Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen tuloon liittyvää epäiltyä korruptiota.
Korruptioepäilyistä on viitteitä aiemmassa marja-alaa koskevassa esitutkintapöytäkirjassa. Sähköpostiviestinvaihdon ja kuulustelujen perusteella suomalaisten marjayrittäjien epäillään maksaneen Thaimaahan lahjuksia saadakseen poimijoita yrityksilleen. Tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi sanoo STT:lle, että tutkinta on yhä kesken eikä sen sisällöstä ole mahdollista vielä kertoa. Entinen Thaimaan-suurlähettiläs Jyri Järviaho sanoo STT:lle, että tilanteeseen on ollut vaikea puuttua huhujen perusteella.
Sähköpostit ja asiaan liittyvät kuulustelut ovat osa esitutkintapöytäkirjaa, joka koskee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvoksen Olli Soraisen tutkintaa.
Sorainen tuomittiin lokakuussa Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja viralta pantavaksi. Rikokset tapahtuivat vuosina 2018–2022. Marjayhtiö Polarican ex-toimitusjohtaja Jukka Kristo sai törkeästä lahjuksen antamisesta kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Kymmenistä thaipoimijoihin kohdistuneista törkeistä ihmiskaupoista sittemmin syytteet saanut Kristo rahoitti tuomion mukaan tuhansilla euroilla Soraisen läheisen viuluharrastusta. Sorainen puolestaan vaikutti oikeuden mukaan siihen, ettei Polarican poimijamääräsuositusta alennettu, vaikka poimijoilta tullut palaute oli huonoa.
Tuomio ei ole lainvoimainen. Molemmat kiistivät syytteet.
Lue myös: Ihmiskaupasta epäilty marjayrityksen ex-toimitusjohtaja tienasi muhkean potin
"Mehän emme tietenkään maksa"
Soraiselta kysyttiin kuulustelussa suomalaisyritysten Thaimaan viranomaisille maksamista lahjuksista tai voitelurahoista. Sorainen sanoi asiasta liikkuvan "kuulopuheita".
– Yritysten kertomana olen kuullut lahjusasiasta ehkä vuosi tai pari sitten. En ole varma. Erityisesti ehkä korona-aikaan, koska Thaimaan koronaedellytyksissä oli selkeästi näkyvillä sisäänrakennettua rahastamista. Muutama yritys on kertonut tästä lahjusasiasta minulle. En tiedä, puhutaanko lahjuksista vai ylilaskutuksesta tai ohilaskutuksesta, vaikea tietää, Sorainen sanoi kuulustelussaan helmikuussa 2023.
Soraisen mukaan tieto on ollut epämääräistä eivätkä yrittäjät ole suostuneet puhumaan itse maksamistaan maksuista.
– Yritykset kertovat tähän tyyliin, että tiedän, että jotkut firmat maksavat, mutta mehän emme tietenkään maksa. --- Pointti on se, että minun tiedossa ei ole, että yksikään firma olisi myöntänyt maksaneensa Thaimaan viranomaisille jotakin ylimääräistä.
Sorainen sanoi, että yrityksiin kohdistuvasta rahastuksesta on puhuttu Bangkokin suurlähetystön, ulkoministeriön, TEMin ja tuolloisen työministerin Tuula Haataisen (sd.) kanssa.
– Käsitys on ollut se, että mitä Thaimaan viranomaiset vaativat suomalaisilta yrityksiltä Thaimaassa, niin se ei ole Suomen viranomaisten toimivaltaan kuuluva asia.
Lue myös: "Me ollaan esimerkillinen yritys" – Näin törkeästä ihmiskaupasta syytetty marjayrityksen ex-johtaja puolustautui kuulusteluissa
Yrittäjä: Thaimaahan maksetaan "kahvirahoja"
Pöytäkirjasta ilmenee, että syyskuussa 2022 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston edustaja lähetti muun muassa Soraiselle sähköpostin, jossa referoitiin erään suomalaisen marjayrittäjän kertomusta. Yrittäjän mukaan Thaimaan työministeriö perii 3 000 bahtin, nykykurssilla reilun 80 euron maksun kutakin poimijaa kohden.
