Kreikka avasi ensimmäisen merenalaisen museonsa – tältä näyttää yli 2500 vuotta sitten haaksirikkoutuneessa laivassa

0:47imgKatso videolta, miltä yli 2500 vuotta sitten uponneen Peristeran haaksirikkopaikalla nyt näyttää!
Julkaistu 03.08.2020 17:02
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Kreikka on avannut ensimmäisen vedenalaisen museonsa. Sukeltajat pääsevät tutkimaan Aigeianmerellä paikkaa, johon upposi vuonna 500 eaa. puualus Peristera.

Kauppa-alus upposi vieden mukanaan pohjaan tuhansia amforioita, eli kaksikahvaisia, kapeakaulaisia savivaaseja, joita käytettiin paljon antiikin Kreikan aikana Välimeren alueella.

Ruukuissa on kuljetettu esimerkiksi viljaa ja viiniä. Peristeran mukana niitä upposi 3000–3500 kappaletta.

Amforat ovat olleet meren pohjassa yli 2500 vuotta, mutta nyt myös siviilit pääsevät ihmettelemään niitä. Paikkaa kutsutaan ”merten akropolikseksi”.

"Se on jotain todella vaikuttavaa"

Vedenalaiseen arkeologiaan erikoistunut arkeologi Dimitris Kourkoumelis kertoo Reutersille, että tämä on ensimmäinen näin laaja historiallinen haaksirikkoalue Pan-Euroopassa, joka avautuu yleisölle.

Vedenalaiset antiikkiset kohteet eivät ole yleensä Kreikassa avoimia yleisölle, mutta älyteknologian avulla tutkijat voivat valvoa, ettei historiallista kohdetta vahingoiteta.

Ateenalaisessa yliopistossa kehitetyllä monitorointiohjelmalla havaitaan kaikki kohteessa liikkujat ja voidaan valvoa heidän toimiaan.

– Olen sukeltanut useita kertoja, mutta en ole koskaan tuntenut itseäni niin liikuttuneeksi. Tätä on todella vaikea selittää, se on jotain todella vaikuttavaa, Kourkoumelis kuvailee.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä Peristeran haaksirikkopaikalla nyt näyttää!

Tuoreimmat aiheesta

Antiikki