Yksi huonon onnen konsertti, hääjuhlat, iltariennot pohjoisessa... Näissä Suomen kolkissa korona on levinnyt räjähdysmäisesti

9:29imgTällaisia rajoituksia Suomeen voidaan vielä asettaa koronatilanteen vuoksi:
Julkaistu 19.04.2020 05:52
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Suomessakin on raportoitu useista tapahtumista, joiden uskotaan liittyneen koronaviruksen leviämiseen väestössä. 

Koronaviruksen leviämistä on pyritty hidastamaan Suomessa nyt jo useiden viikkojen ajan. Yleisötapahtumien peruminen ja liikkumisrajoitukset ovat selvästi auttaneet tilannetta, mutta joitakin tartuntaketjuja on onnistuttu jälkikäteen jäljittämään esimerkiksi näihin paikkoihin.  

Helsingin musiikkitalon naistenpäivän konsertti

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta järjestetty konsertti on ollut usean varmistetun koronavirustartunnan oletettu alkulähde.

Käytännössä loppuunmyydyssä konsertissa esiintyi muun muassa naiskuoro Philomela ja Maria Ylipää. Vuorokautta aiemmin samassa salissa oli esiintynyt kansainvälinen filharmoninen K&K -orkesteri, joka oli kiertänyt esimerkiksi koronavirusepidemiasta pahoin kärsivää Italiaa ennen Suomeen saapumistaan. 

Helsingin kaupunki tiedotti heti naistenpäivän konsertin jälkeen, että seitsemällä tilaisuuteen osallistuneella oli todettu koronavirus. Konserttiin osallistui useita julkisuudenhenkilöitä, kuten esimerkiksi Eeva Ahtisaari, Tarja Halonen ja Baba Lybeck

Lue myös: Presidentti Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren koronavirusnäytteet negatiivisia, Marko-pojalta vuolas kiitos hoitajille – "Äitini Eeva toipuu jo kotona"

Heistä koronavirukseen sairastui myöhemmin Lybeck ja Ahtisaari. Esimerkiksi Baba Lybeck on itse pohtinut julkisuudessa, että hänen koronavirustartuntansa oli luultavasti peräisin tästä surullisenkuuluisasta konsertista.

Myös presidenttipari Ahtisaarten positiivisten koronavirustartuntojen tultua ilmi julkisuudessa on pohdittu, olisiko tartunnan alkulähde voinut olla juhlakonsertissa. 

Sekä Martti ja Eeva Ahtisaari että Baba Lybeck ovat sittemmin parantuneet taudista.

Lue myös: Koronaviruksen sairastanut juontaja Baba Lybeck: "Jos mieheni ei olisi saanut lisähappea ja antibiootteja, hän ei olisi hengissä"

Lapin hiihtokeskukset

Vaasan sairaanhoitopiirisssä ilmenneiden koronavirustartuntojen alkuperää selvittäessä monet johtivat Lapin hiihtokeskuksiin, erityisesti Leville. Helsingin Sanomien haastattelema lääkäri epäili tuolloin, että ympäri Suomea jopa sadat tartunnat voisivat olla peräisin hiihtokeskuksista. 

Levin hiihtokeskuksessa juhlittiin vielä 19. maaliskuuta normaaliin tapaan, mikä aiheutti julkisuudessa suuren äläkän.

– V'inkkarilla edelleen humppa soi ja bileet jatkuu. Aito huoli on, että Levi on Suomen Ischgli, eräs paikallinen kuvaili MTV Uutisten haastattelussa tapahtumia hiihtokeskuksessa. 

Julkisen keskustelun perusteella kaikki Lapin suuret hiihtokeskukset ilmoittivat 20. maaliskuuta, että keskukset suljettaisiin viikon kuluttua. Ilmoitus kuitenkin poiki liikenneruuhkia pohjoiseen vieville teille ja hiihtokeskukset joutuivat perumaan aiemman ilmoituksensa ja sulkemaan ovensa jo 23. maaliskuuta.

Vahinko oli kuitenkin jo ehtinyt tapahtua, ja esimerkiksi Levin hiihtokeskusta kuvailtiin julkisuudessa paikallisten harmiksi vähemmän mairittelevalla lisänimellä "viruslinko". 

Lue myös: Leviläinen yrittäjä Maria tuohtui ikävästä uutisoinnista: "Tosi kurjaa, että haetaan yhtä syyllistä viruksen leviämiseen"

Ravintolaillallinen Vuokatissa

Kainuussa todetut koronatartunnat ovat pitkälti peräisin ravintolakokoontumisesta maaliskuun puolessa välissä. Pitkään ilman tartuntoja pysytelleessä Kainuussa on todettu 44 varmistettua koronavirustapausta. 

Kainuun soten pandemiapäällikkö, ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoi aiemmin huhtikuussa MTV Uutisille Kainuussa todettujen koronatartuntojen olevan kaikkien joko suoraan tai jatkotartuntana peräisin kokoontumisesta Kainuun Vuokatissa sijaitsevassa ravintolassa.

Kohtalokas kokoontuminen tapahtui lauantaina 14. maaliskuuta. Samana päivänä  Vuokatissa piti järjestää myös Vuokatti-hiihto, joka kuitenkin peruttiin koronan takia. 

– Iltatapaamisella ravintolassa ei ole mitään muuta tekemistä hiihdon kanssa kuin ajallinen yhteys. Ihmisiä kokoontui verrattain paljon ravintolassa, ja sieltä tämä epäonninen tapahtuma alkoi. Osa sai tartunnan suoraan sieltä ja niiden myötä on löydetty jatkotartuntoja ympäri Kainuuta, Koukkari toteaa. 

Kaikkia ravintolassa olleita ei ole pystytty jäljittämään. 

Lue myös: Kainuussa ei pitkään ollut yhtään koronatartuntaa – yksi ravintolatapaaminen muutti kaiken: kymmeniä tartuntoja, kaikkia altistuneita ei voida jäljittää

Hääjuhlat Etelä-Suomessa

Koronavirus riehui Etelä-Suomessa pidetyissä hääjuhlissa maaliskuun puolivälissä. Kyseisten juhlien morsian kertoi MTV Uutisille, että paikalla olleista vieraista 22:lla todettiin koronavirus. Yhteensä paikalla oli 96 juhlijaa, aviopari mukaanlukien. 

– Saattaahan tässä olla vielä paljon muitakin, joista en tiedä, kertoi morsian MTV Uutisille tuolloin.

Tartuntojen alkulähteen epäillään olleen Itävallan Tirolissa, mistä yksi häävieraista oli juuri palannut laskettelureissulta.

– Hänellä ei ollut edes oireita juhlissamme. Hänellä oli noussut kuume vasta yön aikana. Häneltä otettiin testi hääviikonloppumme jälkeen ja todettiin, että hänellä on korona. Sitten alettiin testata muita vieraita.

Morsian kertoo, että osalle vieraista oli alkanut ilmaantua koronan oireita heti juhlia seuraavana päivänä.

– Myös minulle tuli oireita heti seuraavana päivänä ja minullakin todettiin positiivinen testitulos. Osalle vieraistamme oireita on alkanut tulla vasta lähipäivinä.

Morsian epäilee, että juhlissa tartunnan saaneita olisi hänen arviotaan enemmänkin. 

Lue myös: Koronavirus riehui hääjuhlassa Etelä-Suomessa – morsian ja suuri osa vieraista sai tartunnan: ”Sairastuneet istuivat eri puolilla juhlatilaa”

Ruotsin raja 

Suomen toiseksi koronaisin kolkka löytyy Ruotsin rajan vierestä, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta. 

THL:n mukaan Länsi-Pohjassa koronaviruksen ilmaantuvuus oli lauantaihin mennessä toiseksi suurinta koko Suomessa heti Uudenmaan jälkeen. Ilmaantuvuus kuvaa tapausten määrää 100 000 asukasta kohden ja Länsi-Pohjan alueella lukema oli lauantaina 114,4. Luku oli suurempi vain Uudellamaalla, jossa se oli 140,6.

