Jos sopimukseton brexit toteutuu, se voi tuoda sivuvaikutuksia myös suomalaisten käyttämien lääkkeiden saantiin.
– Jos meillä syntyy yhden yön aikana raja EU:n ja Britannian välille, niin se on aika iso muutos, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti arvioi.
Lauslahden mukaan lääketeollisuus on varautunut niin sanottuun kovaan brexiin, eli Iso-Britannian EU-eroon ilman sopimusta.
– Varaudumme pahimman varalle. Että löytyy kaikki keinot, jotka ovat käytettävissä.
Lauslahti kertoo myös, että lääketeollisuuden yritykset Suomessa ovat varautuneet brexitin mahdollisiin vaikutuksiin heti brexit-kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2016.
Ruuhkatilanteita rajalla, yksittäisiä puuttuvia lääkkeitä
Käytännössä Britannian EU-ero voisi tarkoittaa esimerkiksi ruuhkatilanteita rajalla. Lauslahti kertoo, että Lääketeollisuus ry toivoisi lääkkeille parin vuoden siirtymäaikaa kovan brexitin tapauksessa. Sama toive koskisi lääkkeiden asemaa rajalla.
– Kyse on ihmisten terveyteen liittyvistä tuotteista, Lauslahti muistuttaa.
6:32
Yllä olevalta videolta voit katsoa toisen osan Huomenta Suomen lääkekeskustelusta.
Määrät eivät ole merkittäviä
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahden mukaan brexitin mahdolliset vaikutukset liittyvät yksittäisiin lääkkeisiin.
– Määrät, joista puhutaan, eivät ole kovin merkittäviä – kyse on yksittäisistä kriittisistä valmisteista, Linnolahti summaa.
Linnolahti muistuttaa, että Suomi on samassa veneessä muiden EU-maiden kanssa. Sekä Fimean Linnolahti että Lääketeollisuus ry:n Lauslahti peräänkuuluttavat malttia mahdollisen kovan brexin lähestyessä maaliskuun lopussa.
– Voidaan olla aika turvallisin mielin, mitään hälytyskelloja ei ole soimassa, Lauslahti vakuuttaa.
Britannia on lähdössä EU:sta 29. maaliskuuta.