Myös miehet kärsivät vaihdevuosista – tunnista oireet

Mies ja vaihdevuodet
Miehet eivät aina hakeudu hoitoon vaihdevuosioireiden vuoksi.Colourbox
Julkaistu 14.10.2015 06:15

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Naiset puhuvat usein avoimesti vaihdevuosien aiheuttamasta mielialan vaihtelusta, hiusten harvenemisesta, kuumista aalloista, uupumuksesta ja painonnoususta. Naiset eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka käyvät läpi hormonaalisia muutoksia vanhetessaan.

Monet ikääntyvät miehet kärsivät andropaussista eli miesten vaihdevuosista, mikä johtuu hormonintuotannon hidastumisesta. Nämä viisi asiaa ikääntyvän miehen tulisi tietää harvoin diagnosoidusta vaivasta.

1. Oireet voidaan sekoittaa muihin tauteihin

Andropaussista kärsillä miehillä on usein erektiohäiriöitä ja heidän sukupuoliviettinsä saattaa laskea. Vaihdevuosiin kuuluu myös masennusta ja sperman määrän vähentymistä. Miehillä voi esiintyä myös vihanpurkauksia.

Testosteronin puutosoireita:

– Erektion heikentyminen

– Kuumat aallot

– Masennus ja ahdistus

– Unihäiriöt

– Selkäkivut

– Ihon kuivuminen

– Lihasvoiman heikentyminen

Lääketieteen tohtori David Borensteinin mukaan verikokeella voidaan mitata helposti miehen testosteronitasoa. Testosteronin kohdalla on kuitenkin muistettava, että sen määrä voi vaihdella miesten välillä. Borenstein kertoo, että lääkärin vastaanotto on kuitenkin oikea paikka lähteä asiaa tutkimaan.

2. Useilla miehillä on vaikeuksia lähteä vastaanotolle

Miesten kohdalla yleinen ongelma on, että kynnys mennä lääkärin vastaanotolle saattaa olla hyvinkin suuri. Borensteinin mukaan monet miehet tulevat vastaanotolle vain, koska heidän kumppaninsa on heidät sinne patistanut.

3. Testosteronihoito nähdään riskialttiina

Testosteronihoito on yhdistetty usein sydänsairauksiin ja eturauhasen ongelmiin. Miehet ovat Borensteinin mukaan huolissaan ajatuksesta, että yhden ongelman poistaminen saisi aikaan toisen suuremman ongelman.

– Jos testosteronihoito tehdään kunnolla, se on turvallista, Borenstein huomauttaa.

Muut asiantuntijat korostavat, että pitkän aikavälin testosteronihoidon hyötyjä ja riskejä ei vielä tarkasti tunneta, koska suuria kliinisiä tutkimuksia ei ole vielä tehty. Testosteronitasoja voi mitata myös useilla tavoilla, eikä yhtenäistä käytäntöä ole.

4. Laihdutus, kuntoilu ja ruokavalion muuttaminen saattaa olla vaikeaa

Vähärasvainen ruokavalio, laihduttaminen ja liikunta ovat kaikki asioita, jotka tunnetusti auttavat andropaussin oireisiin. Monelle näistä asioista huolehtiminen voi olla kuitenkin hankalaa.

Myös diabetekseen ja alkoholin suurkulutukseen liittyy usein myös alentunut testosteronitaso. Pitkäaikainen pidättyminen seksistä vaimentaa myös testosteronituotantoa.

5. Testosteronin määrä laskee iän karttuessa

Testosteronipitoisuus alkaa laskea iän myötä, noin 30 ikävuoden jälkeen. 80 vuoden iässä taso on vain noin 20 prosenttia siitä, mitä se oli nuorena.

Kyseessä on alidiagnosoitu ongelma, sillä vain harva vaivasta kärsivistä saa hoitoa.

Lähteet: Seksuaaliterveysklinikka.fi, Huffingtonpost.com

Tuoreimmat aiheesta

Vaihdevuodet