Shokki ja järkytys.
Ne kuvastivat parhaiten rantasalmelaisen Reetta Immosen tuntoja, kun hän kuuli seuraajiltaan sosiaalisessa mediassa, että hänen taideteoksiaan on mitä ilmeisemmin kopioitu.
Tori.fi -sivustolle oli ilmestynyt myyntiin canvas-tauluja, jotka muistuttivat huolestuttavasti Immosen kahta teosta. Kyse oli bambi-teoksista, jotka Immonen oli myynyt jo eteenpäin – toisen Amsterdamiin ja toisen Vantaalle. Tapauksen selvittämistä on helpottanut se, että Immonen muistaa, kenelle hän on kyseiset teoksensa myynyt.
– Instagram-tilini on ainoa paikka, jossa esittelen teoksiani myyntiin. Teoksistani oli otettu kuvakaappauksia ja niistä teetetyistä kopioista oli rajattu signeeraukseni pois, Immonen kertoo.
"Taiteilijan omaa sieluntuotetta"
Reetta Immosen teoksia koskeva rikostutkinta on vielä kesken, joten taloudellista tappiota hän ei pysty vielä arvioimaan. Rahallista menetystä suurempi merkitys on kuitenkin taiteilijalle henkilökohtaisempi.
– Se on kuitenkin taiteilijan omaa sieluntuotetta ja siellä on aina taustalla syvällisempi merkitys. Jos joku sen kevytkenkäisesti nappaa, niin se tuntuu henkilökohtaiselta. Minulla oli sellainen olo kuin kotiini olisi murtauduttu, Immonen kuvailee.
– Olin todella järkyttynyt siinä vaiheessa ja hämmentynyt siitä, mitä pitäisi tehdä. Sain viestejä myös kyseisten teosten omistajilta, jotka olivat myös järkyttyneitä. En ymmärrä, miten joku kehtaa tehdä tällaista, Immonen kertoo.
Immonen tietää kertoa, ettei ole ainut, jonka teoksia on räikeästi kopioitu.
– Muutaman kollegani teoksia on luvatta kopioitu kansainvälisille sivustoille, joiden päätarkoituksena on teettää massatuotantona tauluja myyntiin. Nämä sivustot ovat villi länsi ja siksi yleensä taiteilijalla itsellään ei ole voimavaroja lähteä selvittämään asiaa.
Kopion ja inspiraation hiuksenhieno raja
Taiteilija Reetta Immonen muistuttaa, että räikeän kopioimisen ja inspiroitumisen raja voi olla hiuksenhieno. Immosen persoonallisissa öljyvärimaalauksissa esiintyvät usein ketut, pandat ja kauriit. Joskus hänen tyyliään ja töitään on jäljennetty liiankin tarkasti.
– Se on hyvin kyseenalaista. Peräänkuuluttaisin ihmisten omaa moraalia ja kehottaisin pohtimaan, mitä toisen taiteilijan kopioiminen antaa itselle. Oman äänen löytyminen taiteen kautta on voimaannuttavaa ja tärkeä osa työtä. Toisen kuvia toistamalla sitä ei löydä, vaan tarvitaan omaa sisintä mukaan.
Missä siis menee kopioimisen ja inspiroitumisen raja?
– Sanoisin, että todella tarkassa jäljentämisessä – näin sanoo lakikin. Itselläni raja menee siinä, että en halua, että minun teoksistani tunnistetaan joku toinen taiteilija. Kannustaisin kaikkia löytämään oma tyylinsä.
Taideväärennösten kohdalla mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla väärennys, petos, tekijänoikeusrikos sekä kavallus. Siihen voi liittyä myös talousrikollisuutta kuten veropetoksia, kirjanpitorikoksia sekä rahanpesua. Tekotavasta ja laajuudesta riippuen taiderikoksesta voi saada jopa viisi vuotta vankeutta.
Lue lisää poliisin näkemyksiä tapauksesta oheisesta jutusta.
Some avasi portit törkeille taideväärennöksille, joita KRP tutkii kymmeniä vuodessa: Nyt tekoälyllä voi tehdä Rembrandtin
Katso Reetta Immosen pitkä haastattelu Huomenta Suomesta:
10:32