Vuoden eläinlääkäreiksi valitut Suvi ja Teppo Heinola vastasivat MTV Uutisten katsojien lähettämiin lemmikkejä koskeviin kysymyksiin.
Koirakuumetta voi potea itse kukin aina silloin tällöin. Koiraa ei ole turhaan kutsuttu ihmisen parhaaksi ystäväksi, josta voi saada uskollisen seuralaisen pitkäksi aikaa. Koirat eivät ole kuitenkaan ilmaisia.
Koiran hankitahinnan lisäksi päätöstä on syytä harkita monelta kantilta. Hankikoira.fi muistuttaa, ettei koiraa tule ottaa hetken mielijohteesta. Ensin on selvitettävä, sopiiko koira omaan elämäntilanteeseen, sekä minkä kokoinen tai kokoinen koira sopii itselle parhaiten.
Rotukoiran pentu maksaa rodusta riippumatta lähes aina reilusti yli tuhat euroa. Lisääntynyt kysyntä koronan myötä on tuonut mukanaan myös ikäviä lieveilmiöitä. Lemmikkibuumi sai nimittäin liikkeelle huijarit.
– Kyllä tämä valtava kysyntä on nostanut hintoja. Kun kysyntä lisääntyy, niin hinnat tuppaavat nousemaan, eläinlääkäri Suvi Heinola toteaa ja Teppo Heinola komppaa.
Lue myös: Lemmikki mukaan lomareissulle? Nämä asiat omistajan tulee ainakin huomioida
Miksi koiranpennut maksavat niin paljon?
Moni ihmettelee, miksi koiranpennut maksavat niin paljon. Heinolat muistuttavat, ettei koirien kasvatus ole halpaa. Erilaiset eläinlääkärimaksut ovat tänä päivänä merkittävä osa kasvattajan kuluja.
– Rotukoirien terveyttä tutkitaan, esimerkiksi luustot tutkitaan tai tehdään geenitutkimuksia, ennen kuin pentuja aletaan teettämään, Suvi Heinola listaa.
Koiran hankintahinta on vain murto-osa siitä, kuinka paljon koiran pito tulee omistajalleen maksamaan. Koiran ruoka ja tarvikkeet maksavat, vakuutus maksaa ja säännölliset eläinlääkärikäynnit verottavat taloutta. Myös trimmattavilla roduilla trimmaus aiheuttaa lisää kuluja, ellei sitä osaa tehdä itse.
Lue myös: Yhä harvempi haluaa lyttykuonoisen koiran, mutta suosikkirodutkin sairastavat – jos haluat terveen lemmikin, muista yksi sääntö
Huonon kodin uhka
Jos koiranpennun hinta tuntuu edulliselta, hälytyskellojen kannattaa alkaa soida. Edullinen tarjous voi olla liian hyvä ollakseen totta.
Vastuullinen ja paneutunut kasvattaja ei anna koiranpentua kenelle tahansa. Kasvattajat haluavat yleensä tietää millaiseen kotiin ja ympäristöön koiraa ollaan ottamassa ja tekevät tietojen valossa päätöksen, tarjoavatko pentua vai eivät.
– Kyllä kasvattajat kantavat huolta, että mihin se koira päätyy ja miten sitä hoidetaan, Teppo Heinola toteaa.
Kerroimme aiemmin siitä, kannattaako suurikokoista koiraa ottaa pieneen kaupunkiyksiöön. Samalla tavalla myöskään vahvalla metsästysvietillä varustettua koiraa ei välttämättä kannata ottaa puhtaasti vain seurakoiraksi.
Aina koira ei päädy hyvään ja rakastavaan kotiin. Vastuu koirien hyvinvoinnista on Heinosten mukaan jokaisella.
– Kyllä jokaisella, myös koirattomallakin, on omalla tavallaan velvollisuus huolehtia siitä, että jos vaikuttaa siltä, että koiraa kohdellaan huonosti, niin siitä pitää tehdä ilmoitus, Teppo Heinola toteaa.
Lue myös: Kuinka koira kannattaa totuttaa korona-arjen jälkeiseen yksinoloon? Näin eläinlääkärit neuvovat
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittainen lähde: Hankikoira.fi