Sinilevä, kyyt, ampiaisten pistot, grilliruoka – kesällä vaarat vaanivat lemmikkejä: "Silloin on syytä lähteä nopeasti eläinlääkäriin"

Kesä pitää eläinsairaalan päivystyksen kiireisenä. Hoitajapula vaanii myös eläinklinikoita.

Kun lämpötila nousee, lemmikille tulee tukalat oltavat. Espoon eläinsairaalan klinikan johtajan, Tiina Wrightin mukaan helle näkyy lisääntyneinä potilasmäärinä. Vaikka ulkona ei kova helle olisikaan niin lemmikki saattaa saada lämpöhalvauksen pelkästään pihaleikkien tiimellyksessä.

Oman murheensa lemmikinomistajille tuovat myös pistävät pörriäiset. Wrightin sanoo, että koiran turkki suojaa yleensä hyvin lemmikkiä pistoksilta. Mikäli ampiainen pistää lemmikkiä suuhun, voivat hengitystiet turvota allergisen reaktion seurauksena. 

– Mikäli alue alkaa turvota voimakkaasti tai hengitysoireita ilmenee, niin silloin on syytä lähteä nopeasti eläinlääkäriin, Wright kertoo. 

Ensiavuksi ampiaisen pistoihin hän vinkkaa kyytabletit. Tabletissa oleva kortisoni laskee turvotusta ja lievittää paikallista kipua. 

Wrightin mukaan iso ongelma ovat grilliherkkuja popsineet lemmikit. Mikäli koira hotkaisee esimerkiksi puisen grillitikun tai teräviä luita, riskinä on suoliston ja mahalaukun vaurioituminen. 

Kyyn purema vaatii sairaalahoitoa

Wrightin mukaan tänä kesänä usein potilaana on kyynpurema lemmikki. Kyyn myrkky poistuu elimistöstä munuaisten kautta, mikä on korva kuormitus lemmikin munuaisille. Sairaalahoito on silloin tärkeää, jotta myrkky saadaan turvallisesti pois eläimen elimistöstä. 

– Purema-alue on usein myös erittäin kivulias ja sairaalassa voidaan antaa voimakkaita kipulääkkeitä helpottamaan eläimen oloa. 

Eläinlääkäri muistuttaa myös sinilevän vaarallisuudesta koirille. Mikäli omistaja näkee lemmikin polskivan tai juovat sinileväistä vettä, voi tilanne olla hengenvaarallinen ja koira tarvitsee lääkitystä. 

– Lääkkeillä voidaan sitoa myrkkyä ja turvata maksan toiminta, Wright kertoo. Aihetta huoleen on myös silloin, jos koira on uinut sinilevän joukossa. Koira saattaa nuolla turkkiaan, jolloin myrkyllinen levä päätyy sen elimistöön. 

Osaavasta hoitohenkilökunnasta pulaa

Pääkaupunkiseudulla on hyvä tilanne, sillä eläinlääkäreitä ja -sairaaloita on runsaasti. Muualla Suomessa hätätilanteen tullen saattaa olla pitkä matka päivystävälle eläinlääkärille eikä erikoishoidon saannista ole varmuutta. 

Wrightin mukaan alalla on pula osaavista ja kokeneista eläinlääkäreistä ja -hoitajista. Hän kertoo, että monilla paikkakunnilla kunnallisessa eläintenhoidossa isommat ikäluokat ovat siirtyneet eläkkeelle ja osaaville lääkäreille on kysyntää. 

– Meillä on myös pieneläinpuolella jatkuvasti tarvetta työntekijöille eikä kesäsijaistenkaan saaminen ole ihan helppoa, Wright toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat