Koronarokotteesta leviää villejä väitteitä – lue tästä, minkälaiset sivuoireet voivat olla mahdollisia sekä faktat somessa jaettujen postausten takaa

2:37img
Katso video: Suomalainen sairaanhoitaja sai koronarokotteen Lontoossa, näin hän kuvailee kokemuksiaan.
Julkaistu 22.12.2020 06:22
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Erityisesti sosiaalisessa mediassa liikkuu erilaisia virheellisiä tietoja koronavirusrokotteeseen liittyen. Reutersin faktantarkistustiimi on tarkistanut väitteitä rokotteeseen liittyen.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa hoitaja pyörtyy koronarokotteen saamisen jälkeen. 

– Jos ihmiset jatkavat rokotteen ottamista, siitä seuraa ”joukkomurha”, postauksessa väitetään.

Tämä väite on virheellinen, vaikka tilanteessa kuvattu video on aito.

Videolla näkyvä hoitaja Tiffany Dover on itse kertonut kärsivänsä sairaudesta, jonka vuoksi hän pyörtyy usein tuntiessaan kipua. Dover kertoi pyörtymisestään toipumisen jälkeen WTVC-TV NewsChannel 9 haastattelussa.

– Se vain iski yllättäen, tunsin sen tulevan. Olin hieman hämmentynyt, mutta oloni on nyt hyvä ja käsivarteni kipu on kadonnut.

Reutersille vahvistettiin Doverin työskentelemästä CHI Memorial -sairaalasta, että hän on parantunut tilanteen jälkeen nopeasti.

Tautien torjunnan ja ehkäisyn keskus (CDC) kertovat sivuillaan tutkijoiden ajattelevan, että pyörtyminen rokotusten jälkeen johtuu rokotusprosessista, eikä itse rokotteista. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla kerrotaan, että kaikkien rokotusten yhteydessä voi esiintyä poissaolotyyppisiä kohtauksia, vasovagaalisia oireita ja pyörtymisiä.

THL:n mukaan ”erityisesti murrosikäiset ja nuoret aikuiset saattavat jännittää pistämistä ja reagoida kokonaisvaltaisesti rokottamiseen”.

– Pyörtyminen voi tapahtua heti rokotuksen jälkeen tai vasta myöhemmin, kun jännittäminen menee ohi. Henkilö, joka pelkää voimakkaasti pistoksia, voi pyörtyä jopa jo ennen pistämistä, sivuilla kerrotaan.

Kuolemat eivät johtuneet rokotteesta

Kuusi ihmistä kuoli Pfizer-BioNTechin rokotekokeiden aikana, jolloin somessa levitettiin perätöntä tietoa siitä, että kuolemat johtuisivat nimenomaan rokotteesta. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) katsoi, että kuolemat eivät liittyneet rokotteeseen. 

Kuolleista koehenkilöistä kaksi saivat rokotetta, muut neljä plaseboa eli lumelääkettä.

Rokotteen saaneista yksi sai sydämenpysähdyksen 62 päivää toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen ja kuoli kolme päivää myöhemmin. Toinen rokotteen saaneista kuoli arterioskleroosiin eli valtimonkovettumatautiin kolme päivää ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen.

Yksi lumelääkettä saaneista kuoli sydäninfarktiin, toinen verenvuotohäiriöön ja kaksi muuta tuntemattomista syistä. 

Rokotteen sivuvaikutukset

Jotkut ihmiset ovat saaneet rokotteesta allergisia reaktiota. 

Tämän seurauksena Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on kehottanut aiemmin vakavia allergisia reaktioita rokotteista saaneita henkilöitä välttämään rokotteen ottoa. FDA:n mukaan kuitenkin useimpien amerikkalaisten, joilla on allergioita, pitäisi olla turvallista ottaa rokote.

FDA:n mukaan yleisimmät raportoidut sivuvaikutukset Pfizer-BioNTech rokotteesta ovat olleet kipu pistoskohdassa, väsymys, päänsärky, lihaskipu, vilunväristykset, nivelkipu ja kuume.

THL:n mukaan kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, jotka ovat useimmiten lieviä ja ohimeneviä. Valtaosa rokotteiden haittareaktioista ilmenee kuuden viikon kuluessa rokottamisesta. 

Rokotetta ei ole suunniteltu vahingoittamaan

Todisteita rokotteen tarkoituksesta vahingoittaa ihmisiä ei ole löytynyt. 

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) antoi 11. joulukuuta ensimmäisen hätäkäyttöluvan, jonka perusteella Pfizer-BioNTech koronarokotetta alettiin jakamaan Yhdysvaltoihin. Arvio oli, että hyödyt ovat suuremmat kuin tunnetut ja mahdolliset riskit.

FDA arvioi ja analysoi yli 43 000 osanottajan kanssa tehtyjen kliinisten tutkimusten datan sekä myös Pfizer-BioNTechin toimittajat valmistustiedot.

Tautien torjunnan ja ehkäisyn keskus (CDC) kertoo, että rokotteiden turvallisuutta seurataan edelleen myös rokotteiden käyttöönoton jälkeen. Tämä kerrotaan myös Suomessa THL:n sivuilla.

– Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksiin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta, THL:n sivuilla lukee.

THL:n mukaan kaikkia rokotteita yhteisesti koskevista arviointikriteereistä ei jousteta prosessin nopeuttamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus