Rakkaus on eräänlainen stressitila elimistölle. Aivoissa tunnetila muuttuu psykologiseksi kokemukseksi. Kun ihminen rakastuu, esimerkiksi aivojen hermovälittäjäaineissa tapahtuu muutoksia.
Rakastumisen tunteen herätessä elimistössä tapahtuu monia asioita. Erikoista kyllä, ihana, mahtava ja himoittu rakkaus on eräänlainen stressitila elimistölle.
– Sekä naiset että miehet lisäävät stressihormoni kortisolin tuotantoa, kun he rakastuvat. Stressihormonin pitoisuus verenkierrossa nousee noin 40 prosenttia. Myös sukurauhasten toiminnassa tapahtuu testosteronin osalta muutoksia sekä naisilla että miehillä. Niin sanotun miessukuhormonin tuotanto muuttuu: naisilla tapahtuu niin, että testosteronin määrä verenkierrossa kaksinkertaistuu, kun nainen rakastuu, ja miehillä taas rakastuessa testosteronipitoisuus vähenee noin 40 prosenttia, kertoo Timo Partonen, tutkimusprofessori.
Partanen tutkii paitsi mielenterveyteen liittyviä asioita, kaamosmasennusta, kaamosoireita ja vuodenaikojen terveysvaikutuksia, myös rakastumisen tunteen vaikutuksia.
Miehistä tulee lammasmaisempia
Miehet ja naiset siis tavallaan lähestyvät toisiaan rakastuessaan – ainakin testosteronipitoisuuksien osalta. Hormoneilla on vaikutuksia myös mieleen.
– On havaittu, että naisilla testosteronin vaikutus olisi sellainen, että naisista tulee hieman kiltimpiä, he eivät ole kylmän laskelmoivia sosiaalisissa tilanteissa, vaan empaattisempia ja eräällä tavalla kiltimpiä ja toista helpommin myötäileviä, toisen tunnetiloista kiinnostuneita. Miehillä testosteronin väheneminen verenkierrossa todennäköisesti johtaa siihen, että mies ei ole niin aggressiivinen käyttäytymiseltään erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, eli myös miehistä tulee jonkin verran lammasmaisempia, kiltimpiä, toisen enemmän huomioonottavia, Partonen kuvailee.
Aivot ovat myös rakkauden osalta elimistön tärkein osa. Aivoissa tunnetila muuttuu psykologiseksi kokemukseksi. Kun ihminen rakastuu, aivojen hermovälittäjäaineissa tapahtuu muutoksia.
– Yksi tärkeimmistä hermovälittäjäaineista on serotoniini, joka liittyy nimenomaan mielialan muutokseen. Rakastumisen tunne on riemun tunnetta: ihminen on riemuntäyteinen, euforinen, hyvän olon täyttämä. Vieraat kasvot alkavat viehättää helposti entistä enemmän, siis usein rakastutaan henkilöön, joka on ennalta suht tuntematon tai vieras, Partonen sanoo.
Siis hetkinen – kun rakastuu, vieraat alkavat viehättää? Ei nyt niinkään, Partonen sanoo.
– Kokonaisuutena kaikki nämä muutokset, joita tapahtuu elimistön toiminnassa, kyllä pyrkivät kaventamaan huomiokyvyn hyvin kapeaksi, siihen toiseen henkilöön kohdistuvaksi. Jotta tämän yhden ja tietyn ihmisen kanssa tätä tunnetilaa voisi jakaa ja kokea yhdessä, Partonen sanoo.
– Ehkä alkuvaiheessa, kun saattaa olla useampiakin ihmisiä, joista on kiinnostunut ja jotka kokee viehättäviksi, voi olla niin, että kiinnostus voi vaihdella eri ihmisten kesken. Ennen kuin se kohdistuu yhteen ja tiettyyn ihmiseen.
Kiinnostuneita toisen ajatuksista
Rakastuneen empatian tunteet kasvavat aivojen välittäjäaineiden myötä. hermosoluilla on serotoniinia enemmän ja helpommin käytössä rakastumisen tunteen aikana.
– Eli ollaan kiinnostuneita toisen ajatuksista ja tunnetiloista, Partonen kuvaa.
Toinen rakastumisen yhteydessä muutoksia kokeva hermovälittäjäaine on dopamiini. Se liitetään yleensä mielihyvän kokemuksiin
– Kun dopamiinia on tietyllä aivoalueella enemmän ja runsaammin, siis helposti käytettävissä hermosolujen kemiallisessa viestinsiirrossa, niin huomiokyky kaventuu. Rakastuneen huomiokyky on kapea, ja se oikeastaan kohdistuu siihen toiseen henkilöön kokonaan, Partonen sanoo.
– Sekä serotoniinin että dopamiinin muutokset edesauttavat sitä, että rakastumisen tunne pysyy yllä tai voi syventyä ja asiat voivat edetä pidemmälle, kun paremmin tutustutaan toiseen ihmiseen.
Juttua korjattu 9.2.2015 klo 9.09: Haastateltavan nimi korjattu, nimi on Partonen, ei Partanen.