TE-toimiston edustaja kirjoitti:
"Ilmiöhän on sinänsä meille kaikille varmasti tuttu ja siitä on kiertänyt huhuja, mutta nyt saatiin vahvistus tälle yrittäjän mainitsemalle 'kahvirahan' summalle."
Hän huomautti, että kyseessä on merkittävä summa: "kun 3 000 bahtia kerrotaan kerääjien määrällä 4 000 ja siitä tulee 12 milj. bahtia eli n. 365 000 e". Hän jatkoi kertomalla välittäneensä tiedon KRP:lle ja Rajavartiolaitokselle.
Lue myös: Soraisen viulujupakasta lahjustuomio – menettää myös virkansa
"Kauan sitten olen kertonut lahjushuhuista"
Sorainen välitti viestin eteenpäin tuolloisen työministerin Haataisen erityisavustajalle. Viestissä viitattiin aiemmin olleeseen "ministerin briiffiin", jossa oli puhuttu Thaimaan työministeriön yrityksiltä vaatimista lahjuksista. Sorainen kirjoitti: "Tässä alla on yhden yrittäjän kertomus yhdenlaisesta lahjuksesta. Muitakin maksueriä kuin 'kahviraha' tiettävästi vaaditaan."
Kuulustelussaan Sorainen sanoi kertoneensa lahjushuhuista suoraan Haataiselle.
– Kauan sitten ministeri Haataiselle ja hänen esikunnalleen olen kertonut näistä lahjushuhuista. Esim. silloin, kun Thaimaan työministeri oli tulossa vierailulle Suomeen, olen ministerin taustapaperiin asiasta kirjoittanut, että hän ymmärtää, millaisen velikullan kanssa on tekemisissä, Sorainen sanoi.
Soraisen mukaan vierailu oli elo–syyskuussa 2022.
– Tuon tapaamisen taustapaperiin olin kirjoittanut, että tällaisia laittomia maksuja saatetaan Thaimaassa periä. Kirjoitin myös "spiikit" kyseiseen tapahtumaan, mutta niihin en tietenkään laittanut mitään korruptiosta, Sorainen sanoi kuulustelussa.
STT pyysi keskiviikkona Haataiselta puhelinhaastattelua, mutta sellaista ei perjantai-iltapäivään mennessä järjestynyt.
Poimijoilta perityistä maksuista tietoa
Sähköpostiviestinvaihdon perusteella Suomessa on ollut tietoa myös siitä, että Thaimaassa poliitikot, viranomaiset ja työnvälittäjät perivät poimijoilta niin sanottua kynnysrahaa tai muita perusteettomia kustannuksia Suomeen pääsystä.
Yksi thaimaalaisista työnvälittäjistä on sittemmin saanut syytteet törkeistä ihmiskaupoista Kriston sekä toisen marjayhtiön Kiantaman toimitusjohtajan kanssa. Toimitusjohtajien tavoin nainen kiistää syytteet.
Pöytäkirjan mukaan huhtikuussa 2022 eräs marjayrittäjä kirjoitti Soraiselle, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolle ja silloiselle Suomen Thaimaan-suurlähettiläälle Jyri Järviaholle osoittamassaan sähköpostissa thaimaalaisesta koordinaattorista, joka oli keksinyt tienata thaipoimijoiden kustannuksella.
Yrittäjä kirjoitti myös lahjuksista, joita poimijat joutuvat kotimaassaan maksamaan:
"On täysin ymmärtämätöntä, että Thaimaan kansalaisia estetään lähtemästä maastaan ulos ilman heidän työministeriön antamaa paperia. Varsinkin, kun tämän saamisen ehtona on lahjukset (maan) työministeriölle, ministerille sekä suurlähettiläälle."
Yrittäjän mukaan suomalaisviranomaisten olisi pitänyt panna piste Thaimaan työministeriön toiminnalle silläkin uhalla, ettei Suomeen saataisi yhtäkään poimijaa kesälle 2022. "Nyt on katsottava thaimaalaisten kiristys loppuun saakka ja laitettava sille piste!" yrittäjä kirjoitti.
