KRP perustelee erityistä kiireellistä kotietsintää: HS-jutun esitutkintaan liittyvää aineistoa oli mahdollisesti pyritty tuhoamaan

KRP
KRP:n mukaan Helsingin Sanomien toimittajalta Laura Halmiselta takavarikoitu aineisto on toistaiseksi suljettu sinettipusseihin, eikä poliisi ole tarkastellut sitä.All Over Press
Julkaistu 18.12.2017 12:13
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

KRP avaa tiedotteessaan lisää, miksi se teki eilisiltana erityisen kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen kotiasuntoon.

– Poliisin tutkinnanjohtajan harkinnan mukaan erityisen kotietsinnän tekemistä ei voinut viivyttää, koska poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli jo aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa, KRP tiedottaa.

Halminen kertoi aiemmin Helsingin Sanomissa pyrkineensä tuhoamaan kannettavan tietokoneen kovalevynsä vasaralla. Halmisen työkoneella on HS:n mukaan useiden juttuprojektien materiaalia. Halminen sanoo lehdelle halunneensa koneen tuhoamisella varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvän toteutumisen.

Halminen kirjoitti yhdessä Tuomo Pietiläisen kanssa HS:n lauantaina ilmestyneen, Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevän jutun. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole tiedustelulaki-artikkeliin liittyvää materiaalia.

Kotietsinnän perusteeksi poliisi kertoi epäilyn turvallisuussalaisuuden ilmaisemisesta. Halmisen mukaan poliisilla ei ollut tuomioistuimen päätöstä etsinnän tekemiseksi. Erityisessä kotietsinnässä tuomioistuimen päätöstä ei tarvittu, vaan tutkinnanjohtajan päätös riitti etsinnän suorittamiseen.

KRP vetoaa tapauksessa pakkokeinolain 8. luvun 15. pykälän tarkoittamaan välttämättömään kiireellisyysperusteeseen. Kotietsintä sai alkunsa Halmisen soitettua palokuntaan, kun hänen moukaroimansa tietokone alkoi savuttaa. Palokunnan lisäksi paikalle saapui myös poliisipartio, jonka kautta tieto tapahtuneesta eteni myös KRP:lle.

– Tuossa vaiheessa asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä, KRP kertoo.

Uusi rikosnimike: Virkasalaisuuden rikkominen

HS:n tiedustelulaki-uutiseen liittyvän tutkinnan epäiltynä rikosnimikkeenä on turvallisuussalaisuuden paljastamisen lisäksi virkasalaisuuden rikkominen. Esitutkintaan on määrätty kaksi tutkinnanjohtajaa.

Rikosnimike löytyy rikoslain 12. luvusta, joka käsittelee maanpetosrikoksia.

8:07img

10:02img

– Esitutkintaa tehdään muun muassa sen osalta, onko sellaisia turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle, oikeudettomasti julkistettu tai ilmaistu julkisuudessa, KRP jatkaa.

Kotietsinnässä poliisi vei Halmiselta muun muassa puhelimia, tietokoneen ja muistitikkuja, HS kertoo. Etsintään osallistui neljä poliisia. Paikalla oli myös asianajaja KRP:n tutkinnanjohtajan määräämänä etsintävaltuutettuna.

KRP:n mukaan takavarikoitu aineisto on toistaiseksi suljettu sinettipusseihin, eikä poliisi ole tarkastellut sitä.

– Jos etsintävaltuutettu vastustaa takavarikointia, tällainen aineisto sinetöidään ja tutkinnanjohtaja saattaa asian tuomioistuimen käsiteltäväksi. Eilisessä erityisessä kotietsinnässä tutkinnanjohtaja oli myös itse läsnä ja määräsi takavarikoidun aineiston jo lähtökohtaisesti sinetöitäväksi, KRP selventää.

"Poikkeuksellista Suomessa"

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoo pitävänsä kotietsintää lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavana.

– Toimittajaan kohdistuva kotietsintä, vieläpä tällaisessa mittaluokassa, on täysin poikkeuksellinen Suomessa, joka on profiloitunut lehdistönvapauden kärkimaana, Niemi sanoo Helsingin Sanomien julkaisemassa uutisessa.

7:59img

2:47img

2:11img

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu