevansa toinen Viestikoekeskus-uutisen tekijöistä. Paikalle tuli pelastuslaitoksen mukana poliisipartio, joka kertoi tietonsa keskusrikospoliisi KRP:lle.

KRP:n tutkinnanjohtaja antoi määräyksen rikotun tietokoneen takavarikoimisesta ja erityisen kotietsinnän tekemisestä toimittajan kotiin. Toimittajalta otettiin takavarikkoon erilaisia laitteita ja tallennusalustoja.

Kotietsinnän ja työvälineiden takavarikoimisen laillisuutta on käsitelty korkeinta oikeutta myöten. KKO totesi etsinnän ja takavarikon laillisiksi. Se piti epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista tarpeeksi vakavana rikosepäilynä etsinnän tekemiseksi.

Lue myös: KKO: Helsingin Sanomien toimittajan kotiin sai tehdä kotietsinnän – taustalla vuotojuttu Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta

Mahdollista tietovuotajaa epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta

Uutisoinnin laillisuuden lisäksi poliisi on tutkinut mahdollisen laittoman tietovuodon alkulähdettä. Tätä on poliisin mukaan tutkittu epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena. STT kertoi viime kesänä, että kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, epäilläänkö vuodon olleen tahaton vai tahallinen. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja.

STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu