Korvaako vakuutus kolaripaikan auttajan jauhesammuttimen tai ensiapulaukun?

Korvauspäätökset tehdään aina tapauskohtaisesti, lakia ja vakuutusehtoja tulkiten. Olennaista on auttaa, jos joku apua tarvitsee. 

Kysymys: Jos saapuu ulkopuolisena kolaripaikalle ja sammuttaa omalla jauhesammuttimellaan onnettomuudessa palamaan syttyneen auton, korvataanko sammutin onnettomuusauton vakuutuksesta? Koskeeko sama ensiapulaukun käyttöä vastaavassa tilanteessa? Entä, jos auttaja tuhrii vaatteensa käyttökelvottomaan kuntoon onnettomuuden uhreja auttaessaan?

Vastaus: Vakuutusmaailma on itselleni hieman vieraampi, joten jouduin tekemään selvitystyötä ennen vastauksen kirjoittamista. Lähestyin näillä lukijan esittämillä kysymyksillä ensin vakuutusyhtiötä, jonka asiakas itse olen. Sain sieltä lyhyen ja ytimekkään vastauksen: "Emme voi antaa hypoteettisiin vahinkotilanteisiin korvauspäätöksiä."

Lähestyin seuraavaksi Liikennevakuutuskeskusta (LVK), josta palveluhalua sitten löytyikin jo ihan eri tavalla. 

Kaikkea ei korvata – jotain saatetaan korvata

Liikennevakuutuslain 39 §:ssä (Vahinkoa kärsineen auttamisesta aiheutuneet vahingot) todetaan seuraavasti:

"Jos joku on liikenneonnettomuuden seurauksena joutunut sellaiseen tilaan, että hänelle on välttämätöntä heti antaa ensiapua tai kuljettaa hänet saamaan hoitoa, liikennevahingosta vastuussa oleva vakuutusyhtiö on velvollinen korvaamaan vahinkoa kärsinyttä auttaneelle henkilölle auttamisesta aiheutuneen välittömän henkilö- ja esinevahingon. Vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet pelastustointa ammattimaisesti hoitavalle henkilölle tai tähän toimintaan liittyvälle omaisuudelle, ei kuitenkaan korvata."

Liikennevakuutuskeskuksesta saamani vastauksen mukaan sammuttimen tai ensiapulaukun käyttöä kysymyksessä esitetyssä tilanteessa ei korvata liikennevakuutuksesta – sen sijaan likaantuneiden vaatteiden pesukulut saattaisivat mennä edellä mainitun pykälän soveltamisalan piiriin.

Kaskovakuutuksesta voi olla apua

Sammutin saatetaan korvata mahdollisesta onnettomuusajoneuvon kaskovakuutuksesta vakuutussopimuslain 61 §:n mukaisina pelastamiskustannuksina, jos kyseessä katsotaan olevan vakuutussopimuslain 32 §:ssä tarkoitettu vakuutetun suorittama vahingon torjumis- tai rajoittamistoimenpide.

Avustamisvelvollisuus

Pelko korvausten saamatta jäämisestä ei saa kuitenkaan johtaa siihen, ettei onnettomuus- tai palopaikalle jäisi tarvittaessa avustamaan. Tieliikennelain 7 §:n avustamisvelvollisuus velvoittaa tienkäyttäjää jäämään liikenneonnettomuuspaikalle ja kykynsä mukaan avustamaan loukkaantuneita sekä muutoinkin osallistumaan niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta.

Vaikka vakuutusyhtiöiden toivoisi suhtautuvan korvausten maksuun näissä tilanteissa myötämielisemmin, on muutama kymppi pieni menetys, jos sillä saa pelastettua ihmishengen tai estettyä tulipalon leviämisen. 

teppoboksi teppo vesalainen

Katso myös: Missä tilanteessa hätänumeroon pitää soittaa?

Juttua päivitetty 7.9.2024 klo 12.22. Otsikko muutettu muotoon: Korvaako vakuutus kolaripaikan auttajan jauhesammuttimen tai ensiapulaukun?


 

 



 

Lue myös:

    Uusimmat