Suurlähettiläs Järviaho vastasi Soraiselle ja TE-toimiston edustajalle:
"Pitäisikö nyt tehdä jotain näiden korruptioväitteiden kanssa?" Hän kirjoitti, että väitteitä on esitetty aiemminkin, mutta jatkoi: "Tiedossa ei taida olla ovatko huhuja, vaiko omia kokemuksia."
Lue myös: Polarican ex-toimitusjohtajalle syytteet 77 törkeästä ihmiskaupasta
"Ei diplomaattipiireissä mennä esittämään"
Lokakuussa 2022 suurlähettiläs Järviaho viestitti Soraiselle ja usealle ulkoministeriön virkamiehelle thaimaalaisen sanomalehden Bangkok Postin uutisesta, jossa poimija kertoi jääneensä onnettomille ansioille poimiessaan marjoja Ruotsissa. Järviaho kertoi puhuneensa Ruotsin-kollegansa kanssa ja lähettilään olleen pettynyt, että Ruotsistakin löytyy tällainen keissi.
Järviaho kirjoitti, että nyt voisi olla hyvä tilaisuus käydä järjestelmää läpi molemmissa maissa. Hän jatkoi:
"Voidaan konsultaatioissa pyytää Thaimaan viranomaisten apua järjestelmän kunnolliseksi perkaamiseksi. Vaikka meillä on vihjeitä korruptiosta, niin en tätä syytöstä vielä nostaisi esiin, vaan katsotaan, mitä poliisin tutkimuksissa selviää. Meillähän ei sinällään ole asiasta todisteita, vaikka vahvoja vihjeitä onkin."
Sorainen vastasi suurlähettiläälle tämän olevan oikeassa korruptioasian pois jättämisessä. Poliisi kysyi Soraiselta kuulustelussa heinäkuussa 2023, miksei asiaa voitu nostaa esille thaimaalaisten kanssa.
– (Ei) diplomaattipiireissä mennä esittämään tällaisia väitteitä ilman todisteita, varsinkin kun on odotettavissa, että poliisilta näitä faktatietoja on lähitulevaisuudessa odotettavissa, Sorainen vastasi.
Järviaho: Systeemissä ollut isosti vikaa
Järviaho sanoo STT:lle kuulleensa epäilyksiä thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen tuloon liittyvästä korruptiosta ensimmäistä kertaa kaksi tai kolme vuotta sitten.
– Jossain vaiheessa vuonna 2021 tai 2022 kuulin huhupuheita, että tähän saattaisi liittyä korruptiota. Niitä tietenkin hiukan ihmettelin, ja siitä käytiin jotain kommunikaatiota ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, Järviaho sanoo STT:lle.
Järviahon mukaan tilanteeseen oli vaikea puuttua, sillä korruptioväitteiden tueksi ei ollut konkreettisia todisteita.
– Siinä vaiheessa asia ei lähtenyt avautumaan, vaan se jäi huhupuheiden tasolle. Selvittäminen oli hankalaa, koska siitä ei ollut mitään todisteita.
STT kertoi huhtikuussa, että Thaimaan poliisin erikoistutkintayksikkö tutkii Thaimaassa tapahtunutta epäiltyä korruptiota. Tuolloin epäiltyinä oli kaksi entistä ministeriä ja kaksi työministeriön virkamiestä.
Järviaho siirtyi syyskuussa Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä Suomen Soulin-suurlähetystön päälliköksi Etelä-Koreaan. Hän sanoo, ettei lähde spekuloimaan sitä, mitkä ovat yhteistyön edellytykset Suomen ja Thaimaan välillä jatkossa, kun marja-alalla on tullut ilmi epäilyksiä niin ihmiskaupasta kuin korruptiosta.
– En osaa arvioida, kun en ole enää Thaimaassa, mutta eihän tämä hyvältä kuulosta. Tässä on monta isoa tutkintaa. Systeemissä on ollut isosti vikaa.
– Jos näitä ihmiskauppaepäilyjä katsoo jälkeenpäin, niin siinä on selkeästi hyväksikäytetty thaimaalaisia työntekijöitä. Ongelmat täytyy pystyä korjaamaan, jotta toiminta voi jatkua. Kyllä selkeästi on parantamisen varaa.