Brexitin on pelätty vaarantavan myös lääkkeiden saatavuuden, jos Britannia jättää EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta eivätkä brittiyhtiöiden lääkkeet pääse EU:n markkinoille.
Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) vakuutti torstaina Brysselissä, että EU on varautunut kaikkiin vaihtoehtoihin. Terveysasioista vastaavan Kataisen mukaan kansalaisten ei tarvitse olla huolissaan lääkkeiden saatavuudesta.
– Meidän sääntömme varmistavat tarvittavan prosessin, jotta lääkkeet saadaan potilaille ajoissa, eikä hoito keskeydy.
Komissio on hänen mukaansa valmiudessa, jos ongelmia syntyisi.
Alan teollisuus on jo kahden viime vuoden aikana ehtinyt hankkia tarvittavia myyntilupia.
Eron myötä Britannia jättäisi EU:n yhteisen järjestelmän, jonka kautta varmistetaan, että lääkkeet ja laitteet ovat yhteisten turvallisuusstandardien mukaiset.
EU: Sopimukseton ero todennäköinen
Komissio järjestää tällä viikolla useita tilaisuuksia, joissa se kertoo EU:n varautumisesta sopimuksettomaan brexitiin. Viesti tilaisuuksissa on ollut sama: Sopimukseton ero on erittäin todennäköinen.
Keskiviikkona Britannian parlamentin alahuone hyväksyi kuitenkin osaltaan lain, joka velvoittaisi pääministeri Theresa Mayn hakemaan EU:lta lisäaikaa. Britannia ei päätöksen myötä näyttäisi olevan jättämässä unionia ilman sopimusta 12. huhtikuuta. Parlamentti tosin teki ratkaisunsa yhden äänen erolla.
Brittitoimittajat ihmettelivät Brysselissä, eikö komissio ole seurannut tapahtumia saarivaltiossa.
– Olen ymmärtänyt, että se on Britannia, joka on jättämässä EU:n. Olemme kuulleet yhä voimakkaampia viestejä Britannian puolelta, että he todella haluavat lähteä.
– Sanon, että kova brexit on yhä todennäköisempi, koska me emme tiedä, mikä vaihtoehto on, Katainen vastasi.