Krista Kiurun ajamista maahantulorajoitusten kiristyksistä on jo jätetty kantelu oikeuskanslerille: "Mihin tieteelliseen arvioon STM:n esitys perustuu?"

1:46img
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on kiristämässä juuri lievennettyjä matkustusrajoituksia lain tulkintakikkailulla. Uutisklippi sunnuntailta.
Julkaistu 06.07.2021 13:58
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

MTV Uutisten tietojen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) haluaa tiukentaa koronaturvallisten maiden määritelmää. Suomen Varustamot ry on tehnyt asiasta kantelun oikeuskanslerille. 

Suomen Varustamot ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun valmisteilla olevista uusista maahantulon rajoituksista.

Hallituksessa on MTV Uutisten tietojen mukaan kiistaa siitä, minkä koronailmaantuuvuden maista Suomeen voisi tulla vapaasti.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ovat halunneet tiukentaa ilmaantuvuusrajaksi 10 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa. 

Suomen Varustamot ry:n mielestä ilmaantuvuusluku 10 on liian matala, ja vapaa matkustaminen pitäisi sallia maista, jossa ilmaantuuvusluku on korkeintaan 50–75.

Tämä olisi myös EU:n suosituksen mukainen rajoitus.

"Mihin tieteelliseen arvioon esitys perustuu?"

Kantelussa vedotaan esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan linjaukseen, jonka mukaan Suomeen tulisi saada matkustaa turvallisiksi katsotuista maista vapaasti.

Valiokunta piti itsestäänselvyytenä, että sosiaali- ja terveysministeriö ei kiristäisi turvallisen maan määritelmää, mutta ei kirjoittanut tarkkaa ilmaantuvuuslukua mietintöön.

Valvonta pitäisi Suomen Varustamot ry:n mielestä keskittää niihin matkustajiin, jotka tulevat vaikeamman tautitilanteen maista.

– Viron ja Ruotsin ilmaantuvuusluvut alenevat nopeasti ja lähentelevät Suomen tasoa lähiaikoina. Samalla rokotusaste Suomessa ylittää 70 prosenttia ja riskiryhmät ovat suojattu rokotuksilla, kantelussa sanotaan.

– Suomessa on monta aluetta, joiden ilmaantuvuusluku ylittää 10, tulisiko liikkuminen sieltä alueille joissa ilmaantuvuus on alle 10 rajoittaa? Mihin tieteelliseen arvioon STM:n esitys ilmaantuvuusluvusta 10 perustuu?

Kantelu on lähetetty oikeuskanslerinvirastoon sähköpostilla maanantai-iltana ja sen on allekirjoittanut yhdistyksen varatoimitusjohtaja Hans Ahlström.

Oikeusoppineelta kritiikkiä

Kantelun liitteenä on valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen oikeudellinen lausunto, jonka yhdistys on pyytänyt kantelua varten.

Ojasen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön asetusluonnoksessa ei kyetä perustelemaan, miksi "poikkeuksellisen matala" raja-arvo olisi tarpeen. Luku ei toteuttaisi täysimääräisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan tahtoa siitä, että turvallisista maista voisi matkustaa Suomeen vapaasti.

Rajoitus olisi itse asiassa Ojasen mukaan niin matala, että vapaata matkustamista koskeva pykälä jäisi vaille reaalista merkitystä. Luku 10 olisi myös ongelma perusoikeusrajoitusten oikeasuhtaisuuden kannalta.

Lisäksi tiukka rajoitus vaikeuttaisi Ojasen mukaan testien ja tarkastusten kohdistamista niihin, jotka tulevat vaikean koronatilanteen maista. Käytännössä kyse on resursseista.

Hallituksen neuvottelut jatkuvat

Hallituksen sisäiset neuvottelut maahantulon rajoituksista ovat MTV Uutisten tietojen mukaan jatkuneet tiistain aikana. Ministeri Kiurun esitystä vastustavat keskusta ja RKP. 

Tällä hetkellä Kiurun ajamista maista Suomeen voisi matkustaa vain Euroopan maista vain Islannista, San Marinosta, Romaniasta, Vatikaanista, Maltalta, Puolasta ja Albaniasta ilman testauksia rajalla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lievensi hallituksen alkuperäistä esitystä matkustusrajoituksiksi useasta kohtaa. Yksi merkittävä muutos oli, että yhden rokoteannoksen saaneet voisivat tulla Suomeen ilman ennakkotestiä ja yhdellä testillä maahantulon jälkeen.

Valiokunnan demarijäsenet vastustivat lievennyksiä lukuun ottamatta lain voimassaolon lyhentämistä lokakuun puoliväliin asti.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset