Lääkäri: Statiinilääkitys ei huononna diabeteshoidon vaikutusta

Dosentti Alpo Vuorio korostaa kokonaishyödyn ajattelua statiinilääkkeiden käytössä.

Statiini on lääkeaine, jota käytetään kolesteroliarvojen alentamiseen ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Statiinien käytön yhtenä haittapuolena on diabetesriskin kasvaminen.

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen dosentti Alpo Vuorion mukaan myös II-tyypin diabetesta sairastaville statiini kuuluu osana hoitoja.

– Statiini vähentää verisuonisairauksia. Meillä on myös näyttöä siitä, että se ei huononna itse diabeteksen hoitoa, Vuorio sanoi lähetyksessä.

Kolesterolitautia sairastavien kohdalla tulee Vuorion mukaan olla tarkkana, että lääkitys aloitetaan tarpeeseen.

– Siihen liittyy pienellä osalla diabetesriski, mutta heidänkin kohdalla hyöty on isompi kuin haitta.

Sen sijaan perinnöllistä kolesterolitautia sairastavilla statiini ei aiheuta lisääntynyttä diabestesriskiä. Heidän kohdallaan statiinilääkitys aloitetaan jo lapsuudessa.

Vuorio korostaa, että statiitilääkityksessä on ajateltava siitä saatavaa kokonaishyötyä.

– Aina kun jotain lähdetään hoitamaan, ei aina saada vain sitä mitä halutaan. Pääasiallisena tavoitteena on ehkäistä sydänkuolemia ja sepelvaltimotautia. Samalla saamme joitakin diabetestapauksia, mutta heidänkin kohdallaan kokonaishyöty on isompi (kuin ilman statiinilääkitystä).

Vuorio painottaa myös elämäntapamuutosten, kuten oikean ravitsemuksen ja painonhallinnan, vaikutusta kolesteroliarvojen alentamiseen lääkityksen ohella.

Miten statiini käytännössä vaikuttaa ihmisen kehossa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat