Marjapomo Jukka Kriston mukaan hallitusneuvos Olli Sorainen vakuutti hänelle, ettei viulukaupoissa voi olla kyse korruptiosta.
Marja-alan korruptio-oikeudenkäynnissä Helsingissä kuultiin tiistaina törkeästä lahjuksesta syytettyä virkamiestä ja marjayhtiön toimitusjohtajaa.
Rikosepäilyn keskiössä on kaksi tuhansien eurojen arvoista viulua. Syytteiden mukaan työ-ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Sorainen pyysi Polarica Marjaharkinnan entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa tai yhtiötä "sponsoroimaan" viulun perheenjäsenelleen.
Myöhemmin Sorainen pyysi, että soitin vaihdetaan toiseen, vielä kalliimpaan viuluun.
Molemmat kiistävät lahjussyytteet. Soraisen mukaan viulusta tehtiin käyttöoikeussopimus ja tarkoituksena oli, että perheenjäsen olisi voinut esiintyä Polarican tilaisuuksissa. Sitten koronapandemia alkoi ja sotki suunnitelmat, Sorainen sanoi.
Sorainen kertoi yrittäneensä etsiä myös muita mahdollisia sponsoreita perheenjäsenelleen.
– Kun googletin mahdollisia lainatahoja, samassa yhteydessä netin syövereistä sain käsityksen, että myös Polarica harjoittaa tällaista toimintaa, hän sanoi.
Sorainen: Viesteissä huoli hillopurkeista
Sorainen oli TEMissä vastuuvirkamiehenä esimerkiksi niin sanotussa marjalaissa ja osallistui keskeisesti prosessiin, jossa päätetään, kuinka paljon ulkomaisia marjanpoimijoita Suomeen vuosittain tulee. Syytteen mukaan Sorainen vaikutti viulun saamisen jälkeen siihen, että Polarican poimijamääräsuositus ei pienentynyt huonosta poimijapalautteesta huolimatta.
Sorainen on kiistänyt, että olisi voinut asemassaan vaikuttaa poimijamääriin, ja Polarican entinen toimitusjohtaja Kristo on sanonut, ettei Sorainen koskaan antanut niin ymmärtää.
– Kummallakaan ei ole ollut mitään tarkoitusta laittomasti hyötyä tästä sponsorointijärjestelystä. Mitään toivetta Kriston suunnalta en ole kuullut, että mitä minun pitäisi tehdä väitetyn lahjuksen vastapainoksi, ja toisaalta myöskin, jos ajatellaan toimivaltaani TEMissä, siihen ei juuri mitenkään sisälly sellaisia ulottuvuuksia, joilla olisin edes voinut vaikuttaa Kriston tai Polarican liiketoimintaan, Sorainen sanoi.
Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti lokakuussa 2022 aloittaneensa laajan marja-alan ihmiskauppatutkinnan.
Lue myös: "Enkö minä saa kuunnella musiikkia?" – näin virkamies ja marja-yrittäjä perustelivat viuluhankintoja poliisille
Soraiselta kysyttiin käräjillä viesteistä, joita tämä lähetti ulkoministeriössä työskentelevälle tuttavalleen muutamaa päivää KRP:n ilmoituksen jälkeen. Viesteissä Sorainen muun muassa kirjoitti, että "Mietin vain, ettei oma perse palaisi, kun on ollut vuosien aikana yhteyksiä Kristoon."
Soraisen mukaan kyse oli epämuodollisista viesteistä ulkoministeriön virkamiehelle, jonka kanssa Sorainen kertoi vuonna 2014 kiertäneensä Suomen marjayrityksiä viran puolesta.
– Muutama firma lähtijäisiksi lykkäsi hillopurkin mukaan kiitokseksi käynnistä, Polarica myös antoi kummallekin tuotelahjapussukan. Tässä housujen palamisesta kun puhun, tarkoitan kyllä molempien virkamiesten housujen palamista, enkä kuolemanvakavassa mielessä, vaan että tällaisia vaiheitakin on tässä ollut, Sorainen selitti.
Kristo: Lapissa lupaukset pidetään
Omassa kuulemisessaan Kristo kertoi, että sai vuosittain kymmeniä sponsorointipyyntöjä itselleen ja yrityksilleen. Soraisen pyytämän viulun hän päätyi rahoittamaan omista varoistaan, kun Polarican silloinen talousjohtaja Mari Onkamo oli torjunut ajatuksen.
– Kysyin konsultaatiota talousjohtajalta, ja häneltä tuli jyrkkä ei asiaan. Kun olin jo luvannut, että lähden tällaisen tekemään, pidin lupauksen. Lapissa on tapana, että jos jotain luvataan, se pidetään, Kristo kertoi.
Kristolta kysyttiin, kävikö hänellä mielessä, että joku saattaisi tulkita järjestelyn korruptioksi tai lahjonnaksi.
Polarica Marjahankinnan entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo Helsingin käräjäoikeudessa 27. elokuuta.Lehtikuva
– Muistaakseni kyllä kysyin Soraiselta, että eihän ole tällaista riskiä. Hänellä on lainopillinen koulutus, ja hän sanoi jyrkästi, että ei ole. Tämä on käyttöoikeussopimus, ja se ei ole lahjontaa, Kristo sanoi.
Onkamo on syytteessä avunannosta törkeään lahjuksen antamiseen. Syyttäjän mukaan Onkamo ohjeisti Kristoa maksamaan viulun omista rahoistaan tietoisena siitä, että Sorainen voisi vaikuttaa poimijamääriin. Onkamo kiistää syytteen.
Tiistaina oikeudessa Onkamo sanoi, ettei tuntenut Soraista eikä hänellä ollut käsitystä tämän tarkasta toimenkuvasta. Sponsoroinnin hän sanoi torpanneensa, koska piti sitä tarpeettomana yhtiölle.
– Ei Polaricalla ollut tällaiselle sponsoroinnille ja käyttöoikeussopimukselle mitään käyttöä. Ei ollut mitään tilaisuuksia, mihin tällainen henkilö olisi voinut tulla esiintymään. En kokenut sitä tarpeelliseksi, Onkamo sanoi.
Kristo on Lapin käräjäoikeudessa syytteessä 77 törkeästä ihmiskaupasta. Syytteissä on kyse Polaricalle marjoja poimineiden thaimaalaisten kohtelusta. Kristo kiistää nämäkin syytteet.