Lähdössä ulkomaille? Matkaripuli lisää vakavaa terveysriskiä – näin vältät kiusallisen reissuvaivan

6:24img
KATSO MYÖS: Matkabloggaaja Anna-Katri Räihä on matkustanut ympäri maailmaa. Näillä luottotavaroilla pitkäkin lentomatka taittuu hivenen mukavammin. 
Julkaistu 15.07.2024 15:28
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Matkaripuli ei ainoastaan pilaa reissupäiviä, vaan lisää myös riskiä siihen, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit pesiytyvät suolistoosi ja kulkeutuvat mukanasi Suomeen. Näillä ohjeilla onnistut matkaripulin välttämisessä todennäköisimmin.

Matkaripulin välttämiseen kannattaa panostaa, sillä se ei ainoastaan pilaa arvokasta loma-aikaasi, vaan siitä voi joskus olla harmia terveydelle jopa pitkällä aikavälillä.

– Matkaripuli järkyttää suolimikrobiston tasapainoa niin, että suolistoon pääsee pesiytymään helpommin antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, jotka sitten kulkeutuvat matkailijan mukana Suomeen, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele kertoo.

Lue myös: Auttaako vatsatautiin mikään? Lääkäri arvioi erilaisten apukeinojen tehokkuuden

Mikä on hepatiitti E? Tällaisia ovat tartunnan oireet

Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan sitä, että antibiootti ei enää tehoa bakteereihin, vaan ne kykenevät vastustamaan antibiootin vaikutusta eli muuttuvat sille resistenteiksi.

Tästä seuraa, että kyseistä antibioottia ei voida enää käyttää näiden bakteerien aiheuttamien infektioiden hoidossa.

Antibioottiresistenssin yleistyminen johtaa siihen, että ihmiset voivat kuolla tavanomaisiin infektioihin. 

Tuoreen arvion mukaan vuonna 2019 maailmassa kuoli 1,3 miljoonaa ja Euroopassa 133 000 ihmistä antibioottiresistenssin vuoksi, Kantele kertoo.

Luvut kasvavat tasaisesti ja ennusteen mukaan vuonna 2050 antibioottiresistenssin vuoksi menehtyy jo 10 miljoonaa ihmistä.

Altistaa myös virtsatieinfektioille

– Tuoreet tutkimuksemme osoittavat, että matkaripuli altistaa myös virtsatieinfektioille. Matkailijoilla on selkeästi enemmän virtsatieinfektioita kuin kotimaassa pysyvillä ja syy on nimenomaan matkaripuli, Kantele lisää.

– Virtsatieinfektiot ovat suolistobakteerien aiheuttamia. Ripulissa suolistobakteereita leviää paitsi peräaukon suulle myös virtsaputken suulle tavallista runsaammin ja bakteerit pääsevät helpommin nousemaan myös virtsateihin.

Matkalla alkaneen virtsatieinfektion aiheuttava bakteeri on usein tavanomaista vastustuskykyisempi.

Lue myös: Seurasiko sienten syömisestä ilmavaivoja tai vatsakipua? Tästä voi olla kyse

Vältä matkaripuli noudattamalla näitä ohjeita

Matkaripuli on yleisin matkailuun liittyvä terveysongelma. Matkaripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet.

Omalla toiminnallaan voi yrittää ehkäistä matkaripulia.

Globaaliterveys ry:n verkkosivulta löytyy tähän ohjeita.

Lue myös: Epäiletko sairastavasi ärtyneen suolen oireyhtymää? Neurologi kertoo, mistä oikeasti voi olla kyse

1. Huolehdi käsihygieniasta

  • Pese kädet saippualla tai desinfioi ne alkoholipitoisella käsihuuhteella aina käytyäsi vessassa tai aina ennen kuin käsittelet tai syöt ruokaa.

2. Vältä näitä juomia ja jääpaloja

  • Juo vain pullotettua vettä, mutta muista olla tarkkana myös pulloveden kanssa. Haista ja maista ja heitä vesi pois, jos se haisee tai maistuu oudolta.
  • Jos saatavilla ei ole pullotettua vettä, voit keittää veden kiehuvaksi ja antaa sen poreilla 5 minuutin ajan. Veden voi puhdistaa myös desinfioimalla ja tähän tarkoitetuilla vedensuodattimilla.
  • Käytä pullotettua vettä myös suodatinkahvin valmistukseen ja hampaiden pesuun.
  • Tilaa juomasi ravintoloissa ilman jäitä. Jääpalat on todennäköisesti valmistettu hanavedestä. Jos haluat viilentää juomasi, pyydä jääpalat astiaan, johon voit upottaa juomatölkkisi tai lasisi viilenemään.
  • Keitettyyn veteen tehdyt kuumat juomat, kuten kahvi ja tee ovat yleensä turvallisia. Samoin teollisesti valmistetut virvoitusjuomat.

3. Vältä näitä ruokia

  • Kylmänä tarjoiltuja ostereita, simpukoita, rapuja tai muita mereneläviä. Muista, että myös sushia tulisi välttää muualla kuin Japanissa ja Skandinavian maissa.
  • Jätä välistä myös kylmät leikkeet ja majoneesipohjaiset salaatit sekä pakkaamattomat maidot, kermat, jäätelöt, voi ja tuorejuustot.
  • Syö vain kunnolla kypsennettyä lihaa, kalaa ja kananmunaa. Vältä siis kaikkia näitä puoliraakoina tai raakoina.
  • Älä syö hedelmiä ja vihanneksia, joita et voi pestä ja kuoria itse. Myös kylmistä jälkiruoista on syytä kieltäytyä.
  • Jätä myös katukeittiöiden ja kotona valmistettujen säilykkeiden syönti väliin.
  • Lisäksi kannattaa välttää buffetravintoloita, sillä niissä ruoka seisoo pitkään tarjolla, mikä mahdollistaa bakteerien lisääntymisen niissä.
  • Voit syödä huoletta leipää ja muita kuivia viljatuotteita, kuumina tarjoiltavia liha-, kala- ja kasvisannoksia sekä itse kuorimiasi hedelmiä.

Lähteet: Globaaliterveys ry, Professori Anu Kantele, Helsingin yliopisto ja Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikka

Juttu on julkaistu alun perin 30.12.2023.

Lue myös: Helsinki-Vantaalla huikea muutos: Näin paljon nesteitä saa nyt viedä turvatarkastuksen läpi!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat