Tänä keväänä Facebookissa on muodostunut ilmiöksi yksityinen ryhmä, johon kuuluu lähes kaksi miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Ryhmällä on hyvin hämmentävä tarkoitus, sillä siellä ihmiset leikkivät olevansa muurahaisia. Joukossa on myös suomalaisia.
A group where we all pretend to be ants in ant colony -ryhmä luotiin jo vuosi sitten. Se on kuitenkin ollut nosteessa erityisesti tänä keväänä, kun ihmiset ovat joutuneet viettämään paljon aikaa eristyksissä koronaviruksen takia.
Ryhmän kuvauksessa kerrotaan, että siihen kuuluvat ihmiset ovat muurahaisia, jotka palvovat kuvitteellista muurahaiskuningatarta omassa muurahaiskoloniassaan.
Ylläpitäjän mukaan ryhmän jäsenmäärä on kasvanut tämän vuoden maaliskuussa peräti 300 prosenttia.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Suomalaisnainen luonnehtii ryhmää terapeuttiseksi
MTV Uutiset tavoitti ryhmään kuuluvan suomalaisen 25-vuotiaan naisen. Nainen oli löytänyt ryhmän pahimman koronavaiheen aikana maalis-huhtikuussa.
–Minun piti täyttää lomake, jotta pääsin ryhmään. Lomakkeessa piti hyväksyä, että olin muurahainen, joka palveli kuningatarta. Ryhmä on kuin aikuisen ihmisen roolipeli, nainen kertoo MTV Uutisille.
Muurahaisryhmän säännöt kieltävät kaikki maininnat koronaviruksesta ja ihmisten politiikasta ja uskonnoista, sillä ryhmässä on ”vain tarkoitus pitää hauskaa”.
–Kaikki päättävät itse muurahaisroolinsa. Usein julkaistaan kuvia esimerkiksi ruuista, joita pyydetään kantamaan kuningattarelle. Muut ryhmän jäsenet voivat vastata avunpyyntöön esimerkiksi kirjoittamalla kuvaan kommentin ”LIFT” tai ”MUNCH”, eli nosta tai syö, hän jatkaa.
Kommenteilla ja kuvilla pyritään matkimaan muurahaisten elämää. Se on naisen mielestä terapeuttista.
"On varmasti tuonut helpotusta koronakriisin keskellä"
Naisen mukaan ryhmässä viehätti erityisesti koronakriisin alkuvaiheessa yhteisöllisyys. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kokoontuivat yhteisen asian äärelle, jonka ei tarvinnut liittyä ihmismaailman kriiseihin tai ongelmiin.
–Ryhmä on varmasti tuonut monille helposta korona-ajan keskellä. Vaikka kaikki ihmisaiheet ovat kiellettyjä, omaa väsymystään tai pahaa oloaan voi ilmaista eri tavoin. Voi esimerkiksi sanoa, että työmuurahainen ei jaksa tehdä töitä tänään. Silloin muut ryntäävät lohduttamaan, nainen kuvailee.
Kun kaikki olivat etenkin koronakriisin alkuvaiheessa yksin kodeissaan, yhteisöllisyyden kokemus oli kaivattua.
–Olen itsekin saanut ryhmästä helpotusta varsinkin kaikista epävarmimpina hetkinä, kuten silloin, kun koko Suomi sulkeutui. Tuntui turvalliselta ajatella, että ihmisiä ympäri maailman yhdisti yksi ja sama asia, joka ei ollut korona, hän sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Psykologi luonnehtii ryhmää "turvalliseksi kuplaksi"
Psykologi ja traumapsykoterapeutti Hanna Markuksela ei ole kuullut muurahaisryhmästä aiemmin, mutta hän pitää sen suosiota psykologisesti ymmärrettävänä.
–Ihmisen perustarve on kuulua ryhmään. Myös todellisuuspako on yksi selviytymiskeinoista, joita on näkynyt myös koronakriisin aikana. Samoja piirteitä näyttäisi olevan myös tässä Facebook-ryhmässä, Markuksela kommentoi MTV Uutisille.
–Monelle yhteyden hakeminen sosiaalisessa mediassa voi olla vaikeaa, jos henkilö on esimerkiksi herkkä arvostelulle. Jos muurahaisryhmää määrittävät selkeät säännöt, se sijoittuu fantasiamaailmaan ja siellä voi tavata interaktiivisesti aitoja ihmisiä, syntyy eräänlainen turvallinen kupla, hän täsmentää.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:36
"Keskeistä on tulla kohdatuksi"
Markukselan mukaan muissakin kuplissa on samoja elementtejä ja jokaisella ihmisellä on oma tapansa kriisistä selviytymiseen. Huumori ja leikkiminen ovat aikuiselle tärkeitä keinoja rauhoittaa hermostoa.
Myös psykologiassa käytetään mielikuvaharjoituksia, joiden pyrkimys on saada ihminen rentoutumaan ja kokemaan turvaa.
– Muurahaisryhmässä ihminen saattaa saavuttaa todellisuuspaon selkeillä rajoilla ilman, että tarvitsee vastaanottaa muiden tunnekuormaa. Se voi olla monelle ratkaiseva tekijä yhteisöllisyyden lisäksi.
– Keskeistä on tulla kohdatuksi. Se, että voi olla hetken jotain muuta kuin mitä on, voi olla hyvin rentouttava ja turvallinen kokemus.