"Vaaratilanne oli, se on selvä": Laakson työmaalla palattiin töihin, mutta louhia ei saa – räjähdystä tutkivat Avi ja Otkes

Laakson sairaalatyömaalla perjantaina tapahtuneen räjähdyksen syiden tutkinta on aloitettu viikonloppuna, kertoo Laakson yhteissairaalan allianssin projektipäällikkö ja yksikön johtaja Ossi Inkilä SRV:ltä.

Työskentely työmaalla jatkuu tänään. Vain louhintatyöt ovat tutkinnan ajaksi keskeytetty.

SRV on Laakson sairaala­työmaan pääurakoitsija. 

– Viikonlopun aikana olemme keränneet todistusaineistoa ja nyt sitten alamme käymään sitä viranomaisten kanssa läpi, että ymmärrämme, mitä on tapahtunut, Inkilä kertoi Helsingin Sanomille.

Helsingin Töölössä kaksi Laakson sairaalan työmaalla työskennellyttä työntekijää loukkaantui perjantaina iltapäivällä räjähdeonnettomuudessa. Muutama henkilöauto vaurioitui räjähdyksestä lentäneistä irtokivistä Stenbäckinkadulla. Ainakin osa autoista tuhoutui täysin. 

Onnettomuutta tutkimaan myös AVI ja Otkes

Räjähdeonnettomuus johtui pelastuslaitoksen alustavien selvitysten perusteella vanhasta louhintaräjähteestä. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto aloittaa tänään tutkinnan Helsingissä Laakson sairaalan työmaalla perjantaina tapahtuneesta räjähdysonnettomuudesta, kertoo työsuojelun ylitarkastaja Jarkko Niemi STT:lle.

– Tarkastaja on menossa sinne tänään. Tutkinnassa selvitetään, mitä onnettomuudessa on tapahtunut ja miksi näin on päässyt käymään, kertoo Niemi, joka toimii työsuojelun osalta tutkinnassa päivystävänä päällikkönä.

Niemen mukaan aluehallintovirasto selvittää myös muun muassa sitä, millaisia toimenpiteitä työmaalla on tehty. Lisäksi kuullaan asianomaisia ja vastuuhenkilöitä.

Niemi ei lähde arviomaan sitä, millaisia työsuojeluun liittyviä virheitä onnettomuudessa on mahdollisesti voinut sattua.

– Tottakai selvitetään tarkasti räjähteisiin liittyvät asiat. Tutkinnan tavoitteena on, että pystytään estämään vastaavien onnettomuuksien sattuminen.

Niemen mukaan työtapaturman tutkinnasta tehtävän tarkastuskertomuksen valmistelu vie aikaa vähintään kuukauden.

Niemen mukaan tämänkaltainen onnettomuus on erittäin harvinainen.

– Usein meille tulee ilmoituksia räjähdyksistä, joista on singonnut kiviä tai muuta, mutta ei sellaisia missä olisi henkilövahinkoja, Niemi kertoo.

Myös Onnettomuustutkintakeskus on pyytänyt tietoa räjäytyksistä ja niiden suunnittelusta. Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieberin mukaan tapauksesta ei toistaiseksi aloiteta varsinaista tutkintaa.

– Vaaratilanne oli, se on selvä. Nyt selvitetään, käynnistetäänkö varsinaista tutkintaa ja se vaatii vielä lisätietoja ja puhuttamisia ja muita, kertoo Bieber.

Bieberin mukaan onnettomuuden tutkinta työsuojelun näkökulmasta kuuluu aville.

– Meidän ainoa tehtävä on yleisen turvallisuuden parantaminen ja ennaltaehkäisy. Kysymys on siitä, tuoko meidän tutkinta mitään lisäarvoa.

Bieberin mukaan Otkes tekee joka tapauksessa onnettomuuden selvitystyöstä raportin. Hänen mukaansa ei ole vielä tietoa siitä, meneekö Otkes tekemään selvitystyötä paikan päälle työmaalle.

– Jos mennään, ei missään nimessä mennä yksin, vaan muiden viranomaisten kanssa.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Juttua päivitetty klo 12.49 Jarkko Niemen ja Tiina Bieberin kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat