Korona lisäsi joka kolmannen työmäärää julkisella sektorilla: "Sen varaan ei voi laskea, että julkiset palvelut hoituvat loputtomiin kehnolla palkalla"

1:35img
Auttaisiko kunnon kannustimet valtavaan hoitajapulaan? Tehyn Millariikka Rytkönen: ”Miten tätä keinoa ei ole käytetty hoitajilla”
Julkaistu 27.03.2022 11:35

MTV UUTISET–STT

Joka kolmas julkisen sektorin palkansaaja kertoo tehneensä korona-aikana enemmän töitä kuin aiemmin. Asia käy ilmi Kantarin ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon kyselytutkimuksesta.

Vastaajista yli puolet on myös sitä mieltä, että palkka julkisella sektorilla ei vastaa työn kasvaneita vaatimuksia eikä vastuita. Oman motivaation ja sitoutumisen työhön arvioi silti hyväksi tai jokseenkin hyväksi 80 prosenttia kaikista julkisen sektorin palkansaajista.

Jukon toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mukaan julkisalojen palkkausjärjestelmiin ja työpanoksesta palkitsemiseen ei käytetä riittävästi rahaa.

–  Sen varaan ei voi laskea, että julkiset palvelut hoituvat loputtomiin kehnolla palkalla vain motivaation turvin. Nuoria ja alanvaihtajia on houkuteltava kouluttautumaan julkisiin tehtäviin, eikä se onnistu ilman vetovoimaisia työehtoja, hän toteaa tiedotteessa.

Kantar TNS:n kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1  011 kuntien, valtion, yliopistojen ja seurakuntien työntekijää 16. tammikuuta  –  1. helmikuuta. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kunta-alalla on useita laajoja lakonuhkia, ja noin 425  000 palkansaajan sopimusneuvottelut ovat olleet sovittelussa 7. maaliskuuta lähtien. Parhaillaan neuvotellaan myös 34  000 yliopistolaisen työehdoista. Julkisella sektorilla uudet sopimukset on saatu jo aikaan 78  000:lle valtion ja 20  000:lle kirkon työntekijälle.

Katso myös: Sairaalassa on nyt enemmän koronapotilaita kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana - THL:n mukaan rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista

1:54img

Tuoreimmat aiheesta

Koronatilanne