Kuinka monta kertaa viikossa käyt kakalla? Lääkäri kertoo, milloin pitää huolestua: "Se ei ole normaalia"

3:25img
Julkaistu 17.03.2019 07:05

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Kaikki meistä käyvät kakalla. Se, kuinka monta kertaa ihmisen tulisi käydä isommalla hädällä, on kuitenkin yksilöllistä, kertoo Health.  

Kakkaamisen tarve on hyvin yksilöllistä. Erilaiset vatsavaivat tai ruoka-allergiat kuten keliakia tai laktoosi-intoleranssi voivat säädellä ihmisen suolen toimintaa. Myös kofeiinin on havaittu stimuloivat suolta saaden sen supistelemaan ja näin ollen työntämään ulostetta kohti peräaukkoa.

Ulostaminen on luonnollinen toimenpide, jossa elimistö poistaa bakteereja, kuituja, soluja sekä vettä. Vaikka kyseessä onkin täysin luonnollinen asia, ulostamisen tarve on hyvin yksilöllistä.

Toiset käyvät isommalla hädällä päivittäin samalla kellonlyömällä, toisille taas riittää kerta viikkoon. Mikä siis on normaali määrä? Milloin tulisi huolestua? 

Lue myös: Eikö kakka kulje? 10 mahdollista syytä​​​​​​​

Tarve hyvin yksilöllistä – kyse on enemmänkin rutiinista

UMass Memorial Health Care -yhtiön gastroenterologi Jean Marie Houghtonin mukaan useimmille ihmisille ulostamisesta muodostuu vakiintunut rutiini.

Hänen mukaansa keskimääräistä lukua on vaikea antaa, sillä ihmisen ulostaimisen tarve on niin yksilöllistä. Toiset käyvät kolme kertaa päivässä, toiset taas kolme kertaa viikossa. Normaali määrä sijoittuukin jonnekin edellä mainitun esimerkin välimaastoon.

Houghton painottaa, että se, mikä itsestä tuntuu hyvältä, on luultavasti myös normaalia. Kakalla käymisestä ei kannata pitää tarkkaa kirjaa, sillä tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan.

– Jos käyt kakalla useasti päivässä, ja olosi on silti turvonnut, epämukava tai sinulla on usein kiireellinen tarve päästä helpottamaan isompaa hätääsi, se ei ole normaalia. Näissä tapauksissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, lääkäri Houghton kertoo.

– Jos käyt kakalla enemmän kuin kolme kertaa päivässä, ja se on tyypillistä sinulle, voit mitä luultavimmin hyvin. Kannattaa kuitenkin käydä lääkärin vastaanotolla – varmuuden vuoksi, lääkäri jatkaa.

Entä, jos rutiini muuttuu?

Päivärytmisi – ja siten myös vessarutiinisi – saattavat muuttua monestakin syystä.

Lääkäri Houghtonin mukaan naisilla kuukautisten, raskauksien tai vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonimuutokset voivat vaikuttaa ulostamisen tarpeeseen.

Lue myös: Viisi asiaa, jotka muuttuvat kehossa naisen täytettyä 30 vuotta

Rutiinin muuttuminen on myös ikäkysymys: vanhemmiten ihmisen aineenvaihdunta ja muut elimistön toiminnot hidastuvat.

– Perusaineenvaihdunta on se energiankulutuksen taso, jolla välttämättömät elintoiminnot eli hengitys, verenkierto ja muut solutoiminnot pyörivät, vähän kuten moottori ja lämmitys tyhjäkäynnillä olevassa autossa. On normaalia, että ikääntyessä perusaineenvaihdunta hidastuu, filosofian tohtori ja liikuntafysiologi Janne Sallinen on kertonut Studio55.fi:ssä.

Sallisen mukaan ruokavaliolla on iso osuus perusaineenvaihdunnassa, mikä korostuu entisestään ihmisen ikääntyessä.

– Toisaalta kun ikää tulee, niin ruokahalu helposti heikkenee ja syödyt ruokamäärät vähenevät.

kuitu ruokavalioRuokavaliolla on suuri merkitys siihen, miten usein käymme vessassa. Kannattaa suosia kuitupitoista ruokaa – se pitää suoliston toiminnan kunnossa!Shutterstock

Lue myös: Mikä on normaalia suolen toimintaa? Tärkeää tietoa isosta hädästä

Oli ikä mikä tahansa, ihmisen ruokavalion muutokset näkyvät myös vessassa asioimisen yhteydessä.

Lääkäri Jean Marie Houghtonin mukaan kannattaa välttää jalostettuja elintarvikkeita ja suosia kuitupitoista ravintoa – esimerkiksi papuja, pähkinöitä, siemeniä ja kasviksia. Myös runsaalla veden juomisella ja liikunnan harrastamisella on todettu olevan vaikutuksia siihen, miten usein ihmisen tulee asioida vessassa.

Mikäli ulostamiseen liittyy ongelmia, kuten pitkäaikaista ummetusta tai ripulointia, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Jos ulostamiseen liittyy jatkuvia kipuja tai ulosteen värissä, muodossa tai koossa tapahtuu merkittäviä ja huolestuttavia muutoksia, on myös syytä käväistä lääkärin juttusilla, kertoo lääkäri Houghton. 

Jatkuvat kivut voivat johtua esimerkiksi peräaukon haavaumista, märkäpesäkkeistä tai peräpukamista.

Lähde: Health

Lue myös: Suolistosyövän kuusi hiljaista merkkiä, joita et ehkä huomaa

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi