Lääkäripalveluiden hinnoissa huimat erot – katso, mitä hoito maksaa omalla alueellasi

Alueiden väliset erot yksityislääkäripalveluiden hinnoissa ovat huomattavia, kerrotaan Kelasta. Monella erikoisalalla mediaanihintojen erot voivat olla useita kymmeniä euroja kalleimman ja edullisimman hyvinvointialueen välillä. 

Kela on julkaissut verkkosovelluksen, jossa kuka tahansa voi vertailla yksityisen terveydenhuollon mediaanihintoja koko maassa tai alueellisesti. 

Sovelluksen tiedot eivät sisällä palvelumaksuja, sillä yksityiset terveyspalvelut eivät raportoi Kelalle palvelumaksujen tasoja. Terveyspalvelujen tarjoajat voivat siirtää hintoja myös palvelumaksuihin.

Sovelluksesta selviää, että esimerkiksi Pohjanmaalla hampaan kahden pinnan täyte mediaanihinta on melkein 220 euroa. Vastaavasti vieressä, Keski-Pohjanmaalla, sama operaatio maksaa 135 euroa.

Yleislääkärin vastaanottopalkkio puolestaan on Kainuussa 130 euroa ja esimerkiksi Keski-Uudellamaalla 78 euroa. Myös muilla erikoisaloilla on huomattavia eroja alueiden välillä.

Eroja voi selittää muun muassa eri alojen yksityislääkäreiden saatavuus. Palveluiden saatavuus on heikompaa kasvukeskusten ulkopuolella niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat