Sote-johtaja: Ihmisten mielikuvat palveluista ovat osittain vääriä

2:10imgJohtaja: Näissä asioissa Pirkanmaalla on onnistuttu.
Julkaistu 09.02.2025 08:15
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

MTV Uutisille Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Taru Kuosmasen mukaan ihmisten mielikuvat palveluista ovat osittain vääriä.

Kokonaisuudessaan palvelujen turvaamisessa on onnistuttu hyvin, hän sanoo.

Sote-uudistusta kuljetaan jo kolmatta vuotta. Alueille on saattanut jäädä käsitys palvelujen tasosta verrattuna kunta-aikaan. 

Kuosmasen mielestä kansalaisten mielikuvat palveluista ovat osittain oikeita ja osittain vääriä. 

Hän antaa positiivisina esimerkkeinä perusterveydenhuollon hoitotakuun, ikäihmisten asumispalveluihin liittyvän kolmen kuukauden odotusajan ympärivuorokautiseen hoivaan ja digitaalisten palvelujen kehittämisen.

Tosin Pirkanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan raportin mukaan hoitotakuu ei toteudu perusterveydenhuollossa eikä suun terveydenhuollossa.

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Tammikuun puolivälissä MTV Uutiset kertoi, että esimerkiksi Tampereella kiireettömään hammashoitoon kansalainen odottaa 10 kuukautta.

Lue myös: Näin kauan Suomessa jonotetaan hammaslääkäriin: Kajaanissa vuosi, Lahdessa kaksi viikkoa

Kunnallisalan Kehittämissäätiön Kuntailmapuntarin mukaan selvä enemmistö suomalaisista on vakuuttunut siitä, että terveyspalvelut omassa asuinkunnassa ovat heikentyneet sote-ratkaisun jälkeen (59 %). 

Juuri kukaan ei usko terveyspalveluiden parantuneen (3 %). Reilu viidennes (22 %) arvioi palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden säilyneen kutakuinkin ennallaan.

Missä Pirkanmaalla on onnistuttu? Katso artikkelin alun video.

Näin kauan Suomessa jonotetaan hammaslääkäriin: Kajaanissa vuosi, Lahdessa kaksi viikkoa

Tytär on odottanut kaksi vuotta mielenterveyshoitojonossa, Taru-äiti pelkää hengen puolesta: "Kukaan ei auta meitä"

Tuoreimmat aiheesta

Pirkanmaa