Kyseenalaisten koirarotujen jalostus lyhentää rajusti koiran elinikää – kasvattaja jalostuksen lopettamisesta: "En näe sitä vaihtoehtona"

14:54imgKoirarotujen jalostukseen liittyvä keskustelu jatkui Viiden jälkeen -ohjelman perjantain lähetyksessä.
Julkaistu 20.09.2019 20:01

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin maanantaina kyseenalaisten koirarotujen jalostusta sekä siitä aiheutuvia kehityshäiriöitä ja niiden tuomia terveysongelmia. Aiheesta keskusteleminen jatkui perjantaisessa lähetyksessä.

Sairaiden koirarotujen jalostuksen on todettu lyhentävän kyseisten koirarotujen elinikää radikaalilla tavalla.

Terve ranskanbulldoggi elää noin 11-vuotiaaksi. Sairaiden yksilöiden jalostus lyhentää yksilön elinikää lähes puoleen, kun kehityshäiriöistä kärsivä yksilö kuolee keskimäärin noin 6 vuoden ikäisenä.

Englanninbulldoggilla tilanne on samankaltainen: Siinä, missä terveen yksilön elinajanodote on vajaa 10 vuotta, sairas yksilö elää vain vajaa 7 vuotta.

Sama surullinen skenaario toteutuu myös bostoninterrierin osalta: koirarodun jalostus laskee yksilön elinajanodotetta lähes 3,5 vuodella.

Kasvattajan kanta jalostuksen lopettamisesta: "En näe sitä vaihtoehtona"

Helsingin yliopiston eläinlääkäri ja dosentti Anu Lappalainen sekä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi kertoivat maanantain lähetyksessä, että haluaisivat kyseenalaisten koirarotujen jalostuksen loppuvan kokonaan.

Ranskanbulldoggien kasvattaja Tea Mellinin kanta asiaan on toinen.

– En näe sitä (jalostuksen lopettamista) vaihtoehtona ihan jo senkin takia, sillä Suomi on niin pieni osa ranskanbulldoggipopulaatiota. Rotu ei häviä minnekään maailmalta, sillä rodulla on huima suosio. Näkisin ennemmin tervehdyttämisen oikeana ratkaisuna kuin sen, että rotu lakaistaisiin maton alle.

Mellin korostaa, että kyseenalaisten koirarotujen jalostusta tulisi tehdä terveys edellä. Puhutaan niin sanotusta terveysjalostamisesta

– Se ei voi tapahtua mututuntumalla, vaan valintaa pitäisi tehdä virallisten terveystutkimusten kautta: Tulisi jättää heikompia pois ja keskittyä terveisiin yksilöihin, Mellin avaa termiä. 

Lue myös: Tutkimusryhmä löysi hengenvaarallisen geenivirheen uusilta koiraroduilta – mistä ratkaisu koirien jalostuksen aiheuttamaan ongelmaan?

Kennelliitto vastuun välttelemisestä: "Rotujen kasvattajat ovat konservatiivisia"

Sekä yhdysvaltalaiset että suomalaiset tutkijat ovat löytäneet ranskan- ja englanninbulldoggeista sekä bostoninterrieristä DVL2-geenin, joka aiheuttaa vakavia kehityshäiriöitä.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kuitenkin toppuuttelee suhteellisen tuoreen löydöksen vakavuudesta. 

– DVL2-geeni ei itseasiassa ole sairausgeeni, vaan se aiheuttaa luustossa virheitä, jotka aiheuttavat terveysongelmia, Lehkonen totesi Viiden jälkeen -ohjelmassa liiton tekemien tulkintojen pohjalta.

Vaikka Kennelliitto on tietoinen koirarotujen terveysongelmista, liitto kokee niihin puuttumisen vaikeana. Lehkonen perustelee toimenpiteiden hitautta muun muassa sillä, että "kasvattajat ovat konservatiivisia".

Lisäksi järjestörakenne tuo Lehkosen mukaan kapuloita rattaisiin. 

– Olemme yhdistysten yhdistys, eli liitto. Rotujärjestöt, jotka ovat näiden rotujen takana, saavat ohjata jalostusta. Me ohjaamme heidät oikealle tielle, mutta emme voi päättää asioita heidän puolestaan, Lehkonen perustelee vastuun jakautumista. 

Miten Kennelliitto vaikuttaa jalostukseen koiranäyttelyjen kautta? Katso Nina Rahkolan ja Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkosen kiivas keskustelu yllä olevalta videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Viiden jälkeen