Lääkäri: Suuri osa suomalaisista ei saa riittävästi D-vitamiinia

d_vitamiini
D-vitamiinilla on merkittävä tehtävä elimistömme useissa puolustusmekanismeissa esimerkiksi tulehduksia vastaan.Lehtikuva
Julkaistu 20.01.2016 10:08

mtv lifestyle

D-vitamiini vaikuttaa suoraan yleiseen hyvinvointiimme, mutta suuri osa suomalaisista ei saa sitä tarpeeksi. D-vitamiini on muun muassa tärkeä elimistön puolustusmekanismien säätelijä, jota tarvitaan myös luuston kunnon ylläpitämiseen. Oma D-vitamiinitaso kannattaa tarkistuttaa syksyllä tai talvella tietääkseen, kuinka suuri vitamiinilisän tarve on.

Moni ei tiedä, että D-vitamiini on hormoni, joka vaikuttaa kehon jokaisen solun toimintoihin. Sitä syntyy iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta, jos auringossa oleskelee kesällä shortseissa ja t-paidassa vähintään puoli tuntia. Tällöin auringon täytyy kuitenkin paistaa korkealta yli 45 asteen kulmasta.

– Suomessa aurinko on syyskuusta toukokuuhun niin matalalla, että D-vitamiinia on hyvä nauttia tablettina nautittavan lisän muodossa. Ravinnosta D-vitamiinia saa kalasta ja maitotuotteista, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola.

Vierolan mukaan suuri osa suomalaisista ei saa D-vitamiinia tarpeeksi.

– Mitattu D-vitamiinitaso vastaa arviolta vain noin 20 prosentilla suomalaisista lääkäritutkijoiden kansainvälistä minimisuositusta.

Tulehdusten ehkäisijä

D-vitamiinilla on merkittävä tehtävä elimistömme useissa puolustusmekanismeissa esimerkiksi tulehduksia ja jopa syöpää vastaan. Erityisen tärkeää sen saanti on kasvuiässä, jotta kalsium imeytyy ravinnosta ja luusto kehittyy.

– D-vitamiini estää riisitaudin, mutta D-vitamiinin puutteella on todettu olevan yhteys myös rinta- ja paksusuolensyöpiin, diabetekseen, sydänsairauksiin, astmaan sekä reumasairauksiin. Puutostila voi lisäksi aiheuttaa masentuneisuutta ja osteoporoosia, jos kalsium ei sen takia imeydy suolistoomme riittävän hyvin.

D-vitamiinin saannilla on vaikutusta myös yleiseen hyvinvointiin.

– Alhaisen vitamiinitasonsa korjattuaan potilaat usein kertovat olevansa huomattavasti pirteämpiä sekä kärsivänsä aiempaa vähemmän lihas- ja nivelkivuista tai kaamosoireista ja flunssasta, Vierola tähdentää.d_vitamiini2Lehtikuva

Tiedätkö oman D-vitamiinitasosi?

Päivittäiset D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat yksilötasolla, mutta erityisesti riskiryhmässä olevien kannattaa pitää hyvää huolta riittävästä saannista.

– Yli 70-vuotiailla vitamiinintuotanto heikkenee huomattavasti. Ikääntyneiden lisäksi etenkin diabeetikkojen, muistisairaiden, keliaakikkojen, sydän- ja verenpainetautia sairastavien, ylipainoisten sekä lasten ja raskaana olevien tulisi kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiin. Myös tumma iho lisää D-vitamiinin tarvetta, Vierola muistuttaa.

Oma D-vitamiinitaso kannattaa käydä mittauttamassa, jotta tietää, kuinka paljon vitamiinilisää on hyvä nauttia. D-vitamiinitason mittaus onnistuu yleensä ilman lähetettä tehtävällä laboratoriotutkimuksella.

– Se tehdään verikokeesta, joka ei edellytä paastoa. Tutkimustulos valmistuu kahden vuorokauden kuluessa.

Lähde: Terveystalo

Millaiset ovat D-vitamiinin saantisuositukset? Tästä keskusteltiin Studio55.fi-lähetyksessä emeritusprofessori Ilari Paakkarin kanssa elokuussa 2015. Katso video!

25:24img

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit