Kun aamu koittaa, yksi kirkas piste jää sinnittelemään taivaalle – tältä näytti Venuksen aamu Helsingissä

0:56imgTältä näytti Venuksen loisto Helsingin taivaalla tänä aamuna – katso timelapse-video!
Julkaistu 10.02.2022 19:59(Päivitetty 11.02.2022 06:47)
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Auringon kajon valaistessa kevättalvista aamua yksi kirkas piste sinnittelee taivaalla tähtiä pitempään. MTV Uutiset näytti suorana, kuinka Venus valaisi taivaan perjantaiaamuna. Suora lähetys tulee kauppakeskus Redin tornitalo Majakan katolta Helsingistä. 

Kyseinen kirkas piste ei ole satelliitti tai tähti, vaan naapuriplaneettamme Venus, joka on näkyvillä käytännössä koko kevättalven.

– Kun Venus on taivaalla Auringon ollessa vielä horisontin alla, ei sitä voi olla huomaamatta, sen verran kirkas se on, kertoo Santeri Manninen Ursasta.

3:21imgTutkijat tekivät uskomattoman löydön avaruudesta: havaitsivat Venuksella mahdollisia viitteitä elämästä (15.9.2020)

Venus onkin Kuun jälkeen yötaivaan kirkkain kohde.

– Sen kirkkaus johtuu siitä, että se on suhteellisen lähellä Maata sekä Aurinkoa. Tämän lisäksi Venus heijastaa suuren osan siihen osuvasta auringonvalosta. Talvella voi kuuttomana yönä nähdä jopa Venuksen valon heittämän varjon hangessa, Manninen kertoo.

LK Nasa VenusAamutaivaalla loistava Venus näyttää paljain silmin katsottuna kirkkaalta tähdeltä, mutta teleskooppi paljastaa tyystin oman maailmansa.AFP / Lehtikuva

Juuri Venuksen kirkkauden vuoksi se näkyy pidempään taivaalla kuin tähdet, vaikka aamu jo sarastaisikin.

– Tämä saakin monet luulemaan sitä keinotekoiseksi kohteeksi, kuten lentokoneeksi tai satelliitiksi.

Lentokoneista poiketen Venus liikkuu vain taustataivaan mukana, eikä yhden päivän aikana juuri liiku suhteessa Aurinkoon tai tähtiin.

– Toki Venus kiertää Aurinkoa omalla radallaan, vuoroin kirkastuen ja himmeten taivaalla. Ollessaan lännen puolella Aurinkoa kuten nyt, Venus näkyy aamutaivaalla. Vastaavasti ollessaan radallaan Maasta katsottuna idän puolella Aurinkoa, näkyy se iltaisin auringonlaskun jälkeen.

Manninen kertoo, että kaukoputkella katsottuna Venuksella erottuu myös vaiheet, niin kuin Kuullakin.

– Kaukoputkella Venusta seuratessa viikkojen ja kuukausien kuluessa voi nähdä Venuksen sirpin tai puoli-Venuksen. Täysi-Venusta emme koskaan näe, sillä tällöin Venus on Auringon takana Maasta katsottuna, se kun kiertää Maata sisemmällä radalla Aurinkoa.

Saitko napattua hienon kuvan Venuksesta? Lähetä kuvasi meille WhatsAppilla numeroon: 0405785504

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus