Norjassa kiellettiin kahden koirarodun kasvattaminen terveyssyistä: "Historiallinen päätös"

9:32imgKatso myös: Jalostuksen dramaattiset vaikutukset: Tällaisia tuloksia tarjosi englanninbulldoggien terveystutkimus vuonna 2020.
Julkaistu 02.02.2022 11:28

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Norjalainen oikeustuomioistuin on kieltänyt englanninbulldoggien ja cavalierkingcharlesinspanielien kasvatuksen, uutisoi muun muassa NRK ja Belfastlive.co.uk.

Norja on kieltänyt englanninbulldoggien ja cavalierkingcharlesinspanielien kasvatuksen. Päätöstä on kuvailtu historialliseksi. Oslon käräjäoikeudessa tehty päätös oli yksimielinen.

Aiheesta uutisoi aiemmin myös esimerkiksi Yle.

Lue myös: Yhä harvempi haluaa lyttykuonoisen koiran, mutta suosikkirodutkin sairastavat – jos haluat terveen lemmikin, muista yksi sääntö

Järjestö: Norjassa ei tarjolla kummankaan rodun terveitä edustajia

Norjan eläinsuojeluyhdistys Dyrebeskyttelsen Norge vei asian oikeuteen. Järjestö katsoi, ettei Norjassa ole tarjolla kummankaan rodun terveitä edustajia, joiden avulla kasvatusta voisi jatkaa niin, että lopputuloksena on terveitä koiria.

Cavalierkingcharlesinspanieli kärsii useista perinnöllisistä sairauksista, esimerkiksi sydänvioista, silmäsairauksista ja aivojen ja selkäytimen ontelotaudista, syringomyeliasta. Taudin vuoksi pikkuaivot eivät mahdu kalloon.

Lyttykuonoisten rotujen eettisyys taas on ollut tapetilla jo pitkään. Hengitysongelmien lisäksi englanninbulldoggeilla on esimerkiksi iho-ongelmia, ja ne kärsivät usein myös lonkkavioista. 

Lyhytkalloisten koirien jalostukseen onkin myös Suomessa esitetty suuria muutoksia. Erään tutkimuksen mukaan englanninbulldoggit ovat niin sairaita, että rodun pelastaa vain roturisteytys. Lyttynaama voi estää myös kissoja näyttämästä tunteitaan

Lue myös: Kommentti: Ranskanbulldoggin omistamisen onni ja ahdistus – "Suljin 11 vuoden ajan silmäni"

Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan varapuheenjohtaja Kirsi Sainio kommentoi Ylelle, että Norjan päätös oli "odotettu". Hän kuitenkin piti erikoisena sitä, ettei oikeus linjannut rotuja kielletyksi; kieltolistalle päätyi rotujen kasvattaminen kennelliiton alaisuudessa rekisteröityinä koirina. Päätös voisi johtaa esimerkiksi rotujen kasvattamiseen järjestäytyneen toiminnan ulkopuolella.

Suomessa rotujen terveysvaatimukset ovat Norjaa tiukemmat. Esimerkiksi cavalierkingcharlesinspanielin tilannetta Sainio pitää nyt parempana kuin aiemmin.

Kirsi Sainio esiintyy tänään keskiviikkona 2.2. MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa, jossa keskustellaan koiranjalostuksesta.

Lue myös: Ei herkille! Eläinlääkäri Suvi julkaisi karun kuvan koirien jalostuksen seurauksista: "Tämäkin koira näytti iloiselta ja hyvinvoivalta hereillä..."

"Tämä on historiallinen päätös, joka kiinnostaa kansainvälisesti"

Eläinsuojelujärjestö Dyrebeskyttelsen Norgen edustaja piti päätöstä voittona koirille.

– Tämä on historiallinen päätös, joka kiinnostaa kansainvälisesti. Ihmisen luomat bulldoggien terveysongelmat on tunnettu jo 1900-luvun alusta asti. Koirilla on oikeus tulla lisääntyä terveesti, edusaja kommentoi Belfast liven mukaan.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Edustajan mukaan tekniikka ja tiede ovat vuosikymmenten aikana kehittyneet valtavasti, ja myös koirien tulisi hyötyä tästä kehityksestä. Esimerkiksi "tieteeseen perustuva risteyttäminen" muiden rotujen kanssa voisi järjestöjen mukaan tulla kyseeseen.

Lue myös: Ihmiset hihittävät koiran magneettikuvalle – eläinlääkäri muistuttaa vakavasta asiasta naurujen takana: "Se on melko silmiinpistävää"

Lue myös: "Tämä ei ole koira" – arvostetun koirakisan voittaja aiheutti someraivon

Katso myös: MTV Uutiset selvitti koirarodut, joiden terveys on uhattuna – kohahduttava tutkimus herätti maailmanlaajuisen huolen:

6:34img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Belfastlive.co.uk, Kommunikasjon.ntb.no,  Dyrebeskyttelsen.no, Ts.fi, NRK

Tuoreimmat aiheesta

Koirat