"Kympin kipukohtaus" vie toimintakyvyn ja tuo kyyneleet silmiin – Pasi on elänyt kovien kipujen kanssa yli 20 vuotta

Yli 20 vuotta kovien kipujen kanssa elänyt Pasi opetteli keskustelemaan kivun kanssa. ”Olen Mr Pain, ikuisesti sinun” 11:20
Yli 20 vuotta kovien kipujen kanssa elänyt Pasi opetteli keskustelemaan kivun kanssa. Katso Pasin haastattelu videolta!

Kipu koskettaa tälläkin hetkellä satoja tuhansia suomalaisia. Tilastojen mukaan kroonisesta kivusta kärsii joka viides työikäinen suomalainen. Pasi Virtanen on elänyt yli 20 vuotta jatkuvan kivun kanssa.

Kaikki alkoi selkäkivuista. Kolmekymppisenä Pasi Virtaselta operoitiin välilevyn pullistumia. Leikkauksia tehtiin puolentoista vuoden aikana kolme. Toimenpiteistä jäi hermovaurio.

– Tällä hetkellä kipujanalla 1–10 kipuni on noin 80 prosenttia ajasta kasin luokkaa. Sitten tulee ajoittain lamaannuttuvia kipukohtauksia, jolloin mennään asteikolla sinne kymppiin. Silloin kyyneleet valuvat silmistä ja sä et liiku mihinkään. Se vie toimintakyvyn. Niitä kohtauksia tulee muutaman kerran viikossa, kertoo Virtanen.

Kivunlievitykseen Virtanen käyttää lääkitystä. Lisäksi hänen ihonsa alle on asennettu kipusimulaattori. Ilman sitä Virtanen olisi omien sanojensa mukaan pyörätuolissa. Ihon alla kulkee yli puolitoista metriä johtoja. Virtanen säätää kaukosäätimellä ihon alle asennettua laitetta, joka johtaa hoitavaa sähköä selkäytimen hermoratoihin.

Näiden rinnalle Virtanen on kehittänyt poikkeuksellisen keinon hallita kipua. Hän loi siitä hahmon, jonka nimesi Mr. Painiksi.

– Hän on kaverini, jonka kanssa käyn keskusteluja. Alku oli haastavaa. ”Ensitapaamisemme” oli lamaannuttavan kipukohtauksen jälkeen. Hahmo vain ilmestyi ja kyllä minä siinä aloin ajatella, että onko tämä nyt herranjestas lopun alkua, että nytkö tästä lähdetään, Virtanen muistelee.

Hahmo alkoi ilmestyä Virtaselle kerta toisensa jälkeen kipukohtauksien yhteydessä.

– Kyllä mä sitä aluksi häpesin. Aloin keskustella sen kanssa niin, ettei kukaan kuullut. Mutta sitten kun mä huomasin, että tämä dialogi oikeasti toimii, ja se antoi minulle hallinnantunnetta, se auttoi. Hahmolle pystyi huutamaan. Et huuda fyysisesti kenellekään henkilölle, vaan huudat sille hahmolle. Minulle on tullut ajan myötä hahmoon luottamus, Virtanen kuvailee.

"Oma asenne on kaikkein tärkein"

Erikoispsykologi, kipututkija Tage Oreniuksen mukaan kivusta hahmon luomiselle on monia hyötyjä.

– Se, että on luonut suhteen johonkin ilmiöön, tässä tapauksessa kipuun,  luo dialogisen kontaktin siihen kipuun. Silloin siihen on jonkinlainen suhde olemassa. Se ei ole absoluuttisesti vain sitä omaa minää tai se ei valtaa liikaa alaa, vaan se on aina suhteessa itseensä. Tällainen suhde antaa mielelle liikkumatiloja ja vapausasteita. Se on erityisesti suhteellistava tekijä, Orenius summaa.

Katso Oreniuksen haastattelu videolta. Juttu jatkuu videon alla.

Kipututkija Tage Orenius kertoo kroonistuneesta kivusta 2:10

Kipu on muuttanut paljon Virtasen elämää. Myyntialalla kellon ympäri päiviä aiemmin tehnyt supliikkimies teki viimeisen työpäivänsä syksyllä 1999.

Kivun myötä sosiaaliset kanssakäymiset ovat vuosien varrella jääneet vähemmälle ja harrastukset ovat vaihtuneet, mutta kaikesta huolimatta kolmen lapsen isä on pystynyt säilyttämään hämmästyttävän positiivisen asenteen.

– Oma asenne on kaikkein tärkein. Kipu on myös antanut käsittämättömän paljon, niin hölmöltä kuin se voi kuulostaakin. Sanoisin myös, että anna ihmisille, jotka kipuasi hoitavat, mahdollisuus onnistua. Ole vastaanottavainen myös uusille kivunhallinnankeinoille. Esimerkiksi minulla kaikki lähti mindfulnessista ja nyt sitten on tullut kipuhypnoosia ja kaikkea muuta. Pitää olla vastaanottavainen sille, mitä nämä ammattilaiset tarjoaa. Menee avoimin mielin ja luottaa näihin ihmisiin, Virtanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat