Kuuma asfaltti voi polttaa koiran tassut – ehkäise palovammat "supervarmalla tarkistuskeinolla"

7:47imgKoiranomistaja, muista nämä asiat kuumilla keleillä!
Julkaistu 07.07.2021 07:11
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Kuuma asfaltti harvemmin kärventää suomalaislemmikkien tassuja, mutta jos niin käy, ensihoidoksi voi toimia viilentäminen.

Helteisellä säällä asfaltti voi kuumentua eläinten kannalta vaarallisestikin. Todella kuuma asfaltti voi kärventää koiran tassujen anturat, kertoo eläinlääkäri Eva Kaisti. Hän pyörittää Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelua.

Kuuma asfaltti voi saada tassujen anturoiden pintakudoksen kärähtämään ja irtoamaan. Tällöin tassujen alue muuttuu verestäväksi eikä niiden päällä tosiaan tee mieli kävellä.

– Ne ovat verrattavissa tapauksiin, joissa kissat ovat hypänneet kuumalle liedelle, Kaisti havainnollistaa.

Lue myös: Vietkö koiran uimaan? Nämä ovat sinilevämyrkytyksen oireet – muista myös "hot spotin" vaara

Lämpimissä maissa suurempi uhka

Suomalaiset lemmikinomistajat voivat kuitenkin olla melko rauhallisin mielin.

– Kuuma asfaltti voi aiheuttaa kunnon palovammat, mutta Suomessa näitä tapauksia harvemmin näkee, Kaisti kertoo.

Lämpimissä maissa reissatessa kuuma asfaltti voi olla suurempi ongelma eläimille. Esimerkiksi Australiassa ohjeistetaan lenkittämään koira helteiden aikaan aamuisin, kun asfaltti ei ole vielä kunnolla ehtinyt imeä itseensä lämpöä.

Testaa kadun kuumuus itse ensin

Lemmikinomistaja voi kokeilla kädellä tai jalalla, kuinka kuumalta asfaltti tuntuu. Jos kosketus ei tunnu pahalta, voi hyvillä mielin lähteä kävelyttämään omaa lemmikkiä.

– Tämä on supervarma tarkistuskeino, sillä koiran jalkojen anturat ovat huomattavasti ihmisen jalkapohjia paksummat ja kestävämmät. Lisäksi askeltaessa koira kuitenkin liikkuu eikä yleensä seisoskele paikallaan, joten lämpö tulee sieltä vielä vähemmän vastaan.

Mikäli asfaltti tuntuu hohkaavan kuumuutta, kannattaa lemmikkiä kävelyttää mieluummin tien sivussa.

Lue myös: Koiran turkkia ei saa kastella näillä helteillä yhdestä kohdasta lainkaan – näin viilennät lemmikin oikein

Hoidoksi viilennystä

Lähtökohtaisesti palovammatapauksissa voi jonkin aikaa katsella kotona tilanteen kehittymistä, mutta tarve eläinlääkäriin lähdöstä riippuu täysin palovammoista ja niiden laajuudesta.

Jos lemmikin tassut ottivat osumaa kuumasta asfaltista, ensimmäinen toimenpide on kylmääminen. Lemmikkiä olisi hyvä uittaa viileässä vedessä mahdollisimman pitkään ja toistetusti. Vartti vaikkapa parissa erässä on hyvä ensiapu. Pyyhkeeseen kääritty kylmäkalle on myös hyvä vaihtoehto. 

– Juokseva tai seisova vesi on yleensä hellävaraisin keino, Kaisti vinkkaa.

Jos tassuista lähtee kuoriutumaan anturakudosta, on tärkeää estää infektioiden syntyminen. Tähän voi käyttää tassusiteitä. Apteekista löytyy ihmisten palovammoihin käytettäviä rasvasidoksia, jotka usein sisältävät vaseliinia tai hunajapohjaisia hoitavia rasvakerroksia.

Lemmikin ihon vaurioituneet kohdat tulee pestä päivittäin vedellä tai kirvelemättömällä desinfiointiaineella tulehduksen estämiseksi. Likaantuminen ja nuoleminen voidaan estää tassusiteellä. Tassusiteitä ja muita tuotteissa valittaessa voi kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Tassujen paraneminen vie aikansa. Jos esimerkiksi kissa on loikannut lieden päälle, voi käpälien parantumiseen mennä viikko tai pari, kenties kauemminkin.

Lue myös: Miksi eläinten lääkärikulut ovat kalliimpia kuin ihmisten? Vuoden eläinlääkäri vastaa: "Se selittää..."

Kipuun apua eläinlääkäristä

Palovammat voivat tuottaa lemmikille kipua. Kivunlievityksen suhteen olisikin suositeltavaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

– Koiralle voidaan esimerkiksi suositella sopivasti modifioituna ihmisten tulehduskipulääkkeitä.

Kissoille ihmisten kipulääkkeet eivät sovellu, joten silloin tulisi mennä käymään ihan fyysisesti eläinlääkäriasemalla.

Etänä ei voi määrätä reseptilääkkeitä

Jos kissalle tai koiralle haluaa niille tarkoitettuja kipulääkkeitä, on miltei aina lähdettävä eläinlääkäriasemalle. Eläinlääkärillä on oikeus määrä etänä reseptilääkkeitä vain eläimelle, jota hän on itse tutkinut viimeisen vuoden sisällä, kun kyseessä on sama vaiva ja sama lääke. Kaistin mielestä eläinlääkärin tulisi voida määrätä lemmikeille tarkoitettuja tulehduskipulääkkeitä etävastaanoton perusteella.

– Tällä hetkellä olemassa olevia lakeja tulkitaan siten, että etäkäynnin perusteella ei voisi määrätä reseptilääkkeitä eläimelle. Tämä rajoittaa perustuslaillista ammatinharjoittamisoikeutta sekä hyvän hallinnon perusteena olevaa yhdenvertaisuusperiaatetta. Kyse on lakien tulkinnasta eikä siitä, mitä siellä laissa oikeasti lukee.

Asiaan saattaa tulla muutos, sillä hallituksen esitys uudeksi lääkitsemislaiksi on lausuntakierroksella. Jos lakiehdotus hyväksytään, eläinlääkärit voisivat mahdollisesti jatkossa voida määrätä reseptilääkkeitä myös etäkäynnin yhteydessä.

Lue myös: Eläinlääkäri kertoo yleisimmät ruoat, joiden vuoksi koira päätyy päivystykseen –  varo kesäistä virhettä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Eva Kaistin haastattelun ohella lähteenä käytetty hänen blogiaan.

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit