Pysäköintiin liittyvät liikennesäännöt sekä liikennemerkkien merkitys kannattaa kerrata pysäköintivirhemaksuilta välttyäkseen. Kuten teoriakoetestiimme tulleet vastaukset osoittivat, voi säännöt hallitseva saada autonsa parkkiin paikkaan, johon muut eivät välttämättä uskalla pysäköidä.
Julkaisimme aiemmin kesäkuussa Autoliiton kanssa toteutetun teoriakoetestin, jossa lukijoilla on mahdollisuus kokeilla, pääsisivätkö he läpi B-luokan teoriakokeen kuvakoeosiosta.
Testin viimeisenä väitteenä oli Kuvassa näkyvä valkoinen ajoneuvo on pysäköity oikein, mikä esitettiin alla olevan kuvan yhteydessä.
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Teoriakoetestin tehneistä noin 49 prosenttia oli sitä mieltä, että valkoinen auto on pysäköity väärin. Näin asia ei kuitenkaan ole, sillä kuvassa ei ole nähtävissä mitään, mikä kieltäisi valkoisen Land Roverin kuljettajaa pysäköimästä kuvassa esitetyllä tavalla.
Lue myös: Tässä tilanteessa stop-merkkiä ei kuulu noudattaa – taustalla sääntö, jota kaikki eivät selvästi tunne
– Kuvassa näkyy pysäköintikieltomerkki. Sen alla on merkin vaikutusaluetta täsmentävä lisäkilpi, joka kertoo, että kielto päättyy merkkiin, testin tuloksia analysoinut Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa.
Sen sijaan kuvassa näkyvä vaaleanvihreä BMW on pysäköity väärin. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, koska tehtävässä oli kyse vain valkoisen maasturin pysäköinnistä.
Pysäköinti kielletty -merkin voimassaolo
Tieliikennelaissa todetaan, että ”Pysäköinti kielletty” -merkillä – ilman teoriakoetestin kuvassa ollutta lisäkilpeä – kielletään ajoneuvon pysäköinti tien sillä puolella, jolle merkki on pystytetty. Kielto alkaa merkistä ja jatkuu seuraavaan kadun tai maantien risteykseen.
Ennen seuraavaa risteystä voi kuitenkin olla toinen liikennemerkki, jolloin pysäköintikieltomerkillä asetettu pysäköintikielto loppuu jo siihen. Tällaisia merkkejä ovat:
- Pysäyttäminen kielletty
- Pysäköinti kielletty
- Pysäköintikieltoalue
- Pysäköintikieltoalue päättyy
- Taksiasema-alue
- Taksin pysäyttämispaikka
- Kuormauspaikka
- Vuoropysäköinti
Uudesta merkistä alkaen toimitaan sitten taas uuden merkin velvoittamalla tavalla. Myös "Pysäköintipaikka"- tai "Liityntäpysäköintipaikka"-merkeillä osoitettu pysäköintipaikka päättää ”Pysäköinti kielletty” -liikennemerkillä asetetun kiellon.
Kieltomerkin vaikutusalue voi olla myös edellä kuvattua lyhempi, jolloin se ilmoitetaan lisäkilvellä kyseisen liikennemerkin alla. Teoriakoetestin kuvassa käytetiin ”Vaikutusalue päättyy” -lisäkilpeä.
Helppo muistisääntö
Mikäli pysäköintikieltomerkin vaikutusaluetta kuvaavan, nuolella varustetun, lisäkilven merkitystä on vaikea hahmottaa, vinkkaa Vesalainen helpon muistisäännön.
– Kannattaa pohtia, mihin suuntaan lisäkilven nuoli osoittaisi, jos merkin ajaisi kumoon sen etupuolelta lähestyttäessä. Tällöin esimerkiksi nuoli alaspäin näyttäisi taaksepäin eli kielto olisi voimassa merkkiin saakka, Vesalainen avittaa.
– Tämän on kuitenkin tarkoitus olla vain mielikuvaharjoittelua – oikeasti merkkejä ei saa lähteä kaatelemaan, Vesalainen naurahtaa.