Vietkö koiran uimaan? Nämä ovat sinilevämyrkytyksen oireet – muista myös "hot spotin" vaara

Moni haluaa viedä koiransa kesähelteillä uimaan, mutta mitä kannattaa ottaa huomioon?

Veteen polskahtaminen viilentää mukavasti kesähelteillä niin koiraa kuin ihmistäkin. Ennen kuin koiraa päästää veteen, on syytä kuitenkin tarkistaa veden laatu, sillä meri- ja järvivesissä voi esiintyä myrkyllistä sinilevää, muistuttaa Kennelliitto tiedotteessaan.

Sinilevä esiintyy vedessä usein vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina. Levä voi näkyä myös rantaan ajautuneina värjäytyminä, ja jos sitä on runsaasti, se muodostaa veden pintaan puuromaisen kerroksen. Kun vedet lämpiävät, sinilevääkin esiintyy enemmän. Sinilevätilannetta voit tutkailla Ymparisto.fi-sivustolta.

Jos vedessä on sinilevää, koiran ei missään nimessä tule antaa juoda vettä tai uida siinä. Jos lemmikki on kuitenkin päässyt pulikoimaan, täytyy koiran turkki pestä ja huuhdella huolellisesti.

Jos koira on altistunut vakavasti sinilevälle, oireet ovat yleensä rajuja. Sinilevämyrkytysoireisiin kuuluvat oksentelu, ripulointi, lihaskouristukset, koordinaatiokyvyn heikkeneminen ja voimakas vapina.

Koira voi menehtyä, jos se pääsee juomaan sinilevän myrkyttämää vettä. 

– Kuolema voi tulla minuuteissa, päivystys- ja tehohoidosta vastaava eläinlääkäri Maija Hagman Evidensiasta varoitti aiemmassa koirien kesävaaroja listaavassa artikkelissamme.

Suolaista merivettä ei kannata juoda

Sinilevän lisäksi myös meriveden kanssa tulee olla tarkkana. Suolaisen meriveden juominen ei tee koiralle hyvää. Puhdaskin merivesi voi suurina määrinä juotuna aiheuttaa huonovointisuutta ja suolamyrkytyksen.

Ennen uimaretkeä omistajan tulee huomioida, että Suomen järjestyslaki kieltää koirien viemisen yleisille uimarannoille. Useista kunnista löytyy kuitenkin nimenomaan koirien uittamiseen tarkoitettuja rantoja, jonne lemmikin kanssa kannattaa suunnata.

Muista kuivata hyvin – vaarana hot spot

Hot spot on koiran iholla oleva punoittava, pinnallinen ja kostea, joskus kivuliaskin, tulehdusalue. Koira kannattaa kuivata hyvin uimisen tai suihkun jälkeen. Kennelliitto muistuttaa nimittäin tiedotteessaan, että kesäisin, erityisesti tiivisturkkisilla roduilla, voi pitkittynyt kosteus altistaa koiran hot spotin kehittymiselle – mutta syynä voi olla mikä tahansa paikallinen ärsytys iholla. 

Hot spotin oireita ovat kutina, ärsytys sekä kipu. Lisäksi koira saattaa pyrkiä raapimaan tai nuolemaan tulehtunutta aluetta, jolloin tulehdus leviää.

Koiran oloa voi helpottaa ajamalla turkin tulehtuneelta alueelta: iho pääsee tuulettumaan ja sen puhdistaminen ja desinfiointi on helpompaa.

Ole yhteydessä eläinlääkäriin, jos kotihoito ei auta.

Lähde: Kennelliitto


Lue myös:

    Uusimmat