Kuvat ennen ja nyt: Saksalaiset valtasivat Helsingin 100 vuotta sitten – ihmiskilpiä Pitkälläsillalla, ankaria taisteluja tutuilla paikoilla

1:35img
Julkaistu 14.04.2018 09:02
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Tällä viikolla on kulunut sata vuotta siitä, kun Saksan Itämeren-divisioona valtasi Helsingin, joka oli ollut sisällissodassa punaisten hallussa. MTV kävi taistelun tapahtumapaikoilla kuvaamassa, miltä ne näyttävät nykyään.

Yllä olevalla videolla näytetään, miltä paikat näyttivät 100 vuotta sitten ja miltä ne näyttävät nyt

Perjantaina tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Helsingin valtauksesta. Helsingin valtaus oli sisällissodan ja ensimmäisen maailmansodan taistelu, jossa Saksan Itämeren-divisioona valtasi kaupungin punaisilta.

Suomi kiinnosti Saksaa, sillä Saksan ja Venäjän välinen rintama oli siirtymässä idemmäksi. Itämeren divisioona koottiin ja lähetettiin Suomeen – valkokaartin jäseniä oli käsketty kohtelemaan liittolaisina ja punakaartilaisia vihollisina.

Valkokaartilaisia ei ollut Helsingissä paljoa eikä heidän osuutensa Helsingin valtauksessa ollut suuri, mutta he auttoivat saksalaisia taisteluissa.

Nykyisessä Lasipalatsissa yksi merkittävimmistä taisteluista

Saksalaiset olivat nousseet maihin Hangossa jo viikkoa aiemmin ja lähestyivät Helsinkiä ympäröivien alueiden kautta kautta. 10.4. toinen maihinnousuosasto saapui Helsinkiin ja valtasi kaupungin eteläiset, satamien muodostamat osat. 12.4. alkoi lopullinen hyökkäys kohti Helsingin keskustaa sisämaan kautta Mannerheimintietä pitkin.

Helsingin ydinkeskustassa merkittävimmät taistelut käytiin muutamissa keskeisissä rakennuksissa, joista yksi oli nykyisen Lasipalatsin kohdalla ollut Turun kasarmi.

Saksalaiset saivat vallattua osan kasarmista, mutta sytyttivät sen lopulta tuleen. Rakennus paloi illan mittaan pahoin, sillä taistelut estivät palokunnan saapumisen. Punaiset joutuivat pakenemaan rakennuksesta ja monet saivat lopulta surmansa.

Valtauksen loppuvaiheilla illalla 12.4. saksalaiset lähtivät ylittämään Pitkääsiltaa pohjoissuuntaan. Saksalaiset lähettivät Pitkänsillan yli aikaisemmin saamiaan vankeja päästäkseen näiden avulla kapeikon yli. Toisin sanoen he käyttivät ihmiskilpeä Töölönlahden ylittämiseen.

Viimeiset taistelut Kruunuhaassa ja Kauppatorilla

Viimeisenä varsinaisena taistelupäivänä 13.4. valtaosa kaupungista oli jo saksalaisten hallussa ja taisteluja käytiin vielä Standertskjöldin talossa, presidentinlinnassa, päävartiossa, ja Borgströmin tupakkatehtaassa sekä punaisten päämajassa Smolnassa.

Smolna antautui neuvottelujen ja saksalaisten konekivääritulen jälkeen aamulla ja muissa rakennuksissa antauduttiin kanuunatulen jälkeen.

Helsinki oli Saksan vaikutusvallan alla ensimmäisen maailmansodan päättymiseen saakka. 

Lähteenä käytetty Jarmo Niemisen teosta Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa ja Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistoa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa