Krista Kiurun tiukka matkustusrajoitus käyttöön, riittäkö rajoilla henkilökuntaa? HUSin Mäkijärvi: "Joudumme varmaankin käyttämään pistokokeita"

3:10img
Seitsemän uutiset: Suomeen jatkossa ilman koronatodistuksia maista, joissa ilmaantuvuusluku alle 10.
Julkaistu 06.07.2021 18:08(Päivitetty 06.07.2021 18:34)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Suomeen voi ensi maanantaista alkaen tulla vapaasti ilman koronatarkistuksia niistä maista, joissa koronailmaantuvuus on korkeintaan 10 tapausta 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

Euroopan maista vain muutamalla on tällä hetkellä ilmaantuvuusluku alle 10. Esimerkiksi Ruotsi, Viro, Saksa ja lukuisat muut maat jäävät selvästi lukeman yläpuolelle.

Asiasta oli hallituksessa kiistaa. Luku 10 on perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) tahdon mukainen. Esimerkiksi EU:n suositus rajaksi olisi ollut 50–75, ja hallituksessa keskusta ja RKP tahtoivat samoin korkeampaa rajoitusta.

Vapaan matkustamisen maita ovat ensi maanantaista alkaen Euroopassa Islanti, Malta, Puola, San Marino ja Vatikaani.

Samaan kategoriaan menevät myös Australia, Hongkong, Israel, Kiina, Macao, Singapore ja Uusi-Seelanti sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

– Tässä asetuksessa valitut linjaukset ovat sangen tiukkoja, mutta ne ovat kyllä lääketieteellisesti hyvin perusteltuja, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Se on vähäinen määrä se, myönnettäköön. Toisaalta maahan kuitenkin pääsee silloin, kun tulee terveystarkastuksen kautta ja noudattaa kriteereitä.

Asetus astuu voimaan ensi maanantaina ja on voimassa elokuun loppuun asti, mutta sitä tullaan arvioimaan uudelleen hallituksessa elokuun alussa. STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan myös THL on pitänyt rajoitusta perusteltuna, kun sen voimassaoloaika on rajattu.

"Joudumme varmaankin käyttämään pistokokeita"

Julkisuudessa on kyseenalaistettu, riittävätkö Suomen resurssit terveystarkastuksiin ja testauksiin, kun hyvin iso osa maailmasta on tiukan rajauksen myötä tarkastusten piirissä.

HUS:n Mäkijärvi myönsi, ettei henkilökuntaa ole niin paljoa, että "kaikki pystyttäisiin testaamaan" rajalla.

– Joudumme varmaankin käyttämään pistokokeita, jakamaan informaatiota ja kehottamaan matkustajia tarvittaessa testeihin, Mäkijärvi arvioi.

Puumalainen puolestaan korosti, että rokotekattavuuden noustessa rajatestien tarve vähenee. Yhä useammalla tulijalla tulee olemaan todistus täydestä rokotussarjasta.

– Testauksen kautta maahan tulevien määrä ei ehkä ole niin suuri kuin tässä on ehkä ajateltu ja pelätty, Puumalainen sanoi.

Keskeinen syy tiukan rajoittamisen taustalla on huoli koronan deltavariantin leviämisestä. Kovalla rajoittamisella halutaan Puumalaisen mukaan ostaa aikaa sille, että moni suomalainen ehtisi saada täyden rokotussarjan eikä tautitilanne pahenisi.

Muilta vaaditaan todistuksia tai ennakkotestejä

Muista maista Suomeen matkustavilta vaaditaan ensi maanantaista alkaen todistus joko koronarokotesarjasta, kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronasta, 72 tunnin sisällä otetusta ennakkotestistä tai vähintään kaksi viikkoa aiemmin saadusta ensimmäisestä rokotteesta. Kahden jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalla vaaditaan myös ottamaan Suomessa koronatesti, kun maassa on oleskeltu 3–5 vuorokautta.

Mikäli mitään näistä ei ole esittää, matkustajan tulee hakeutua testiin heti ja uudelleen 3–5 vuorokauden kuluttua.

Todistus- tai testivelvollisuus ei koske alle 16-vuotiaita.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset