Tiedustelusta uutisoinut Helsingin Sanomien toimittaja: Kotiini tehty etsintä ja takavarikot olivat laittomia

helsingin sanomat
HS sai haltuunsa asiakirja-aineistoa, joista paljastuu tietoa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen toiminnasta. Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017.Lehtikuva
Julkaistu 15.01.2018 09:51

MTV UUTISET–STT

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointiin osallistunut toimittaja Laura Halminen riitauttaa kotiinsa tehdyn erityisen kotietsinnän ja takavarikon, kertoo hänen asianajajansa Kai Kotiranta.

– Katsomme, että erityiselle kotietsinnälle ei ole näissä olosuhteissa ollut lainmukaisia perusteita. Näkemyksemme mukaan se on kokonaisuudessaan laiton ja täten myös asiassa tehdyt takavarikot ovat laittomia. Ylipäänsä toimittajan työvälineisiin tehdyt takavarikot ovat länsimaisessa demokratiassa ongelmallisia ja tässä tapauksessa ei ole ollut lakiin perustuvia syitä näin menetellä, sanoo toimittaja Laura Halmista ja Helsingin Sanomia edustava Kotiranta.

Poliisi teki kotietsinnän Halmisen kotiin HS:n Viestikoekeskus-uutisointia seuraavana päivänä ja takavarikoi hänen tietokoneensa, puhelimia ja muuta materiaalia.

Toimittaja vasaroi tietokoneensa kovalevyn rikki

Kotietsintä sai alkunsa, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle. HS:n mukaan toimittaja oli aiemmin sunnuntaina vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Poliisipartio kertoi tietonsa eteenpäin keskusrikospoliisille. Sen jälkeen asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole tiedustelulakiartikkeliin liittyvää materiaalia.

Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan päätöksellä kiireellisenä. Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää, jossa on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto.

Takavarikkokiellon alaista materiaalia voi olla muun muassa asianajotoimistoissa, lääkärien tiloissa tai esimerkiksi toimittajien kodeissa, joissa voi olla lähdesuojan alaista materiaalia.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoi joulukuussa pitävänsä kotietsintää lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavana.

–  Toimittajaan kohdistuva kotietsintä, vieläpä tällaisessa mittaluokassa, on täysin poikkeuksellinen Suomessa, joka on profiloitunut lehdistönvapauden kärkimaana, Niemi sanoo Helsingin Sanomien julkaisemassa uutisessa.

Helsingin Sanomat julkaisi 16. joulukuuta laajan, osin salaisiin asiakirjoihin perustuvan jutun Suomen sotilastiedustelusta. Keskusrikospoliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan.

Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena.

Rikosnimike löytyy rikoslain 12. luvusta, joka käsittelee maanpetosrikoksia. Tutkinta koskee tietojen Helsingin Sanomille päätymisen ohella myös tietojen julkistamista eli käytännössä Helsingin Sanomien toimintaa. 

7:18img

2:06img

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu