Yksi tärkeimmistä villan hävikkiä selittävistä tekijöistä on siitä maksettu alhainen hinta.
Suomen suurin lankavalmistaja Novita hyödyntää sataprosenttista suomalaista villaa vain yhdessä langassaan, joka sekin on palannut vuosien tauon jälkeen markkinoille vasta viime vuonna. Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen sanoo saatavuuden olevan ongelma.
– Luonnollisesti Suomessa kasvatettu villa olisi meidänkin unelmamme, mutta ongelmana on saatavuus. Ei ole tarpeeksi saatavilla hyvälaatuista suomalaista villaa, joka soveltuu käsityölankoihin, Yrjö-Koskinen sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.
Kotimaista villaa kipataan paljon hävitettäväksi. Samaan aikaan kutojille myytäviin lankakeriin rahdataan ulkomaista villaa.
Daniela Yrjö-Koskisen mukaan kotimaisen villan vähäinen käyttö on monisyinen ongelma.
– Alhainen markkinahinta on yksi syy. Keräilyn ja logistiikan järjestäminen ovat myös yksi osa ongelmaa. Lampureiden osaaminen ja koulutus ovat haasteita – mistä saadaan ykköslaatuista villaa, josta maksetaan enemmän ja joka soveltuu nimenomaan käsityölankoihin.
– Suomessa ei myöskään ole suurta villapesulaa, vaan kaikki suuremmat määrät villaa viedään pestäväksi Englantiin tai Belgiaan.
Tällä hetkellä jokainen tuottaja joutuu itse hoitamaan villan kuljetuksen kehräämölle, jolloin ajomatkaa voi tulla jopa satoja kilometrejä. Villan käsittely koetaan työlääksi suhteessa siitä saatuun hintaan.
Kehräämöillä on pienpesuloita, mutta suurin osa kehrättävistä villoista rahdataan pestäväksi ulkomaille. Tästä kärsii sekä villan jäljitettävyys että hiilijalanjälki.