Liian vähän nukkuvien on pitkään tiedetty olevan muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella myös muutokset yöunien pituudessa voivat olla yhteydessä riskeihin.
JAMA Network Open -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 53 000 keskimäärin 53-vuotiaan kiinalaisen seitsenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 2 400 osallistujaa sairastui eteisvärinään, sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön ja yhtä moni menehtyi. Osallistujien yöunien pituutta kyseltiin useita kertoja seurannan aikana.
Tulosten perusteella tasaisesti noin 7–8 tuntia yössä nukkuvien riskit olivat pienimmät, ja suurimmassa vaarassa olivat tasaisesti korkeintaan viisituntisia yöunia nukkuvat. Heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai menehtyä seurannan aikana oli 50 prosenttia suurempi kuin tasaisesti 7–8 tuntia yössä nukkuvien.
Sydänoireiden riski oli suurentunut myös osallistujilla, jotka nukkuivat noin 5 tuntia yössä, mutta seurannan aikana pidensivät uniaan kahdella tunnilla. Tasaisesti 7–8 tuntia nukkuviin verrattuna heidän sairastumisriskinsä oli noin 20 prosenttia suurempi. Riski menehtyä seurannan aikana oli puolestaan noin 30 prosenttia suurempi osallistujilla, joiden yöunet lyhenivät seurannan aikana seitsemästä tunnista runsaaseen viiteen.
Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yleensä tutkimukset ovat perustuneet yhteen, seurannan alussa tehtyyn uniarvioon. Nyt julkaistut tulokset antavatkin paremman kuvan unen ja sen muutosten yhteyksistä terveyteen.
Tulokset eivät paljasta, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat, mutta yöunien pituuden muutokset saattavat heijastaa terveydessä ja elämäntilanteissa tapahtuvia muutoksia, jotka ovat sairastumisten taustalla. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa havaittiin myös yhteys sydänriskien ja yöunien pituuden vaihtelun väliltä. Kyseisessä tutkimuksessa sydänriskit olivat suurentuneet osallistujilla, joiden yöunet vaihtelivat yli kaksi tuntia yöstä toiseen.
Lue myös: Älä usko usein hoettuun kesäajan univinkkiin! Kärsit kuumuudesta entistä enemmän
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.