Vuoden poliisiksi on valittu vanhempi konstaapeli Teppo Rainio Hämeen poliisista.
MTV Uutiset näytti valintatilaisuuden suorana.
Kiitospuheessaan tilaisuudessa Rainio korosti, että liikenne koskettaa meitä kaikkia joka päivä.
– Nuori siirtyy osaksi liikennettä ajokortin myötä. Ajokortti ja 15-vuoden ikä tuo heti vastuuta lisää. Hyväksyntää haetaan nyt somen katselukertojen tai seuraajien lukumäärällä. Erityisesti nuoret kuljettajat ovat tämän paineen alla haavoittuvaisia. Liikenteessä huomionhakuisuus näkyy usein ylilyönteinä ja ylimääräisenä riskinottona, Rainio totesi.
Vuoden poliisi valittiin nyt 46. kerran. Valinnan tekivät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus.
Julkistamistilaisuudessa olivat läsnä sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, vuoden poliisi sekä valinnan tekevien tahojen edustajia.
– Valintaa pidetään poliisikunnassa suuressa arvossa. Onnittelut ja kiitokset tärkeästä työstä, totesi Ohisalo tilaisuuden aluksi.
Tänä vuonna vuoden poliisin teemana on ollut liikenteen valvonta.
Ohisalo muistutti tilaisuudessa, että poliisi kohtaa nykyään useammin niskoittelua.
Liikenteessä uutena ilmiönä ovat nostaneet päätään esimerkiksi niin sanotut mopomiitit.
Ohisalo korosti liikennettä valvovan poliisin merkitystä liikenneturvallisuuden lisäämiseksi.
Vuoden 2020 poliisiksi valittiin ylikonstaapeli Mika Vainioranta Pohjanmaan poliisilaitokselta.
Kilpa-ajo ja mopomiitit huolestuttavat Rainiota
Liikenne on turvallisempaa kuin koskaan aiemmin, mutta turvallisuuskehitys on hidastunut ja erityisesti nuorten miesten riskinotto liikenteessä huolestuttaa vuoden poliisia.
– Jotkut nuoret kuskit kiihdyttelevät ja ajavat kilpaa täysin piittaamatta nopeusrajoituksista ja itsensä ja muiden turvallisuudesta, Rainio kertoo.
Tilannetta ovat hänen mukaansa kärjistäneet 17-vuotiaille myönnetyt poikkeusluvat. Oman osuutensa ajaa korona-aika, kun ei ole ollut kotibileitä eikä kokoontumispaikkoja.
– Kun nuori menettää ajattelemattomuuttaan ajokorttinsa, sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kun lähtee kortti, lähtee usein myös työ ja rahoituksella hankittu auto. Saattaa olla, että käsiin jää vain autosta otettu velka ja elämä saattaa lähteä alamäkeen, Rainio sanoo.
Toinen huolestuttava ilmiö ovat mopomiitit, joihin saattaa kokoontua satoja nuoria. Mukana on usein sellaista kalustoa, millä ei saisi tiellä liikkua. Ne saattavat olla huonokuntoisia, vaarallisia ja varastettujakin. Jopa vanhemmat saattavat kuskata niitä paikalle peräkärryillä.
Kiihdytellään ja temppuillaan ja katsojat kannustavat. Ilman kypärää, renkaat riekaleina. Välitetään kuvia ja videoita someen. Mukana voi olla myös alkoholia ja huumeita.
– Nuorena opittu liikennekäyttäytyminen siirtyy helposti mukana autoiluun ja tehokkaisiin moottoripyöriin, jolloin kolaririski kasvaa entistä suuremmaksi, Rainio pohtii.
"Suoraselkäinen ja helposti lähestyttävä"
Esimiestensä mukaan Rainio tunnetaan sekä asiakkaiden että työtovereiden keskuudessa suoraselkäisenä ja helposti lähestyttävänä poliisimiehenä.
Valvontatyötään tehdessä hän keskittyy asiakkaaseen ja on valmis kuuntelemaan sekä keskustelemaan kärsivällisesti, olipa lähtötilanne mikä tahansa.
Rainion esimiehet kiittelevät miestä myös aktiivisesta ja monipuolisesta itsensä kehittämisestä työuransa aikana.
Hän on ollut moottoripyöräpoliisina vuodesta 2017 lähtien. Hänen toimenkuvaansa kuuluu maastoliikenteen valvonta sekä moottorikelkalla että mönkijällä ja vaativa ajotapavalvonta erikoiskalustolla.
Rainio hallitsee myös automaattivalvonta-auton käytön ja raskaan liikenteen valvonnan.
MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana – voit katsoa sen alla olevalta videolta.
2:24