Tutkimusryhmä löysi hengenvaarallisen geenivirheen uusilta koiraroduilta – mistä ratkaisu koirien jalostuksen aiheuttamaan ongelmaan?

Viime vuonna koiramaailma kohisi, kun yhdysvaltalainen tutkimusryhmä löysi geenivirheen, joka vaikuttaa lyhytkuonoisten koirarotujen ulkomuotoon aiheuttaen niille lukuisia terveysongelmia. Koirarotujen jalostuksen on katsottu olevan hyvin kyseenalaista, ja siksi monet asiantuntijat lopettaisivat jalostuksen kokonaan.

Koiran jalostuksella pyritään vaikuttamaan pääosin koirien ulkoisiin ominaisuuksiin, esimerkiksi korvien muotoon.

Jalostuksella voidaan vaikuttaa myös koiran käyttäytymisominaisuuksiin.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan DVL2-geenivirhe löytyi ranskan- ja englanninbulldoggeilta sekä bostoninterriereiltä. Ne ovat rotuja, joilla on paljon erilaisia kehon epämuodostumia muun muassa hännän nikamissa.

Lyhytkasvuisuus ja -kalloisuus, leveä otsa sekä toisistaan kaukana sijaitsevat silmät ovat esimerkkejä edellä mainittujen rotujen tyypillisimmistä – myös silmin havaittavista – kehityshäiriöistä.


Sama geenivirhe löytynyt muiltakin roduilta

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi on tutkimusryhmänsä kanssa jatkanut amerikkalaislöydösten tutkimista.

Tutkimusryhmä löysi DVL2-geenivirheen edellä mainittujen koirarotujen lisäksi myös staffordshirenbullterrieriltä ja amerikanstaffordshirenterrieriltä.

Geenivirhe aiheuttaa professorin mukaan koiraroduille vakavia terveysongelmia, joista koirat kärsivät merkittävällä tavalla.

– Valtaosalla koirista on välilevynpullistumia, kolmasosa koirista saa aivokasvaimia, on paljon aivokalvontulehduksia ja tietenkin hengityssairaudet ovat iso osa näitä rotuja, Lohi listaa esimerkkejä terveysongelmista.

Jalostuksesta aiheutuvat ongelmat näkyvät myös lääkärin vastaanotolla

Helsingin yliopiston eläinlääkäri ja dosentti Anu Lappalaisen mukaan koirarotujen jalostuksen aiheuttamat vaivat näkyvät myös eläinlääkärin vastaanotolla.

Etenkin ranskanbulldoggien leikkaukset ovat lisääntyneet niin kutsutun mäyräkoirahalvauksen vuoksi. Kaikkein yleisin lyhytkuonoisten rotujen ongelma ovat ahtaat sieraimet ja hengitystiet.

– Moni niistä ei pysty hengittämään kunnolla, edes levossa tai nukkuessa – puhumattakaan siitä, että ne pystyisivät liikkumaan normaalisti, Lappalainen jatkaa.

Roturisteytyksestäkö ratkaisu ongelmaan?

Asiantuntijat uskovat, että roturisteytys voisi olla nopein ja ainut mahdollinen ratkaisu akuuteimpaan ongelmaan. Risteytys tarkoittaisi käytännössä sitä, että yksilöt, joilla ei ole todettu geenivirhettä, risteytetään keskenään.

Ratkaisu on kuitenkin aiheuttanut ristiriitaisen vastaanoton etenkin koiranäyttelyissä käyvien koiraharrastajien keskuudessa, sillä koirarotujen ulkonäkö muuttuisi risteyttämisen myötä.

Asiantuntijat ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että koirien jalostusta koskevaa lainsäädäntöä olisi muutettava pikimmiten.

Video: Ruokaviraston ylitarkastaja ja eläinlääkäri Sari Salminen toivoo, että koirarotujen jalostusta koskeva laki muuttuisi entistäkin tiukemmaksi ja selkeämmäksi. Miten koirarotujen jalostamiseen liittyvällä lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa koirien jalostukseen?

Lue myös:

    Uusimmat