THL:n julkaisemasta taustamuistiosta käy ilmi, että uusien COVID-19 -tapausten ilmaantuvuutta vertailtaessa Länsi-Pohja on ykkössijalla. 

Yhdeksi syyksi epäillään Ruotsin rajan yli suuntautuvaa työmatkaliikennettä. Muutamia tartuntaketjuja on saatu jo varmistettuakin Ruotsin puolelle. 

– Kyllähän se pikkuisen ristiriitaista on, kun Tornio ja Haaparanta on rakennettu yhteen ja meillä on yhteiset palvelut ja työssäkäyntialueet, ja sitten molemmilla on ihan erilaiset strategiat koronan suhteen.

– Onhan se pelko olemassa, että se Ruotsista leviäisi Suomeenkin, totesi Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen  MTV Uutisten haastattelussa aiemmin huhtikuussa. 

Ruotsin ja Suomen välistä rajaliikennettä tiukennettiin ja tällä hetkellä rajanylitys sallitaan ainoastaan välttämättömän työmatkaliikenteen osalta. Erityisesti Ruotsin puolella on oltu huolissaan rajaliikenteen mahdollisista lisärajoituksista, sillä useat suomalaiset terveydenhuollon ammattilaiset käyvät rajan toisella puolen töissä. 

Esimerkiksi Ruotsin Matarengin ja Ylitornion johtava lääkäri Jari Havela ennakoi, että rajaseudun 65 000 ihmisen terveydenhoito kärsisi aika lailla, sillä ainakin kaksi terveyskeskusta jouduttaisiin sulkemaan.

– Suurin ongelma ovat 120 työntekijää vanhainkodeissa ja kotisairaanhoidossa. Palveluyksiköistä loppuu työvoima ja sitten se kaatuu niin kuin korttitalo. Kyllähän siinä kaikki katastrofin ainekset on, hän toteaa. 

Länsi-Pohjan tartuntamääristä suurin osa on kuitenkin peräisin Lapin hiihtokeskuksista ja vain muutamat tartuntaketjut on pystytty jäljittämään Ruotsin puolelle. 

Lue myös: Suomen toiseksi koronaisimmassa kolkassa pelätään turnausväsymystä sekä uhkaa rajan takaa: "Rivit täytyy pitää kasassa tai tulee isompia seurauksia"

Oireeton tartuttaja hoivakodissa Kiuruvedellä

Kiuruvedellä on raportoitu yhdentoista vanhuksen kuolleen koronavirukseen samassa 30 asukkaan hoivakodissa. Taudin epäillään levinneen hoivakotiin asukkaan mukana. 

Kiuruvedellä sijaitsevan Kallionsydämen hoivakoti on hyvä esimerkki siitä, miten salakavalasti tauti voi lähteä leviämään.

– Kallionsydämen asukkaista poikkeuksellisen suuri osa on sairastunut koronaan ja tarvitsee sairaalatasoista terveydenhoitoa. Myös yli puolet vakihenkilökunnasta on sairastunut ja sen vuoksi meiltä puuttuu sairaanhoidollista osaamista, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoi aiemmin. 

– Todennäköisesti tartunta on peräisin hyvin itsenäisesti liikkuvasta asiakkaasta, joka oli oireeton.

Lue myös: Korona iski hoivakoteihin, mutta se ei ollut yllätys – suojamaskeista pula, hauraita vanhuksia yritetään suojella testauksen lisäämisellä: "Asiakkaita ei voi panna lukkojen taakse"

Myös muista hoivakodeista on tullut julki surullisia uutisia: Helsingissä ainakin Diakonissalaitoksen hoivakoti Sanervakodissa on kuollut kahdeksan asukasta, kertoo Helsingin Sanomat.

Jyväskylän kaupunki taas on tiedottanut Huhtasuon palvelutalossa havaitusta koronavirustartunnasta. 13 yksikön asukasta ja 11 työntekijää määrättiin karanteeniin omaan erilliseen yksikköönsä palvelukeskuksessa.

Lue myös: Panun äiti on koronakaranteenissa hoivakodin osastolla, ihmettelee testauksen puutetta: "Sain surullisen tiedon, että kaikkien osaston asukkaiden oletetaan sairastuneen"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus