Palvelu on aluksi tarjolla noin 85 prosentille Suomessa asuvista.
Kuntien yhteinen e-kirjasto avautuu internetissä maanantaina. Uusi palvelu kokoaa yleisten kirjastojen digiaineistoja yhden nettiluukun taakse.
Tähän asti kuntien kirjastoilla tai niiden yhteenliittymillä, kirjastokimpoilla, on kullakin ollut oma digikokoelmansa, joka on vain sen omien asiakkaiden käytössä.
Muutoksen ykköstavoitteena onkin, että kaikilla Suomessa olisi tasa-arvoinen mahdollisuus päästä isompien kokoelmien ääreen. Tähän asti määrissä on ollut suuria vaihteluja. Vähimmillään tarjolla on ollut alle tuhat nimikettä.
Maanantaista alkaen käyttäjä saa aineistot yhdellä kirjautumisella yhdestä paikasta, e-kirjastosta.
Uutta kanavaa voivat käyttää ne, joiden kotikunta on liittynyt e-kirjastoon. Mukaan liittyneitä kuntia on palvelun avautumisvaiheessa yli 200. Näissä kunnissa asuu noin 85 prosenttia Suomen asukkaista.
Osa kunnista liittyy mukaan ensi vuoden alussa.
Lue myös: Helsingin Oodissa on vieraillut 10 000 000 kävijää – juhlatulija saapui tekemään läksyjä
Ei oikotie hittikirjoihin
E-kirjastosta ei tule oikotietä päästä nopeasti ja varmasti kiinni hittikirjoihin. Kirjastoilla ei ole aikeita haastaa kirjabisnestä ja kilpailla kaupallisten äänikirjapalvelujen kanssa – eikä myöskään rahaa hankkia digiaineistojen käyttöoikeuksia määrättömästi.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kirjastojen printtikirjojen tapaan myös e-kirjastossa joutuu jonottamaan suosituimpia nimikkeitä.
Miten e-kirjastoon sitten pääsee? Ensimmäisellä kerralla vaaditaan vahvaa tunnistautumista eli henkilöllisyyden todentamista sähköisesti, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Sen jälkeen luodaan oma kirjastotunnus, jolla pääsee vastedes sisään.
Aluksi käytössä on helppokäyttöinen mobiilisovellus, myöhemmin kirjastoa voi käyttää myös verkkosivun kautta.
Tunnuksen voi luoda joko e-kirjaston mobiilisovelluksessa tai omassa lähikirjastossa, jos esimerkiksi arvelee tarvitsevansa tunnuksen luomisessa apua.
E-kirjasto-sovelluksen on luvattu olevan ladattavissa sovelluskaupoissa maanantaina 29. huhtikuuta.
E-kirjaston palvelut tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa.