Koronapamppuna tunnettu Mika Salminen paljastaa erikoisen tiedon menneisyydestään: "Vedin työryhmää, joka tutkii onko Marsissa elämää"

Korona-ajan vakiokasvona tunnettu Mika Salminen muistelee poikkeusajan olleen ammatillisesti kiinnostavaa, mutta raskasta aikaa. Nykyään Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen pääjohtaja priorisoi hektisestä työstä palautumista.

Korona-aikana kansan tietoisuuteen noussut  Mika Salminen toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakriisin hoidosta vastaavana johtajana. Hän oli yksi näkyvimmistä viranomaisista pandemian aikana ja esiintyi usein julkisuudessa. 

Salminen aloitti uudessa työpestissään THL:n pääjohtajana tammikuun alusta. Omien sanojensa mukaan hän tekee nyt unelmatyötään, joka tuo mukanaan paljon kiinnostavia tehtäviä.

Vaikka johtajan saappaat eivät ole suinkaan uusi asuste hänelle, on uusi työtehtävä muuttanut arkea. Salminen muistelee pandemia-ajan olleen hänelle ammatillisesti kiinnostavaa aikaa, mutta myös erittäin raskasta. 

Poikkeusaikana hänelle korostui levon ja palautumisen tarve, josta hän ei omien sanojensa mukaan enää ”kovin hevillä” jousta. 

”Kaikkien tulisi ymmärtää, ettei kukaan ole korvaamaton”

Salminen kertoo harrastavansa veneilyä ja matkustelua kumppaninsa kanssa. Hän on intohimoinen taiteen ystävä, joka rentoutuu mielellään kesäpaikallaan saaristossa. Itseään hän tituleeraa tähtitiede- ja rakettiteknologiafaniksi. 

– Olen alkanut panostamaan lepoon, sekä työ- ja loma-aikoihin, jolloin en keskity töihin, Salminen kertoo.

– Lisäksi minulla on myös todella hyvät sijaiset. Kaikkien tulisi ymmärtää, ettei kukaan ole korvaamaton.

Vapaa-ajallaan hän viihtyy kesäpaikallaan saaristossa, jossa aika kuluu muun muassa mökkiä kunnostellessa. Lisäksi Salminen veneilee, harrastaa lukemista sekä musiikin kuuntelua, joiden parissa hän pääsee irti kiireisestä arjesta. Hän lisää myös puolison kanssa matkustelun yhdeksi parhaimmaksi irtiottotavaksi.

– Nautimme matkustelusta. Viimeisimpänä kiertelimme kesällä Ranskan pohjoisrannikkoa.

Salminen tituleeraa haastattelun aikana itseään myös tähtitiede- ja rakettiteknologiafaniksi. Aikaisemmin enemmänkin aikaa vienyt ”harrastus” on nykyään satunnaisempaa. 

– Ihmiset eivät ehkä tiedä, että olen ollut paljon mukana avaruusjärjestöjen työssä. Vedin kymmenen vuotta Euroopan avaruusjärjestö ESAn työryhmää, joka tutkii onko Marsissa elämää, ja jos on, miten sitä tulisi käsitellä. Edelleen olen siinä vieläkin vähän mukana, hän paljastaa.

Yksityiselämään vedetään raja

Pääjohtaja kertoo ymmärrettävästi pitävänsä perheensä ja yksityiselämänsä sivussa julkisuudesta, mutta ei myöskään sanojensa mukaan piilottele sitä. Hänestä ”tuntuu silti ihan kivalta”, kun ihmiset tunnistavat ja moikkaavat häntä vapaa-ajallakin.

– Joskus pyydetään yhteiskuviakin, hän naurahtaa. 

Vakaasta ja rauhallisesta julkikuvasta tunnettu Salminen kertoo ”vapaa-ajan Mikan” eroavan muun muassa huumorissa.

– Julkisessa ammatissa en voi vitsailla niin paljoa. Vapaa-ajalla olen hauskempi. 

Muiden innovaatiot motivoivat

Kysyttäessä mikä saa Mika Salmisen innostumaan hektisen työn keskellä hän nostaa esiin THL:n työympäristön.

– Innostun ja saan energiaa kun joku meillä (THL) keksii jotain uutta ja fiksua. THL:ssä on valtava joukko luovia ja osaavia ihmisiä, jotka melkein viikoittain löytävät jotain uutta ja jännittävää. Se tuo motivaatiota itsellenikin.

Salminen sai varsinkin korona-aikana olla kommentoimassa tilannetta, joka oli jatkuvasti muuttuva ja jopa pelottava. Hän kokee, että tieteellisissä asioissa kuulija, eli kansalainen, on tärkeää pitää mielessä. 

– Haluaisin että minut muistetaan rehellisenä, mutta ymmärrettävänä puhujana. Itselleni on tärkeää, että asioista viestitään selkeästi, ja sitä olen yrittänyt kehittää myös itsessäni, hän kertoo.

– Usein asiantuntijat tai tutkijat puhuvat tutkimusmaailmassa ymmärrettävää ”jargonia”, mutta kun pitäisi vääntää rautalangasta tavan kansalaisille niin ei olekaan helppoa. Tässä olen mielestäni kehittynyt ja jotenkuten onnistunutkin.

Katso THL:n pääjohtajan Mika Salmisen koko Uutisextra-haastattelu tästä

Lue myös:

    Uusimmat