Koronatilanne pahenee – voiko joulua viettää normaalisti? Näin vastaavat THL ja HUS

HUS:n toimitusjohtaja viettäisi joulua perhepiirissä. THL suosittelee kasvomaskia  rokotetuille silloin, kun he tapaavat kolmatta koronarokoteannosta odottavia, riskiryhmään kuuluvia.

Koronatartuntojen ja sairaalapotilaiden määrien on ennustettu jatkuvan vähintään nykyisellä tasolla vuoden loppuun saakka. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kasvomaskin käyttöä pääasiassa rokottamattomille yli 12-vuotiaille sekä julkisiin sisätiloihin ja julkiseen liikenteeseen.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kuitenkin suosittelee, että esimerkiksi joulunvietossa kasvomaskia käytettäisiin joissain tapauksissa myös kotioloissa.

Nohynek suosittelee, että myös kahdesti rokotetut käyttäisivät maskia silloin, kun mukana on iäkkäitä tai lääketieteellisiin riskiryhmään kuuluvia, jotka eivät vielä ole saaneet kolmatta koronarokoteannosta.

– Lähitilanteissa, kun ollaan sisätiloissa ruokapöydän ääressä tai vietetään aikaa kuusen ääressä – ne ovat tilanteita, joissa myös rokotettujen ja terveiden kannattaa käyttää maskia, jos mukana on hauraita ihmisiä, jotka eivät ole ehtineet saada kolmatta annosta.

Kolmansia annoksia annetaan nyt 60 vuotta täyttäneille, riskiryhmille sekä laitosten ja hoivakotien asukkaille sekä osalle sote-henkilöstöstä.

Jos ikäihminen tai riskiryhmään kuuluva on vastikään saanut kolmannen annoksen, ei maskin käyttö Nohynekin mukaan välttämättä ole tarpeen.

– Silloin hän on jo paljon paremmassa turvassa tartunnoilta ja voidaan ajatella, että ehkä maskia ei siinä tilanteessa tarvita. 

Kolmas rokoteannos voi kolminkertaistaa vasta-ainetasot 

Kolmannen koronarokoteannoksen antama lisäsuoja tartuntoja vastaan riippuu Nohynekin mukaan siitä, kuinka paljon vasta-ainetasot ovat ehtineet hiipua. Kahden rokoteannoksen suojatehon on arvioitu heikentyvän vähitellen noin 50 prosenttiin kuuden kuukauden kuluessa toisesta annoksesta.

– Jos vasta-ainetasot ovat jo hyvin korkealla, tasoa ei kovin paljon pystytä nostamaan. Esimerkiksi mRNA -rokotteilla keskimäärin vasta-ainetasot nousevat 3,5 kertaiseksi, jos ne ovat ehtineet laskea hyvin matalalle toisen annoksen jälkeen.

Nohynekin mukaan esimerkiksi hoitolaitoksissa uskaltaa joulun aikaan vierailla, kunhan käyttää maskia.

– Ja jos hoitolaitoksissa kaikki ovat jo saaneet kolmannen annoksen niin silloin olemme tehneet kaiken, minkä voimme.

"Ainakin rokottamattomalla pitäisi olla maski"

Riskiryhmään kuuluville rokottamattomien tapaaminen voi olla suurempi riski kuin rokotettujen.

– Rokottamattomat saavat herkemmin tartunnan ja erittävät koronavirusta pidempään kuin rokotteen saaneet. Siinä mielessä rokottamattoman kohtaaminen on suurempi riski.

Nohynek kehottaa harkitsemaan tapauskohtaisesti, miten toimia esimerkiksi joulunvieton suhteen.

– Tiedän, että monet riskiryhmiin kuuluvat ovat tehneet päätöksen, että eivät halua tavata rokottamattomia sukulaisiaan. Tässä voi jokainen tehdä yksilöllisiä päätöksiä riippuen siitä, mikä on oma riskinsieto. 

– Hyvin hauraalla ihmisellä, joka on saanut kaksi annosta ja odottaa kolmatta, on riski rokottamattoman kohdatessaan saada tartunta ja sitä kautta vakava taudinkuva tai ainakin perustaudin paheneminen. Jos halutaan välttää tartunnat, se tarkoittaa, että rokottamattomia ei pitäisi tavata. Ja jos tapaa, ainakin rokottamattomalla pitäisi olla maski.

HUS:n Mäkijärvi suosittelee joulua perhepiirissä

Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa otettiin tänään käyttöön laaja etätyösuositus sekä maskisuositus yli 12-vuotiaille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) vastaava toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi suosittelee viettämään joulua perhepiirissä.

– Jos on kaksi tai kolme rokotusta, on joulu paremmin turvattu. Noudattaisin silti tiettyä varovaisuutta. Maskia, jos on enemmän väkeä tai vieraampia ihmisiä paikalla. Välttäisin isompia väentungoksi ja kokoontumisia. Perhepiirissä, niin kuin nyt muutenkin joulu kannattaa viettää.

Rokottamattomien kohdalla Mäkijärvi neuvoo varovaisuuteen.

– Noudattaisin erittäin suurta varovaisuutta. En olisi paljoakaan liikkeellä. Virusta on nyt niin paljon joka puolella, että tartunnan saa helposti.

Mäkijärven mukaan tarkkaan ei kuitenkaan tiedetä, missä tartunnan saamisen riski on suurin.

– Tartunnanjäljitys toimii aika huonosti ja vain alle puolet saadaan kiinni (selvitettyä). Tartunnan voi saada käytännössä mistä vain.

Lue myös:

    Uusimmat